Hobber - Magazinul tau de magneti!
Vopsea Magnetica - MagPaint 0,5L
137,00 RON  Economisesti: 29.2% redus
97,00 RON
Vopsea Magnetica - MagPaint 5L
778,00 RON  Economisesti: 28.9% redus
553,00 RON
Vopsea Whiteboard Sketch Paint Alb Mat 0,5 L
351,00 RON  Economisesti: 29.3% redus
248,00 RON

Articole despre magnetiIstorie

Fascinatia omului in fata fenomenului magnetismului dateaza de cel putin cateva mii de ani, datele cunoscute ducandu-ne la dovezi din jurul anului 600 BC, cand prima mentiune despre misterioasa proprietate este facuta de catre filozoful Thales din Milet care a observant ca magnetitea atrage fierul. Timp de cateva sute de ani, fenomenul a intrigat minti celebre, de la Pliniu la Platon si Sf. Augustin, desi o intelegere profunda a fenomenului nu se produsese. Lipsa uneltelor propice unei cercetari adecvate, credinte religioase diverse sau organizatii care suprimau dreptul de a pune intrebari si a fi curios in privinta legilor naturii au intarziat intelegerea fenomenului pe deplin.

Astfel in lipsa unei abordari si intelegeri stiintifice, fenomenul magnetismului a fost privit prin prisma animismului, teorie sustinuta de catre Thales din Milet si care afirma ca tot tot ceea ce exista in univers poseda un suflet. O alta teorie care astazi ar starni zambete a fost aceea a filozofului roman Lucretius care inainta ideea ca particulele emise de catre magnetita ar spulbera aerul dintre minereu si fier, producand astfel atractia fierului printr-un fenomen de aspiratie.

De la aceste teorii pana la aparitia primelor instrumente bazate pe proprietatile magnetice, compasul de exemplu, a fost doar un pas.

Iata cele mai importante momente din istoria magnetismului si a folosirii acestei proprietati:

600 BC – Filozoful grec Thales din Milet face prima observatie privind atractia exercitata asupra materialelor usoare cand se exercita o actiune de frecare electrostatica a unei bucati de ambra si inca o observatie privind faptul ca magnetita atrage fierul.
100 BC – Magnetita este utilizata in China la tablele divinatorii ale prezicatorilor.
50 BCLucretius, in poemul sau De Rerum Natura (Despre natura lucrurilor), mentioneaza teoria lui Epicur privind o explicatie oarecum stiintifica a fenomenului magnetismului – cea care sustine ca magnetita exercita un fenomen de aspiratie asupra fierului.
1086  – Astronomul si matematicianul chinez Shen Kua mentioneaza utilizarea compasului magnetic la navigatie.
1180Alexander Neckam, un calugar englez, face prima mentiune a utilizarii compasului magnetic de catre marinari europeni in lucrarea sa De Ustensilibus.
1269 – Cruciatul francez Pierre de Maricourt, cunoscut si ca Petrus Peregrinus face experimente simple cu magneti si scrie Epistola de Magnete in care descrie compasul, polii magnetici si abilitatea magnetilor puternici de a inversa polii magnetilor mai slabi.
1429Cristofor Columb descopera in timpul calatoriei sale catre vest ca, la traversarea Ecuatorului, acul magnetului isi modifica orientarea.
1551 – Matematecianul italian Girolamo Cardano observa diferenta dintre atractia magnetica si cea electrostatica.
1588 – Geograful italian Livio Sanuto mentioneaza pentru prima oara ideea ca pamantul are doi poli magnetici.

Pe la 1600, Revolutia Stiintifica era in in plin avant, perioada marcata din plin de noi descoperiri apartinand unor minti luminate precum Keppler, Galileo, Sir Francisc Bacon si nu numai. Dar primul om de stiinta care si-a pus amprenta pe acest secol a fost fizicianul englez William Gilbert care pe la 1601 a publicat sase volume cunoscute sub numele De Magnete, lucrare considerata de foarte multa lume apartinand comunitatii stiintifice ca fiind primul text stiintific cu adevarat deaoarece in aceasta lucrare, Gilbert descrie concluziile sale rezultate pe experimente reale, repetate pentru a putea sustitine si confirma rezultatele obtinute. Primul sau experiment in ceea ce priveste magnetismul a fost cel in care cu ajutorul unei sfere mici de magnetita denumita terrela sau micul pamant si un compas a demonstrat ca Pamantul este un magnet urias.
Desi unele din concluziile sale au fost gresite, de exemplu Gilbert a teoretizat ca satelitul natural al Pamantului, Luna este este mentinuta pe orbita in jurul Terrei de atractia magnetica exercitata de planeta, descoperirile sale sunt considerate un important pas inainte in utilizarea proprietatilor magnetice ale materialelor.

1600 - Gilbert publica lucrarea De Magnete, Magneticisique Corporibus et de Magno Magnete Tellure, prima lucrare stiintifica din istorie, deoarece expune concluzii obtinute pe baza unor experimente reale desfasurate in mod repetat pentru a putea multiplica rezultatele obtinute. Gilbert afirma pe baza experimentelor sale ca Pamantul este un magnet urias.
1629 - Filozoful iezuit Niccolo Cabeo publica observatiile sale asupra atractiei si respingerii materialelor in lucrarea sa Philosophia Magnetica
1644 - Filozoful francez Rene Descartes ofera una din primele explicatii mecanice si nu animistice asupra magnetismului implicand interactiuni complexe intre materiale.
1692 - Edmond Halley, matematician si astronom englez sugereaza ca Pamantul este format din sfere in sfere, fiecare din acestea rotindu-se si fiind independent magnetizata. Halley foloseste aceasta teorie pentru a demonstra modificarea in timp a axei magnetice a Pamantului.
1699 - Tot Halley incepe un test de masurare a inclinatiei magnetice care dureaza doi ani dupa care publica rezultatele obtinute.

Secolul urmator aduce unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta ai tuturor timpurilor, Sir Isaac Newton. Acesta publica faimosul sau tratat asupra luminii si opticii chiar la inceputul secolului, tratat in care afirma ca lumina este formata din paricule, teorie care va fi intoarsa pe toate fetele de fizicienii secolelor urmatoare pana cand mai aproape de vremurile noastre, Einstein confirma afirmatiile lui Newton de acum 300 de ani cum ca lumina ar fi formata din unde electromagnetice si de asemenea afirma natura duala a luminii ca unda si particula in acelasi timp.

In domeniul magnetismului se intampla de asemenea multe:
1716 - Matematicianul si astronomul englez Edmond Halley speculeaza in mod corect ca fenomenul atmosferic numit aurora boreala se datoreaza efectului campului magnetic al Pamantului.
1745 - Gowin Knight descopera o metoda de a produce magneti artificiali care isi mentin proprietatile magnetice pentru perioade mai lungi. Noii magneti sunt utilizati de catre Knight pentru a produce busole foarte cautate de catre marinari dar si de oameni de stiinta.
1750 - John Mitchell, geolog englez publica un tratat asupra magnetilor artificiali, in care descrie cum se pot obtine magneti puternici. Perh Vilhelm Margentin scrie o scrisoare Academiei Suedeze a Stiintelor in care face comentarii asupra efectului exercitat de fenomenul aurorei boreale asupra unui ac magnetizat.

Totusi, electricitatea si magnetismul nefiind intelese pe deplin, multe idei ciudate , unele chiar hilare au aparut. De exemplu, fizicianul germjan Anton Mesmer sustinea ca poate vindeca o serie de boli prin intermediul magnetismului. Desi aceasta teorie a fost demontata de catre Benjamin Franklin mai tarziu, ea a pus bazele hipnotismului si altor tipuri de terapii magnetice.

Secolul care urmeaza a continuat seria descoperirilor in domeniul stiintei, fizicii si matematicii. Secolul incepe cu una din descoperirile care au marcat istoria: bateria lui Alessandro Volta. Acesta a observat ca daca intre doua straturi metalice exista umezeala, electricitatea poate fi generata, si cu cat avem mai multe straturi mai mult curent va fi generat. Acest organ electric artificial cum a fost numit, a fost primul instrument utilizat pentru a produce si mentine un curent electric prin intremediul unei reactii chimice.

1802 - In italia Gian Domenico Romagnosi descopera o legatura intre electricitate si magnetism atunci cand aobserva ca o pila voltaica poate devia un ac magnetic. Descoperirea sa trece insa neobservata de comunitatea stiintifica.

HobberAratatorul Sudului

Cele mai timpurii dovezi ale utilizarii magnetilor ca ajutoare in calatorii si navigatie vin din China si prezinta un fel de compas facut din magnetita, modelat sub forma unei linguri si denumit "Aratatorul spre sud". Aceste inregistrari dateaza de pe vremea dinastiei Han care a stapanit din secolul al doilea inainte de Christos pana in secolul al doilea dupa Christos. Bucata de magnetita de forma unei linguri era asezata pe o placa de bronz turnat, cunoscuta sub numele de "heaven-plate" (placa cerului) sau cateodata "diviner board" (placa ghicitorului). Pe ea erau desenate opt trigrame si de asemenea erau indicate 24 de directii similare orelor zilei, bazate pe cele mai importante constelatii, impreuna cu cele 28 de case ale cerului (stabilite pe baza constelatiilor impartite de linia Ecuatorului). Placa era de forma patrata si simboliza Pamantul iar lingura de magnetita era asezata in centrul unui cerc care simboliza Paradisul.

Primele utilizari ale acestui compas antic erau legate de stabilirea celui mai bun moment si celei mai bune locatii pentru chestiuni de importanta cruciala in viata de zi cu zi precum inmormantarea, de exemplu, deoarece China reprezenta o cultura care acorda un respect infinit stramosilor. Acest instrument a continuat sa fie folosit pana in secolul 19 si nu numai. Si astazi Feng Shui, o asa numita arta a divinatiei, mai este utilizata pentru alegerea spatiului pentru construirea unei case sau a momentului propice pentru aproape orice fel de intreprindere. Exista chiar o legenda despre cum primul imparat al Chinei a folosit placa ghicitorului si compasul pentru a-si sustine dreptul la tron pentru ca se stie acum ca inainte de a fi folosit ca instrument in navigatie, compasul a fost un instrument utilizat in stravechea arta a feng-shui-ului.

Iata cum arata lingura de magnetita numita si Aratatorul Sudului pe vremea dinastiei Han.

Aratatorul sudului

In vremea dinastiei T'ang (secolele 7 si 8), invatatii chinezi descoperisera deja mijloacele prin care puteau magnetiza acele de fier prin frecarea lor cu magnetita dupa care le suspendau in apa. Au observat de asemenea ca dupa incalzirea acelor de fier pana la rosu, racirea lor si asezarea pe directia nord - sud (de-a lungul axei Pamantului) acestea deveneau magnetice. Astfel se obtineau busole cu ac magnetic prin suspendarea acestora pe apa (busole umede) sau prin suspendarea de un fir de matase.

In consecinta, prin micsorarea lor semnificativ au devenit mult mai folositoare in navigatie deoarece devenisera portabile. Cu ajutorul acestor mici magneti, pe la anul 1000, pe vremea dinastiei Sung, multe vase comerciale reuseau sa navigheze pana in zona actialei Arabiei Saudite, fara a se rataci pe mare, lucru remarcabil daca ne gandim la acea vreme.

Cu timpul placa ghicitorului s-a transformat intr-un bol pe care insemnele constelatiilor de pe placa cerului au mai aparut dar intr-o forma mult simplificata. Cercul interior si-a pastrat cele opt trigrame iar exteriorul cele 24 de directii corespunzatoare celor 24 de puncte azimutale.

Pana la busolele moderne nu mai era decat un pas.

Articol preluat din Smith College - Museum of Ancient Inventions
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberCel mai puternic magnet non-autodistructiv emite sunete ca un spirit prins in Infern

Cand vorbim despre magneti, nu ne gandim ca ar putea emite sunete. Dar asta pentru ca magnetii nostri de fiecare zi - cei de pe frigider nu produc un camp magnetic mai puternic de doua milioane de ori decat campul magnetic al Pamantului.

Dar, dupa aproape zece ani de munca, fizicienii de la Los Alamos Laboratory au reusit sa creeze un magnet cu un camp magnetic de 100 de Tesla si care sa nu se autodistruga. Momentul reusitei este impresionant, nu atat prin implicatiile stiintifice dar si din cauza sunetului asemenator unui tipat Banshee (spirit feminin din mitologia irlandeza, simbol al lumii de dincolo) - minutul 1:36 din film. Priviti filmul! Si ascultati mai ales. Este impresionant si inspaimantator.

Magneti mai puternici decat cel al specialistilor de la Los Alamos au fost creati, insa reusita acestora consta in faptul ca cel creat de ei nu s-a autodistrus in utilizare si va putea fi folosit din nou in cercetare, deschizand calea spre noi descoperiri.HobberAurora Borealis – Pamantul si vanturile solare

Campul magnetic generat de interiorul magnetic al planetei noastre imbraca Pamantul intr-un invelis magnetic fara de care probabil viata pe planeta albastra nu ar mai fi aceeasi. Efectele sale, privite la scara macro sunt uneori de-a dreptul spectaculoase.

Unul dintre ele este Aurora Boreala. Campul magnetic al Pamantului atrage din spatiu mici particule incarcate magnetic. Cand aceste particule intra in atmosfera terestra, se ciocnesc cu atomii sau moleculele aflate in atmosfera pamantului iar rezultatul este ceea ce se cunoaste sub numele de Aurora Borealis. Efectul este fantastic.

Denumirea de Aurora Borealis vine de la zeita romana a diminetii Aurora. Fenomenul este asociat cu vanturile solare, fluxuri de ioni, emise constant de catre Soare. Campul magnetic al Pamantului atrage aceste particule, multe dintre ele indreptandu-se apoi spre poli unde sunt accelerate in directia Pamant. Coliziunile dintre acesti ioni solari si particulele aflate in atmosfera produc energie luminoasa ce apare pe suprafete mari in jurul polilor terestri. Aurorele sunt mai intense si mai luminoase in timpul exploziilor solare deoarece masele coronale aruncate in exterior maresc viteza vanturilor solare.

Iata mai jos doua filme scurte, unul realizat de astronautii de pe Statia Spatiala in anul 2011 si unul realizat in Fairbanks, Alaska in anul 2012, in care este surprins acest fenomen splendid.

        


Si povestea Aurorei Boreale si a campului magnetic care protejeaza Terra.Articol preluat din Magnets and Magnetism - Wayne Breslyn
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberMagnetii in spatiu

Cand este vorba despre campul magnetic, este usor sa-l testam aici, pe Terra. Insa cum facem sa vedem efectele magnetilor in afara planetei noastre?

O metoda ar fi sa testam magnetii intr-o incinta vidata, insa nu ar fi suficient deoarece in spatiu nu exista gravitatie, iar lipsa gravitatiei este mai dificil de simulat la suprafata Terrei.

Cea mai buna solutie ar fi sa transportam magnetii pe Statia Internationala Spatiala, ceea ce deja a fost facut de catre astronautii care participa la acest program.

In filmul de mai jos, astronautul Richard Gariott demonstreaza proprietatile magnetilor in spatiul cosmic.

Demonstratia arata prezenta campului magnetic chiar si in afara planetei noastre, care dupa cum se stie este precum un magnet urias.

Nu numai ca cei doi magneti se atrag reciproc si atrag diverse materiale magnetice aflate in proximitate, dar ei de asemenea se orienteaza precum un compas, aliniindu-se dupa campul magnetic al Pamantului.

Richard Gariott explica faptul ca deoarece Pamantul genereaza un camp magnetic care porneste de la poli si infasoara planeta, magnetii se vor orienta catre polul magnetic chiar si aflati pe statia spatiala.

Video-ul care contine demonstratia cu magnetii neodim in spatiu poate fi vizionat aici:Articol preluat din Magnets and Magnetism - Wayne Breslyn
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberTratamentul magnetic al apei - efecte asupra apei dure

Magneti neodim puternici sunt adesea folositi pentru tratarea apei dure in scopul prevenirii depunerii de piatra pe instalatii sau in recipiente. Intrebarea este daca acest tratament are efecte.

 Apa dura este apa ce are un continut mare de minerale, de cele mai multe ori saruri de calciu si magneziu. Continutul mare de calciu al apei poate fi periculos pentru instalatia sanitara din casa sau pentru boilere si alte recipiente prin care circula sau stationeaza apa.

Pe langa sistemele conventionale de dedurizare a apei prin schimb de ioni, tot mai multe persoane incearca dedurizarea apei cu ajutorul magnetilor neodim puternici.

Nu exista foarte multe informatii stiintifice in acest domeniu dar cateva experimente demonstreaza ca nu iese fum fara foc.

Plasand doi magneti neodim puternici pe lateralele unei conducte, se formeaza un camp magnetic prin care trece apa care circula prin conducta. Tratamentul magnetic al apei insa nu indeparteaza calciul din apa, dupa teste apa s-a dovedit la fel de dura ca si inainte. Efectul magnetilor neodim este acela de a modifica structura depozitelor de calciu facandu-le mai putin aderente la suprafata conductei.

Efectul dureaza cateva zile in functie de intensitatea campului magnetic si de forma sub care se gaseste calciul (sub forma de carbonat) in apa tratata, calcit sau aragonit. Aragonitul formeaza cristale lungi care nu adera usor pe suprafata tevilor in timp ce calcitul de forma unor margele mici este mai predispus la a adera pe pereti si in consecinta poate duce la formarea de depozite care in timp vor obtura canalele prin care circula apa.

In imaginea din stanga se observa cristale de calcit iar in cea din dreapta cristale de aragonit.

Cristale de calcit si aragonit

Astfel, tratarea magnetica a apei cu magneti neodim puternici este o realitate. Desi nu indeparteaza calcarul, dupa teste apa este la fel de dura, este clar ca prin modificarea structurii carbonatului de calciu, forma sub care se gaseste calciul in apa, acesta nu mai adera atat de usor pe suprafata interioara a conductelor. Nu se indeparteaza complet calcarul aderent, dar cantitatea care ar putea sa blocheze instalatiile de apa scade prelungind astfel durata de viata a acestora.

Aceasta metoda este folosita de obicei de catre cei carora nu le place gustul apei dedurizate prin metode conventionale.
Testele privind tratarea apei cu curenti magnetici generati de magneti neodim continua. Ceea ce se poate afirma cu siguranta este ca in functie de sursa de apa si de structura calciului existent in ea, rezultatele pot varia. Dar sunt reale.

Magnetizarea apei

Practic ce trebuie facut: se plaseaza doi magneti de o parte si de alta a conductei de aductiune a apei, fata in fata. Acestia sunt orientati astfel incat sa se atraga unul pe altul ceea ce va da nastere unui camp magnetic uniform si puternic. In functie de dimensiunea conductei, campul magnetic generat trebuie sa aiba o intensitate cuprinsa intre 1000 si aproximativ 3000 Gauss. Rezultatul dureaza, conform experimentelor realizate, pana la 200 de ore.

Articol preluat din K&J Magnetics
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberUtilizarea magnetilor neodim in terapia cu magneti
(
un pretins studiu al NASA BIOENERGETIC BALANCING)

Efectele terapeutice ala magnetilor asupra organismelor vii sunt extrem de controversate dar sunt rezultatul cautarii de terapii alternative ca raspuns la refuzul tot mai multor persoane de a recurge la terapiile conventionale ce implica din ce in ce mai mult utilizarea de medicamente de sinteza sau de proceduri tot mai invazive.
Astfel, tot mai multe cercetari se orienteaza spre posibilitatea utilizarii proprietatilor naturale ale planetei pe care traim.

Efectul natural la campului magnetic terestru este considerat esential pentru sanatatea organismelor vii de pe Terra. Cand primii astronauti au revenit pe Pamant si au acuzat stari de slabiciune si oboseala, NASA a concluzionat ca simptomele provin de la lipsa campului magnetic in spatiu. Pentru a rezolva aceasta problema, NASA a plasat magneti in interiorul costumelor astronautilor si in interiorul vehiculelor spatiale iar astronautii nu au mai acuzat aceste simptome la intoarcerea din misiuni.

In absenta unui camp magnetic, nivelul de incarcare al particulelor subatomice se micsoreaza, rezultand in final o micsorare a incarcarii la nivel atomic. Acest proces determina o depolarizare a nutrientilor ceea ce face ca acestia sa devina neutilizabili de catre organism. In consecinta, organismele vii pot suferi dezechilibre care pot fi eliminate prin expunerea organismului la campuri magnetice de anumite intensitati care-l pot reechilibra din punct de vedere bionergetic.

Acum mii de ani, campul magnetic terestru avea o valoare de 3 pana la 6 gauss, insa in prezent, civilizatia cu ale sale constructii metalice a determinat o scadere a acestui camp pana la un nivel masurabil de 0,5 gauss. De aceea, anumite teorii sustin necesitatea restabilirii efectelor campului magnetic asupra organismelor vii prin utilizarea de magneti in terapii diverse.

ELIMINAREA DURERII PE CALE NATURALA

Durerea este in esenta fenomenul transmisiei de semnale electrice de-a lungul celulelor nervoase. Semnalul este transmis de la zona afectata la creier. Celulele nervoase aflate pe aceasta traiectorie au o sarcina electrica de aproximativ 70 mV iar semnalul transmis de durere produce o depolarizare a acestor celule. In acest sens, prezenta unui camp magnetic suplimentar in proximitatea ranii va ajuta la mentinerea incarcarii nervoase a celulei adica va impiedica depolarizarea, ducand la blocarea transmiterii semnalului durerii de la locul afectat catre creier. In consecinta, nu va exista durere daca semnalul nu va ajunge la creier.

ASPECTE TEHNICE ALE TERAPIEI CU MAGNETI

Studii recente au concluzionat ca tesuturile afectate de rani au o sarcina electrica pozitiva caz in care procesul de vindecare poate fi accelerat prin plasarea polului negativ al unui magnet in zona afectata, refacand astfel echilibrul bioenergetic. Pe scurt, campul magnetic creat produce dilatarea vaselor de sange marind astfel aportul de sange in zona afectata ajutand astfel la indepartarea unor agenti naturali ce contribuie la inflamare si la producerea durerii: prostaglandine, histamine, etc favorizand in acelasi timp aportul de agenti vindectori din sange, al oxigenului si de asemenea micorarea aciditatii interne a organismului, fapt ce impiedica dezvoltarea microorganismelor.

In concluzie, terapia magnetica poate functiona ca antibiotic deoarece ajuta la eliminarea microbilor, virusilor, bacteriilor sau fungilor.

Mai mult de atat, se pare ca creierul nostru care este responsabil pentru producerea de melatonina este foarte sensibil la stimuli electromagnetici iar corpul pineal, parte a creierului nostru functioneaza ca un senzor electromagnetic si joaca un rol important in starile de vis, starile alterate de veghe, meditatie si chiar in perceptia extrasenzoriala. Recent s-a descoperit ca insasi celulele creierului contin o substanta numita magnetita.

Aceasta substanta (magnetita), este o substanta cu structura cristalina ce are proprietati magnetice usoare si care beneficiaza de pe urma incarcarii magnetice a pamantului. Datorita acestui fapt, s-a descoperit ca prin aplicarea unui magnet terapeutic in zona capului, este stimulata productia de melatonina ceea ce duce la un somn mai bun, la echilibrarea ciclului somnului in special pentru persoane ce sufera din cauza diferentelor de fus orar.

De asemenea, aplicarea unor magneti permanenti produce o crestere a nivelului energetic si a vitalitatii organismelor vii prin refacerea polarizarii la nivel celular dupa ce acestea au suferit stari de depolarizare in timpul activitatilor zilnice.

SEMINIFICATIA POLARITATII MAGNETILOR

S-a constatat ca polul negativ (receptiv) al unui magnet echilibreaza zone ale corpului care sunt extra-stimulate deoarece receptioneaza excesul bioenergetic din zona aplicarii magnetului. Aceasta proprietate poate fi utilizata pentru reducerea durerii, calmarea sistemului nervos, obtinerea unui somn mai bun, combaterea insomniei.

In acelasi timp, polul pozitiv (activ) al unui magnet echilibreaza zone substimulate prin aportul de bionergie adus zonei pe care este aplicat. Aceasta proprietate poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, producerea de energie in plus sau la eliminarea oboselii.

Efectele impresionante ale terapiei magnetice au fost documentate in editia din septembrie 1990 a Journal of the National Medical Association (USA). Concluziile acestui raport spun ca terapia cu magneti are  efecte reale dar este foarte important ca aplicarea acesteia sa se faca in mod corect, in functie de polaritate si de efectul dorit.

APLICAREA MAGNETILOR TERAPEUTICI

Se face de obicei prin atasarea acestora de anumite regiuni ale corpului unde au fost identificate probleme. Acestia se ataseaza prin plasarea sub bandaje elastice sau prin centuri magnetice.

Datorita efectului bland si natural, magnetii sunt utilizati pentru echilibrarea bionergetica a corpului, sunt compatibili total cu toate metodele si practicile de vindecare si nu interfereaza in nici un fel cu nici un tip de tratament sau procedura medicala (dar nu o pot si nu se recomanda substituirea acesteia).

Articol preluat din Magnatech Labs
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberMagnetii neodymium, NASA si praful cosmic!

Stiati ca magnetii neodym sunt utilizati de catre NASA pentru colectarea de praf cosmic de pe Marte?

Marte este o planeta plina de praf cosmic si o buna parte din acest praf are propritati magnetice puternice.

In acest scop, NASA a dotat cu sisteme ce au in componenta magneti neodym fiecare dintre Rover-ele ce exploreaza suprafata planetei Marte, pentru a colecta praf cosmic in timpul misiunii desfasurate pe planeta rosie.

Rover si magnetii neodim

In fotografia de mai sus se pot vedea amplasarile celor trei seturi de magneti neodymium (neodim) pe Rover-ele Spirit si Opportunity. Pathfinder si Curiosity au fost dotate identic.

Primul set alcatuit din doi magneti neodymium (neodim) este amplasat in partea frontala a Rover-ului, la un unghi care permite colectarea particulelor imagnetice si eliminarea prin cadere a celor nemagnetice. Particulele colectate de acesti magneti sunt apoi analizate de instrumentele aflate de asemenea in dotarea Rover-ului.

Un al doilea magnet neodymium (neodim) este instalat pe suprafata puntii Rover-ului, in fata sistemului video de preluare a imaginilor Pancam. Acest magnet neodymium (neodim) are rolul de a modifica traiectoria particulelor magnetice purtate de vantul martian si a le atrage pe suprafata sa.

Un al treilea set de magneti neodim (neodymium) se afla in componenta lui RAT - Rock Abrasion Tool - instrumentul care "scrijeleste" suprafata planetei pentru a colecta probe de la suprafata rocilor.

Mineralele colectate cu ajutorul magnetilor neodym pot fi martori ai trecutului "plin de apa" al planetei iar examinarea acestor particule si a hartilor de acumulare pe suprafata unor magneti de diferite intensitati poate oferi indicii despre mineralogia si istoria geologica a planetei rosii.

Informatii preluate de pe NASA Jet Propulsion Laboratory
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberMagnetii in turism

Asa cum puteti vedea in poza atasata, magnetii neodim se utilizeaza cu succes si de catre agentiile de turism, in postarea celor mai bune oferte in vara aceasta.
Voi unde v-ati planificat sa mergeti in vacanta?
Adica, in limbajul magnetilor, ce oferte turistice va atrag?

Magnet turism

Vacante neasteptate si surprinzatoare va doresc!

HobberModelismul si magnetii neodim

Esti un pasionat de modelism si faci tot felul de experimente si imbunatatiri cu modelele tale.
Magnetii neodim, mici, usori si foarte puternici, sunt foarte utili in diverse situatii, precum:

     
 • Pastrarea laolalta a suruburilor de mici dimensiuni (cati dintre noi nu au pierdut astfel de suruburi care le-au scapat printre degete sau pur si simplu au disparut)
 •    
 • Prinderea anumitor componente metalice la care se doreste acces usor
Magnet modelism si    Magnet frigider


HobberProiectul 1 - cum sa descoperim fierul din spatele peretilor din rigips sau chiar in beton cu ajutorul magnetului?

1. Se ia un magnet neodim foarte puternic din magazinul online www.hobber.ro, cum ar fi HQ-40-40-20-N (60 kg forta) sau HQ-25-25-13-N (20 kg forta).
Magnet frigider

2. Magnetul se plimba pe suprafata peretelui pana cand se simte ca intampina o forta. In cazul rigipsului, asa cum se vede din pozele de mai jos, magnetul chiar ramane fixat de perete in dreptul profilelor metalice, chiar daca metalul este la aprox. 2 cm dupa rigips si lavabil.

Magnet frigider

3. Odata identificata rezistenta, se urmareste cu magnetul directia profilului.

Magnet frigider

4. Daca se doreste sa se dea o gaura se poate marca zona in care este metal, in spatele profilului, astfel incat sa nu se gaureasca inutil rigipsul.

Magnet frigider

PS: In cazul peretilor armati este util sa se stie daca este fier in perete atunci cand se doreste sa se dea o gaura cu bormasina. Magnetul neodymium foarte puternic este indispensabil pentru a identifica fierul incorporat in beton.

Succes la proiecte!

HobberPilitura de fier pe magnet: o problema?

Toata lumea care a lucrat sau s-a jucat cu magnetii cand era mic, mai ales cu cei din ferita, stie ca la un moment dat acestia se pot faramita. Bucatele de magnet sau pilitura de fier se pot lipi de un magnet si astfel, magnetul are un aspect inestetic si nu mai poate fi lipit usor de diverse suprafete metalice. Pilitura de fier, odata lipita de un magnet foarte puternic, este greu de indeparat.
Cum curatam acest magnet, cum il facem sa arate ca nou?
O solutie simpla ar fi sa luam o bucata de plastilina si sa o mulam pe magnet. Cand o indepartam putem prelua si din pilitura de fier de pe magnet, mai ales daca o indepartam pe o muchie a magnetului, asa cum este prezentat in pozele de mai jos.

Magnet modelismMagnet modelismMagnet modelismMagnet modelism
Sau cu o bucata de banda adeziva... o lipim peste pilitura... dezlipim banda si repetam cu alta banda curata pana eliminam toata pilitura.

HobberCum imi fac singur un magnet de frigider original?

Sa zicem ca am adunat in ultima excursie in Franta niste obiecte interesante (pietricele, sticla colorata, monezi sau insigne) pe care le-am plasat in buzunare, in farfuriute, in cutiute. Aici risca sa ramana insa uitate sau chiar in timp sa ne incomodeze. Totusi, daca aceste obiecte mi-au placut si vreau sa le am la vedere pentru aduceri aminte placute avem o solutie simpla: sa creeam cu ele un magnet de frigider!

Pasii sunt urmatorii:
     
 1. Imi aleg obiectul pe care doresc sa il plasez si il degresez – o sa arate ca nou sau, daca vreau sa pastrez patina timpului, doar il curat pe suprafata de contact.
 2.    
 3. Estimez greutatea obiectului pe care vreau sa il plasez pe firgider – un cantar de bucatarie poate ajuta.
 4.    
 5. Imi aleg magnetul potrivit in functie de greutate. In mod clasic erau folositi magnetii din ferita dar in prezent magnetii neodim sunt tot mai folositi deoarece sunt mai puternici. In general, recomandam alegerea de magneti cu forta de atractie mai mare decat greutatea obiectului de fixat, deoarece suprafata frigiderului nu este perfect plana si este acoperita cu un strat de vopsea.
 6.    
 7. Atasez magnetul de obiectul pe care vreau sa il folosesc. In cazul de fata am ales niste magneti cu adeziv 3M de buna calitate, pentru obiecte mai usoare (HS-10-01-STIC sau HS-08-0.75-STIC). Alternativ se poate folosi un alt tip de magnet cu adezivul special UHU plus endfest 300.
     Magnet frigider si    Magnet frigider
 8.    
 9. Asteptam ca adezivul sa-si indeplineasca scopul - daca folosim adezivul UHU, si admiram rezultatul final: un magnet nou, original, pentru frigider!
Spor la lucru!
HobberMagneti in curtea casei

Era o vorba demult la emisiunile matinale... ”Cum, n-aveti hidrofor?”
Acum as adapta mai ales pentru cei care stau la casa cu curte la ceva in genul ”n-aveti magnet?”
Banuiesc ca va intrebati ce legatura au magnetii cu casa si curtea. Simplu, un magnet are atatea aplicatii incat nici nu banuiesti. In continuare vom prezenta cateva dintre acestea.

Poti, de exemplu, sa folosesti magnetul ca un adevarat detector si colector de comori, in propria cute si nu numai, cu conditia sa folosesti un magnet super puternic. Se recomanda doua optiuni:

     
 1. iti iei un magnet cu inel de tipul HOTN-40 cu 55 kg forta si 40 mm diametru.
  Acest magnet oala cu inel il legi cu o sfoara rezistenta, dupa care il poti purta peste nisip, vegetatie sau chiar arunca in lacuri si balti – niciodata nu stii ce prinzi.
 2.    
 3. iti iei un magnet foarte puternic tip bloc de genul HQ-40-40-20-N de 60 kg forta atractie (magnet supranumit ”Colosul”).
  Acest magnet bloc il introduci intr-o sticla de 2 litri sau un bidon de 5 litri printr-o fanta taiata. Avantajul este ca poti desprinde usor bucatile mici de metal sau span de pe suprafata sticlei sau a bidonului prin simpla ridicare a magnetului. In plus, magnetul este ca nou imediat dupa utilizare.

Atentie! Acesti magneti sunt periculosi daca nu sunt gestionati cu grija. Recomandam citirea Instructiunilor de siguranta.

Asteptam poze cu ”capturile” voastre si scurte descrieri despre cum ati procedat.
Vom premia cea mai interesanta captura din 2014 cu unul dintre magnetii nostri super puternici!

HobberExemple de utilizare a magnetilor neodim sau ferita

Magnetii, neodim sau ferita, permanenti sau temporari, isi gasesc o multitudine de intrebuintari in diverse domenii de activitate in lumea moderna. In aceste aplicatii sunt urmarite fie proprietatile a doi magneti, de atractie sau de respingere, fie se urmareste doar interactiunea dintre un magnet si o piesa ce contine fier sau aliaje feroase.

Acest lucru este evident doar daca se face un inventar al acestor aplicatii pentru magneti, inventar care se regaseste mai jos, impreuna cu magnetii cei mai recomandati:

     
 • experimente scolare (fizica, electromagnetism) - magneti ferita, neodim, ferofluid, pilitura de fier
 •    
 • generatoare de curent - magneti ferita sau neodim
 •    
 • motoare electrice - magneti ferita sau neodim
 •    
 • in boxe de diverse tipuri si dimensiuni - magneti de ferita
 •    
 • obiecte decorative la interior - magneti ferita pentru suprafete mari de contact si magneti neodim pentru suprafete mici de contact sigreutati mari
 •    
 • pastrarea notitelor pe frigider - magnetii neodim de forma cub, paralelipiped sau cilindru
 •    
 • inchiderea ferma a usilor de dulap - magneti ferita
 •    
 • pentru activarea intrerupatorului din alarma la usi si ferestre - magneti ferita
 •    
 • citirea sau scrierea din interiorul hard-disk-ului - magneti neodim
 •    
 • pentru a face releele in trafic sa isi schimbe functia
 •    
 • generarea campului magnetic in generatoarele electrice care produc curent electric si fac diversele electronice sa functioneze (sisteme eoliene, hidro, centrale pe abur etc.)
 •    
 • ca si inchizator pentru lantisor - magneti neodim
 •    
 • ca si inchizator pentru a tine poseta/rucsacul inchise - magneti neodim
 •    
 • ca legatura intre vagoane de jucarie - magneti neodim
 •    
 • ca mecanism de levitatie pentru trenurile MAGLEV - electromagneti
 •    
 • pentru macara intr-un centru de reciclare sa mute deseurile feroase - electromagneti
 •    
 • intr-un separator de reciclare pentru a extrage metalele feroase din deseuri - electromagneti sau magneti neodim
 •    
 • demagnetizarea hard-disk-urilor clasice (anumite informatii se pot distruge prin demagnetizare) - magneti neodim de mare putere
 •    
 • absorbirea socurilor in anumite aplicatii mecanice (polii de acelasi semn se resping) - magneti neodim
 •    
 • extragerea de cuie din cenusa - magnet neodim de mare putere
 •    
 • colectarea deseurile feroase atunci cand se taie/aschiaza/decupeaza metale feroase - magneti neodim sau ferita
 •    
 • prezentarea diverselor exponate intr-un mod deosebit, prin levitatie - magneti neodim
 •    
 • pentru sculpturi magnetice - magneti neodim
 •    
 • fixarea de placute de inventar sau etichete - magneti neodim sau ferita
 •    
 • fixarea autocolantului pe masina pana aceasta este lipit definitiv - magneti neodim
 •    
 • crearea de diverse design-uri, arhitectura - magneti de diverse forme si dimensiuni
 •    
 • construirea de puzzle-uri magnetice
 •    
 • suport pentru chei sau cutite in bucatarie - bara magnetica
 •    
 • diverse decupaje/figurine pentru copii - foaie magnetica
 •    
 • agatatori pentru diverse obiecte plasate pe suprafete metalice - magneti cu carlig
 •    
 • suport pe tavan pentru obiecte metalice (bicicleta, gantere etc.) - magneti tip oala cu cap ingropat
 •    
 • impiedicarea depunerilor de calcar - magneti neodim de dimensiuni mari
 •    
 • sigilarea anumitor ambalaje de snacks-uri - magneti neodim de dimensiuni mici
 •    
 • pentru orientare, ca busola - magneti foarte usori, din ferita
 •    
 • identificarea otelului beton in pereti sau a cablurilor electrice - magneti neodim de mare putere
 •    
 • fixarea usii deschise atunci cand este curent - magneti neodim
 •    
 • aplicatii medicale - magneti neodim
Si lista ar putea continua cu multe alte aplicatii.

Voi ce utilizari ati gasit pentru magneti?

HobberVine marea criza a magnetilor?

Magnetii ne permit sa conducem masini, sa folosim telefoanele mobile si, in esenta, sa alimentam planeta; prin urmare, o posibila epuizare a resurselor materialului-minune este de natura sa ne perecliteze avansul tehnologic si, deci, civilizatia.

Poate ca nu toti stim acest lucru, dar, dincolo de a servi aplicarii pe frigider a diverselor steme si figurine, sau experimentelor din laboratoarele scolare, magnetii permanenti – bucati de metal capabile sa-si creeze propriul camp magnetic – stau la baza unei multitudini de tehnologii care intretin viata moderna asa cum o stim.

Aceste tehnologii includ elemente incepand de la dispozitivele portabile – telefoane inteligente si tablete – si pana la autoturisme, turbine, computere, sateliti si transporturi. Toate acestea contin magneti super-eficienti de ultima generatie carora le datoreaza, dupa caz, supletea, minimalismul, puterea si calitatea, sustin Laura Lewis, de la Universitatea Northwestern, din Boston si Steve Constantinides, de la compania Arnold Magnetic Technologies, din Rochester, New York.

Dar acum se anunta o criza, deoarece apetitul insatiabil al lumii pentru energie si tehnologie conduce la o cerere fara precedent pentru magneti; cerere care depaseste capacitatea de exploatare si de productie. Magnetii se gasesc in natura, dar pot fi produsi si pe cale artificiala, ceea ce se intampla inca din secolul al nouasprezecelea. Produsi e un fel de a spune, mai corect ar fi ca alte materiale feroase precum fierul, aluminiul, cobaltul si nichelul sunt „convertite” la magnetism permanent.

Dar, daca este sa ne referim la tehnologiile moderne, aceste materiale sunt considerate „arhaice” – reprezentative pentru anii ’70 -, cei mai buni magneti din zilele noastre fiind realizati din pamanturi rare, cu deosebire neodim, in combinatie cu fier si bor. Este vorba despre asa-numitii Neo-magneti, atat de performanti incat unul de dimensiunea unei falange de deget poate crea un camp magnetic de cateva mii de ori mai puternic decat cel al miezului de fier al Terrei, raportat la scara – in mod cert cel mai puternic magnet la temperatura camerei cunoscut pana in prezent. Singura problema este aceea ca peste temperatura de 100 °C, magnetul pe baza de neodim se demagnetizeaza si isi pierde puterea; dar, pentru a capata o structura termica mai robusta, o mica proportie – cateva procente -  din atomii de neodim ai magnetului se schimba cu cei ai varului sau mai rar pamantul greu denumit disprosiu, ceea ce rezolva „mica” neregula.

Acest lucru a si marcat inceputul asa-numitei revolutii magnetice, in anii ’90. Oriunde magnetii erau necesari pentru a genera cele mai mari campuri prin cele mai reduse cantitati de material, Neo intra in actiune: pentru mecanismul de servodirectie al masinilor, pentru motorasele rotoare ale hard-disk-urilor si CD/DVD-rom-urilor, pentru a misca diafragma care transforma pulsatiile electrice in unde acustice in boxele si castile puternice, sau pentru a genera campurile incredibil de intense folosite in aparatele medicale de rezonanta magnetica. Pana in 2010, magnetii din neodim au devansat toate celelalte tipuri de magneti, moment cand au inceput si problemele.

Potrivit lui William McCallum, specialist in magneti la Universitatea Publica din Iowa, atunci cand Neo a fost inventat, acesta avea deja un minus, in sensul ca era prea bun, iar cererea a crescut pana acolo incat disponibilitatea a devenit o problema. Pamanturile rare nu sunt cu adevarat rare – ele sunt prezente in cateva parti la milion in crusta Terrei – atat numai ca sunt greu de descoperit. In ultimii zece ani, aproape intregul stoc de pamanturi rare al lumii a provenit din minele Chinei. Dar aceasta tara are acum nevoie de pretioasele elemente pentru a-si alimenta propriul boom economic si tehnologic, motiv pentru care a inceput sa mareasca simtitor preturile pentru exportarea materialului – tocmai cand are loc o cerere globala frenetica.

Iar aceasta cerere nu mai vizeaza doar aparatura electronica personala, cea pentru consumatorul de rand. Un computer, de exemplu, necesita circa 50 de grame de magneti, ceea ce nu este mult, dar, cand vine vorba de mililoane de unitati, cifrele devin oricum considerabile. Totusi, este nimic in comparatie cu cantitatile inghitite acum de tehnologiile moderne care fac posibila energia verde. Motoarele turbinelor eoliene si ale masinilor si bicicletelor electrice, spre exemplu, trebuie sa fie puternice si usoare deopotriva, iar numai Neo-magnetii pot face posibila performanta necesara. Fiecare motor al unei masini electrice necesita circa doua kilograme de neodim, iar o turbina eoliana capabila sa produca un megawatt de putere are nevoie de circa 600-700 kg din element. Or, cererea doar pentru magnetii necesari turbinelor eoliene se anunta a creste de sapte ori in intervalul 2010 – 2015.

O solutie vine de la SUA si Australia, unde cateva mine s-au deschis recent in vederea exploatarii neodimului. Acest lucru este in sine complicat, dar cu atat mai dificile devin lucrurile prin faptul ca cele doua tari nu pot acoperi si necesitatea crucialului disprosiu, element esential pentru neo-magneti prezent numai printre zacamintele chinezilor. Astfel, se pare ca exista o nevoie stringenta pentru realizarea unor noi super-magneti, care sa contina cat mai putine pamanturi rare, sau poate chiar sa le excluda definitiv.

Asa se face ca in zilele noastre, oameni de stiinta precum Laura Lewis, de la Universitatea Northwestern, incearca sa stoarca performante magnetice imbunatatite din amestecul de fier si nichel, lucru care la randul sau necesita materiale extrem de rare si procedee delicate. O a doua alternativa ar fi utilizarea elementului chimic ceriu, o alta forma de pamant rar, dar una foarte abundenta la mina Mountain Pass, redeschisa in SUA. Aici, insa, problema vine dintr-un magnetism foarte instabil care, mai ales la temperaturi mari, nu si-ar putea mentine calitatile si robustetea.

Mai raman astfel doar doua posibilitati viabile: combinarea in diverse proportii a diferitelor elemente magnetice din natura, in speranta obtinerii unui mix eficient si adaptarea materialului-minune al deceniului grafenul astfel incat acesta sa capete magnetism, poate chiar superior celui asigurat de neodim si pentru costuri mult reduse. Posibilitatile par numeroase, dar atunci cand mai multi specialisti ne spun ca ar trebui sa ne tinem degetele incrucisate pentru un miracol, se poate spune ca avem motive de ingrijorare.

Publicat de Alexandru Safta la 10 noiembrie 2012 in Stiinta si TehnicaFurtuna magnetica pe Terra! Sufera omul si telecomunicatiile.

Prognozata in urma cu cateva zile, furtuna magnetica s-a declansat pe Pamant, indicele perturbatiilor geomagnetice atingand in primele ore ale zilei de sambata (29 iunie 2013) valoarea 5 – pragul care marcheaza trecerea la furtuna, pentru a urca apoi la 6, a anuntat Institutul de geofizica din Rusia.

Fenomenul a fost provocat, dupa toate probabilitatile, de un puternic flux de particule incarcate generat de gaura coronala observata pe suprafata Soarelui (o zona intunecata a discului solar cu linii deschide ale campului magnetic). Aceasta gaura a fost depistata pe fotografiile realizate de sonda Stereo pe partea nevazuta a astrului solar in urma cu aproape doua saptamani. La acea data, cercetatorii au anuntat ca, in momentul in care gaura va ajunge pe partea vizibila a Soarelui, este posibila sa se declanseze o furtuna magnetica.

In marea majoritate a cazurilor, scrie agentia RIA Novosti, furtunile magnetice afecteaza starea de sanatate a omului. Concret, ele provoaca dureri de cap, migrene, o intensificare a batailor inimii, insomnie, o stare generala proasta, cu senzatii inexplicabile de oboseala si oscilatii de tensiune. Este o perioada dificila in special pentru persoanele cu afectiuni cardio-vasculare, dar si pentru copii.

Ce este de facut in astfel de situatii? Specialistii recomanda, inainte de toate, respectarea cu strictele a tratamentului medicamentos prescris de medicul personal, precum si consumul de ceai, cafea, cascaval si peste. In plus, trebuie evitat un efort fizic excesiv. In general, afirma specialistii, omul se poate adapta la aceste fenomene, dar o masura de precautie nu strica.

In alta ordine de idei, furtunile magnetice influenteaza numeroase domenii de activitate ale omului. Astfel, pot apare nereguli in sistemele de comunicatii, inclusiv de telefonie mobila, dar si in sistemele de navigatie ale navelor spatiale. Se poate ajunge chiar la distrugerea sistemelor energetice, dar numai in situatii extreme.

Publicat de Simona Haiduc la 29 iunie 2013 in Income MagazineComputerul magnetic – o inventie cu „rude“ din Romania.

Timp de 19 de ani, Neculai Plugaru a proiectat si a testat magneti pe Platforma Magurele.

Din ‘99, e profesor la Universitatea din Zaragoza, unde incearca sa inteleaga mecanismul prin care magnetii ar putea controla codificarea informatiei care circula prin circuitele integrate.

Profesorul Neculai Plugaru, de la Universitatea din Zaragoza, si-a petrecut cei 28 de ani de cariera printre magneti, testand retete de fabricatie care-i fac mai stabili si mai puternici. Mai nou, fiindca se pare ca introducerea de magnetei minusculi in microprocesorul de calculator i-ar creste simtitor capacitatea de procesare, fizicianul incearca sa controleze cu ajutorul campului magnetic curentii electrici care curg printr-un cip sau circuit integrat. Meseria a invatat-o in laboratoarele Institutului de Fizica a Materialelor de pe Platforma Magurele, in anii ‘80, perioada in care, dupa decenii de framantari ale cercetatorilor pe plan mondial, s-a facut saltul stiintific care a permis trecerea de la magnetii uriasi, scumpi si greoi, la cei compacti si performanti de azi: „Primele cititoare de discuri de calculatoare, din anii ‘60, IBM-urile acelea mari, foloseau niste magneti imensi pe baza de hexaferita de bariu, ca sa creeze campul magnetic care sa le permita sa poata sa fie scrise si citite.

Apoi, in ‘70, s-au creat magnetii de samariu-cobalt, care insa erau prea scumpi si fragili, asa ca toata lumea a cautat sa inventeze un magnet care in loc de cobalt sa contina fier, care-i mai ieftin. In ‘84, japonezii au descoperit si patentat un compus pe baza de neodim-fier-bor care se poate sintetiza in laborator si e ieftin. Acest magnet, fiind foarte puternic, a permis miniaturizarea tuturor aparatelor electrocasnice, incat in prezent, fara sa stim, in vietile noastre suntem burdusiti cu magneti. Un banal automobil contine in jur de 50 de magneti, iar in casa sunt ascunsi peste tot: in frigider, mobila, masina de spalat sau filtrele de apa, dar si in sistemul de alarma, uscatorul de par, televizor, ceasuri sau telefonul mobil”.

Cum se fabrica un magnet

Cand isi povesteste anii de laborator, Neculai Plugaru da impresia ca e un fel de alchimist care, din elemente chimice banale pe care le trece prin foc si campuri invizibile, creeaza corpuri care radiaza in jur o atractie careia nu-i poate rezista nici un obiect ce contine fier. „Odata a venit la noi la institut un artist iluzionist care avea nevoie de niste magneti mici si puternici pentru niste numere de scamatorie si ne-a rugat sa-i dam unii. Tin minte ca i-am dat cativa magneti facuti de noi in laborator si, la schimb, ne-a aratat cateva trucuri de scamatorie. Spre deosebire de situatia cand esti la circ si le face la o distanta de cativa metri, atunci a trecut tigara printr-o moneda de cinci lei chiar sub nasul nostru, ai tot nu ne-am prins cum a facut.

Fiindca nu ne-a explicat smecheria, nici noi nu i-am aratat cum ia nastere un magnet. Fabricatia porneste de la un calup metalic inert, care n-are nimic magnetic in el. Acesta e sfaramat intr-o pulbere fina cu o dimensiune a granulei in jur de 3 microni. In aceasta pulbere se adauga anumiti aditivi. Sub influenta unui camp magnetic exterior, particulele de 3 microni se aliniaza instantaneu dupa aceeasi directie. Odata polarizate, granulele nu-si mai pot schimba orientarea, deoarece concomitent sunt presate la temperatura inalta pana se lipesc una de alta si formeaza un corp compact, adica magnetul permanent, avand toate particulele orientate in acelasi sens”.

Cat a lucrat pe platforma Magurele, Neculai Plugaru, el si colegii sai au obtinut numeroase retete de imbunatatire a performantelor magnetilor inventati de japonezi: „In cadrul magnetilor descoperiti  in ‘84, principala problema a fost cresterea rezistentei la demagnetizare, deoarece s-a observat ca in timp acestia isi pierd puterea datorita existentei unor mici regiuni in magnet, numite defecte, unde particulele au o alta orientare decat majoritatea si, cu timpul, sub influenta unui camp depolarizant exterior, aceste zone de depolarizare din magnet se maresc. Cand ai o portiune din magnet pe care ai pierdut-o, cum sa faci sa nu pierzi si regiunile vecine? Introduci aditivi in procesul de fabricatie, care vor diviza magnetul in mai multe celule cu activitate magnetica de sine statatoare. In cazul in care in vreuna din celule ar aparea un focar de demagnetizare, acesta nu se poate extinde la celula vecina”.

Un altfel de microprocesor

Fiindca magnetii actuali au performante atat de ridicate incat domeniul pare sa-si fi atins limitele, pana la descoperirea urmatorului compus care sa faca un salt epocal, in ultimii zece ani, de cand este la Zaragoza, fizicianul Neculai Plugaru a realizat studii de magnetoelectronica si spintronica - domeniile care vor genera materialele viitorului din industria electronica. „Curentul care curge printr-un circuit integrat e format din electroni. Daca in trecut curentul electric era caracterizat doar prin tensiune si intensitate, astazi se vorbeste deja de o a treia caracteristica: spinul electronului. Daca ne imaginam electronul ca o minge care se invarte in jurul propriei axe, acest spin electronic poate sa aiba doua valori: «up» sau «down».

Prin aplicarea unui camp magnetic asupra unui dispozitiv electronic, se poate controla polarizarea de spin a curentului care curge prin circuit. Controland spinul electronilor, dispui de un canal suplimentar «spin channel» cu care poti transmite informatie prin dispozitivul electronic. Nu doar informatie de putere (tensiune, intensitatea campului), ci si informatie sa zicem inteligenta, codificata. Daca am reusi ca fiecareia din cele doua sensuri de spin al electronilor «up» si «down» sa-i atribuim codificarea controlata a valorilor 0 si 1 din sistemul binar, ar putea avea loc o noua revolutie in IT”. Magnetorezistenta este o alta proprietate a circuitelor electrice, pe care Neculai Plugaru o abordeaza in studiile sale: „Pana nu demult, stiam ca un circuit cu rezistenta normala nu simte daca pui un magnet langa el, cresterea rezistentei fiind nesemnificativa, de 1-2%.

La ora actuala, s-au sintetizat materiale care prezinta fenomenul de magnetorezistenta gigant sau colosal. Daca apropii un magnet de un conductor care prezinta magnetorezistenta gigant, rezistenta acestuia creste cu 5-7%, iar la materialele caracterizate prin magnetorezistenta colosala, rezistenta e de peste 10%. Intr-un circuit electronic, o variatie de 10% a unui curent electronic e suficienta ca sa ne dea cele doua niveluri de codificare a informatiei: 0 si 1”. Profesorul Plugaru e convins ca, nu peste mult timp, magneti infimi vor fi integrati sub forma de straturi in noile generatii de microprocesoare, care vor functiona pe baza controlului magnetrezistentei circuitelor integrate.

Il atrage Romania

In privinta „polarizarii” din sufletul sau, Neculai Plugaru pare ca a ales pana la urma: „Acolo te poti simti bine pe strada. In Zaragoza ma duc la serviciu printr-un cartier care e ca o gradina. In Bucuresti trebuie sa o iau prin spatele blocurilor de la Dristor, unde stau, ma mananca haitele de caini, dau prin baltoace, nu pot sa merg pe trotuar din cauza masinilor care-s parcate si trebuie sa vad gunoaiele agatate prin pomi. Plus ca la noi, din cauza vietii gri, 80% dintre oameni interactioneaza dur pe strada”. Cu toate astea, la anul planuieste sa se intoarca, fiindca ii lipsesc prietenii si viata sociala reala de dinainte de plecarea in Spania.

„Daca ne imaginam electronul ca o minge care se invarte in jurul propriei axe, acest spin electronic poate sa aiba doua valori: «up» sau «down». Prin aplicarea unui camp magnetic asupra unui dispozitiv electronic, se poate controla polarizarea de spin a curentului care curge prin circuit. Daca am reusi ca fiecareia din cele doua sensuri de spin al electronilor «up» si «down» sa-i atribuim codificarea controlata a valorilor 0 si 1 din sistemul binar, ar putea avea loc o noua revolutie in IT“.  -  Neculai Plugaru (profesor asociat la Universitatea din Zaragoza)

„De zece ani, spaniolii au o politica de a primi emigranti, fie ei profesori universitari sau muncitori pe plantatia de mandarini. Si in momentul in care o tara primeste prea multi emigranti, se creeaza, vrand-nevrand, o anumita conceptie generala. De aceea, la anul planuiesc sa ma intorc, fiindca imi lipsesc prietenii si viata sociala reala pe care le-am lasat in urma toti acesti ani”.  -  Neculai Plugaru

Publicat la 12 octombrie 2008 in GandulS-a descoperit cel mai puternic "magnet" al universului cunoscut pana acum.

Oamenii de stiinta au descoperit cel mai puternic magnet cosmic descoperit vreodata in univers. Este vorba despre o stea neutronica (numele in cod este SGR 0418 5729), descoperita la o distanta de 6500 de ani-lumina de Pamant cu ajutorul satelitului XMM-Newton al Agentiei Spatiale Europene (ESA), de un grup de doisprezece astronomi apartinand institutiilor italiene Universitatea Institutul de Inalte Studii din Pavia-IUSS, Institutul National de Astrofizica-INAF, Universitatea din Padova, Institutul National de Fizica Nucleara-INFN) si europene (University College din Londra, CEA franceza, Institut de Ciencies de Espai din Barcelona), informeaza presa italiana.

Stelele neutronice sunt caracterizate prin campuri magnetice puternice de aceea au fost numite magnetari de astrofizicienii Robert Duncan si Christopher Thompson, care le-au descoperit cu mai mult de acum douazeci de ani. Pana acum au fost descoperite 20 de planete de acest gen.

"In ultimele decenii, teoria magnetarilor a fost confirmata de mai multe observatii, dar nici una dintre ele nu a fost capabila de a masura in mod direct intensitatea campului magnetic a acestor obiecte ceresti", spune Andrea Tiengo, de la IUSS din Pavia, primul semnatar al rezultatului publicat de revista britanica „Nature”. Toate stelele, atunci cand termina de consumat prin ardere combustibilul lor nuclear se sting, dar intr-un mod diferit in functie de marimea lor. Cele care au o masa de la 10 la 25 ori mai mare decat Soarele se transforma in stele neutronice, micsorandu-si dimensiunea si ajungand la doar douazeci de kilometri de diametru.

Magnetarele cu campuri magnetice puternice sunt cele care dau nastere unor explozii cosmice puternice inregistrate in timp si pot chiar perturba comunicatiile terestre, chiar daca au loc la o distanta de mii de ani-lumina.

Cu satelitul european, astronomii au fost capabili sa masoare frecventa razelor X emise. Acest lucru este legat de frecventa de particule care se deplaseaza in campul magnetic, care, la randul sau, releva intensitatea campului magnetic. Valoarea inregistrata este foarte mare, un trilion de Gauss, atunci cand campul magnetic al Pamantului este mai mic de 1 Gauss. Intelegerea unor astfel de evenimente extreme, este importanta in descifrarea mecanismelor stelelor explozive ciudate.

Publicat de Mioara Stoica la 15 august 2013 in The Epoch Times RomaniaNemtii au generat cel mai puternic camp magnetic creat vreodata.

Cercetatorii germani au stabilit un nou record pentru cel mai puternic camp magnetic obtinut vreodata, in cadrul Laboratorului High Magnetic Field, din Dresda (HZDR).

Cu ajutorul unui bobinaj de cupru in multiple straturi avand dimensiunile unei galeti de apa si cantarind 200 de kilograme, specialistii au reusit sa creeze o inductie magnetica de 91,4 tesla pret de cateva milisecunde, depasind recordul anterior, de 89 tesla.

Valoarea este uriasa, deoarece, sustin cercetatorii, un bobinaj din cupru standard,  de mare putere, ar fi rupt in bucati de o inductie magnetica masurand 25 de tesla.  Acest lucru se intampla deoarece campul magnetic si curentul electric ce il creeaza se propaga in sensuri opuse la energii foarte mari.

Curentul care circula prin bobinaj genereaza camp magnetic, care actioneaza tocmai impotriva electronilor care circula prin angrenaj. Cu cat curentul este mai puternic, cu atat campul magnetic i se opune mai tare, iar odata ce curentul depaseste o anumita regiune, magnetul se dezintegreaza pur si simplu.

Insa progresul tehnologic al omenirii necesita magneti tot mai mari si mai puternici.  Cu ajutorul lor ne putem testa si putem caracteriza cu o mai mare precizie materialele pe care le cream in laboratoare, obiecte precum superconductorii.  Pentru a face ca magnetul lor sa reziste la un camp magnetic de peste 90 de tesla, echipa HZDR a infasurat bobinajul intr-un corset special confectionat din fibre cu mare rezistenta la intindere, folosite in general pentru armurile antiglont.

Acesta tehnica le-a oferit anterior un mic bobinaj cu suficienta rezistenta incat sa faca fata unei inductii magnetice de 50 de tesla vreme de doua sutimi de secunda. Asadar, au facut ceea ce pare firesc si au mai adaugat un magnet, infasurand un al doilea bobinaj din cupru, de asemenea incorsetat in fibra speciala ca si primul. Al doilea magnet, mai mare, poate suporta un camp magnetic de numai 40 de tesla dar, combinat cu rezistenta celui dintai, rezulta un magnet din doua bucati capabil sa genereze un camp magnetic cu valoarea de 90 de tesla.

Publicat de Alexandru Safta la 29 iunie 2011 in Stiinta si TehnicaAfla totul despre terapia cu magneti!

Dupa ce, in urma cu cativa ani, Nicu Ghergu a purtat numai cateva ore o bratara magnetica si s-a convins de eficienta ei, a vrut sa afle mai multe despre acest tip de terapie. A fost convins de eficacitatea ei si a inceput sa studieze mai mult despre ce presupune tratamentul cu ajutorul magnetilor. In timp, a adaugat aceasta metoda celor pe care le practica deja (reflexoterapie si masaj).

"Boala" moderna

"Sindromul absentei campului magnetic" a fost descris prima data de un medic din Tokio in anul 1976. Acesta a observat ca simptomele sunt: oboseala generala, stres, insomnie, dureri de cap, dureri de articulatii si la coloana vertebrala, dereglari ale digestiei, probleme ale circulatiei sangvine. Traind intr-o lume tehnologizata, in orase, intre betoane si asfalt, in blocuri, la inaltime, pierdem legatura cu magnetismul terestru, fapt daunator pentru sanatate.

Actiune vindecatoare

Nicu Ghergu ne-a explicat ca polul nord al magnetului "calmeaza durerea, diminueaza inflamatiile, inlatura inflamarea si imbunatateste metabolismul. Celalalt pol activeaza circulatia sangvina, intensifica inflamarea si accentueaza durerea, dar orice durere, ca sa treaca, trebuie putin accelerata", spune terapeutul.

Bijuteriile magnetice

(bratari, lanturi, pandative) sunt indicate in cazuri de insomnii, depresii, dureri de cap,  tulburari ale circulatiei, artrite, artroze, reumatism. In cazul fracturilor, s-a remarcat ca ajuta la vindecarea lor mai rapida. Sunt recomandate si bratarile cu cupru care au si avantajul de a ajuta, in anemii, la asimilarea fierului. Pot fi purtate si de catre copii si le vor mari capacitatea de concentrare si performantele scolare.
Exista brose speciale care pot fi plasate in zona cu problema. Fie ca este vorba de dureri de spate sau menstruale, acestea se vor calma.
Terapeutul recomanda cu caldura salteaua si perna magnetica, pe care le foloseste si la cabinet. El spune ca cei care vor dormi pe ele se vor tine departe de problemele de sanatate, vor avea un somn bun si o circulatie sanguina perfecta.

Apa cu proprietati magnetice

Apa magnetizata se foloseste mai ales pentru calculii biliari, renali, boli ale sistemului digestiv, diabet, prostata, tromboze, paraziti intestinali, astenie, boli respiratorii, astm. Nicu Ghergu recomanda o cura de 20-30 de zile de doua ori pe an. Se prepara cat se poate de simplu: se amesteca intr-un pahar de apa cu o bagheta magnetica timp de cateva minute sau se lasa bagheta sa stea timp de un sfert de ora in pahar. Mai exista si aparate speciale care prepara o cantitate mai mare de apa. Proprietatile ei se pastreaza timp de 24 de ore.

Natura, ajutor nepretuit

Terapeutul ne recomanda sa reluam legatura cu natura, prin vacante in zone cat mai putin afectate de civilizatie, iar cand ne gasim in mediul natural sa ne bucuram cat mai mult de el. De exemplu, sa stam direct pe iarba sau pe nisip, sa mergem in picioarele goale. Ar fi bine si sa ne limitam folosirea telefonului mobil, calculatorului si televizorului. O alternativa pentru cei care nu se pot desprinde de lumea tehnologizata sunt si curele cu apa magnetizata, purtarea de bijuterii magnetice si dormitul pe saltele si pe perne magnetice.

Secretul Cleopatrei

Chiar daca nu este pe deplin recunoscuta de comunitatea stiintifica, terapia cu magneti a fost practicata din cele mai vechi timpuri. Era folosita in Antichitate in Egipt, India, China si Grecia. Se spune ca regina Cleopatra purta un talisman magnetic pentru a-si pastra tineretea si frumusetea. Regina Elisabeta I, care suferea de artrita, se trata tot cu ajutorul magnetilor. Acestia erau foarte populari in vremea lui Mozart, celebrul compozitor fiind si el un adept al acestei terapii.

Contraindicatii

Urmatoarele persoane ar trebui sa evite terapia cu magneti: femeile insarcinate, persoanele alergice la metale, cei care poarta aparat la inima (pace-maker) si persoanele cu probleme psihice. Mai este contraindicat sa se poarte intr-o familie care are copii cu sindrom ADHD, autism sau alte probleme de acest gen.

Publicat de Libertatea pentru femei la 16 iulie 2013 in UnicaHOBBER.RO la IEAS 2013 - Prima participare la o expozitie!

In perioada 10-13 septembrie 2013 HOBBER.RO a participat la prima expozitie de echipamente electronice si automate impreuna cu partenerul sau, FLUENTIS, provider de top pentru cursuri de limbi straine, dezvoltare personala pentru copii si adulti.

Aici copiii au putut experimenta prin jocuri diversele proprietati magnetice ale magnetilor din ferita si neodim de diferite forme si dimensiuni, inclusiv magnetul COLOSSUS, precum si proprietatile extraordinare ale ferofluidului si piliturii de fier. Au putut crea diferite montaje electronice cu piese avute la dispozitie.

A fost o initiativa foarte buna de a crea un loc in care copiii sa poata sa invete si sa construiasca, iar parintii sa poata initia comunicari si colaborari cu alti parteneri de afaceri.

Ne dorim sa avem multe alte participari la astfel de evenimente!

HobberIstoria magnetilor

Ca toate marile descoperiri, si istoria magnetilor este foarte colorata si interesanta.

Pastorul Magnes
Cea mai populara legenda despre descoperirea magnetilor este aceea despre un oier cretan pe nume Magnes. Legenda spune ca Magnes a fost cu turma de oi intr-o zona din Grecia de Nord numita Magnesia, in urma cu aproximativ 4.000 de ani. Dintr-o data atat cuiele din incaltaminte cat si varful de metal al batului sau au devenit ferm lipite de o stanca mare, neagra, pe care el statea in picioare. Pentru a gasi sursa de atractie a sapat si a descoperit magnetita (in engleza loadstone). Magnetita contine magnetit, compozitie chimica Fe3O4, un material magnetic natural. Acest tip de roca a fost ulterior numit magnetit , fie dupa Magnesia sau Magnes insusi.

Grecii si chinezii
Cea mai veche descoperire a proprietatilor magnetului a fost facuta fie de catre greci fie de catre chinezi. Povestiri despre magnetism dateaza din secolul I i.Hr., in scrierile lui Lucretiu si Pliniu cel Batran (23-79 d.Hr. Roman). Pliniu a scris despre un deal de langa raul Indus care era in intregime din piatra si atragea fierul. El a mentionat puterile magice ale magnetitului in scrierile sale. Timp de multi ani de la descoperirea sa, magnetitul a fost inconjurat in superstitii si a fost considerat a poseda puteri magice, cum ar fi capacitatea de a vindeca pe cei bolnavi, a speria spiritele rele si de a atrage si dizolva nave din fier! Oamenii au crezut ca au existat insule intregi de natura magnetica, care ar putea atrage navele datorita cuielor de fier utilizate in constructia lor. Navele care astfel au disparut pe mare au fost considerate a fi fost in mod misterios atrase de aceste insule. Arhimede se spune ca s-a folosit de magnetita pentru a elimina cuiele de la navele inamice pentru a le scufunda. Oamenii au realizat curand ca magnetita nu numai atrage obiecte din fier, dar atunci cand este in forma de ac si pluteste pe apa intotdeauna indica in directia Nord - Sud, creand astfel o busola primitiva. Acest lucru a dus la o denumire alternativa pentru magnetit, si anume "loadstone" sau "piatra care conduce".Timp de multi ani de la descoperirea magnetitei, magnetismul a fost doar un fenomen natural curios. China a dezvoltat busola a marinarului acum 4.500 ani . Cel mai primitiv compas marin cuprindea o aschie de magnet care era asezata cu atentie si plutea datorita tensiunii superficiale a apei.

Descoperiri timpurii
Peregrinus si Gilbert Peter Peregrinus sunt creditati cu prima incercare de a separa faptele de superstitie in 1269. Peregrinus a scris o scrisoare care descrie tot ceea ce a fost cunoscut, la acel moment, despre magnetit.  Se spune ca a facut acest lucru in timp ce statea in picioare de paza in afara zidurilor cetatii Lucera care era sub asediu. In timp ce oamenii mureau de foame in interiorul zidurilor, Peter Peregrinus era in afara si scria unul dintre primele rapoarte "stiintifice" care va avea un mare impact asupra lumii. Cu toate acestea, progrese semnificative in intelegerea magnetismului au fost realizate doar cu experimentele lui William Gilbert in 1600. Gilbert a fost primul care a realizat ca Pamantul este un magnet urias si ca magnetii pot fi facuti batand fierul forjat. De asemenea, el a descoperit ca incalzirea excesiva duce la pierderea magnetismului.

Oersted & Maxwell
In 1820 Hans Christian Oersted ( 1777-1851 danez) a demonstrat ca magnetismul este legat de energie electrica, prin aducerea unui fir de curent electric aproape de o busola magnetica, provocand astfel o deviere a acului busolei. Este cunoscut faptul ca ori de cate ori curentul circula, va avea un camp magnetic asociat in spatiul din jur, sau, mai general, ca miscarea unei particule incarcate va produce un camp magnetic. In cele din urma a fost James Clerk Maxwell (1831-1879 scotian) cel care a stabilit dincolo de orice indoiala interrelatiile dintre electricitate si magnetism. El a emis o serie de ecuatii uimitor de simple, care stau la baza teoriei electromagnetice de astazi. Ce este mai remarcabil este faptul ca Maxwell a dezvoltat ideile sale in 1862, cu mai mult de treizeci de ani inainte ca J. Thomson sa fi descoperit electronul in 1897, particula care este atat de fundamentala pentru intelegerea actuala a energiei electrice si magnetismului.
Termenul de magnetism a fost inventat, astfel, pentru a explica fenomenul prin care magnetita atrage fierul. Astazi, dupa sute de ani de cercetare, stim nu numai natura fortei de atractie si respingere a magnetilor, dar, de asemenea, intelegem si utilizam scanarile prin rezonanta magnetica in domeniul medicinii, procesoarele de calculator, televiziunea si telefoanele in electronica si chiar ca anumite pasari, fluturi si alte insecte au un simt magnetic al directiei.

Articol tradus de Hobber
Sursa: HowMagnetsWork.comCum se pastreaza magnetii

Multi magneti isi pot pierde puterea lor daca sunt depozitati incorect. De aceea este important sa intelegem cum trebuie stocati magnetii, daca dorim sa fie pastrati in forma maxima pentru cat mai mult timp posibil. Magnetii permanenti isi pastreaza proprietatile chiar daca sunt stocati mai putin adecvat. Totusi, sfaturile din acest articol pentru stocarea magnetilor sunt utile chiar si atunci cand vei achizitiona magneti si produse magnetice de cea mai inalta calitate.

Caldura si obiectele de metal
Caldura poate provoca modificari aleatorii ale polilor atomilor intr-un magnet si poate pana la urma sa distruga un magnet. Prin urmare, nu este recomandat ca un magnet sa fie pus intr-o oala de fierbere a apei sau sa fie plasat pe un radiator pentru depozitare. Este bine ca magnetii sa fie pastrati intr-un loc racoros, in jurul temperaturii camerei, si nu la soare! Ar fi foarte bine intr-o cutie de lemn. De asemenea, magneti slabi vor fi usor de distrus de magnetii puternici si de campuri electromagnetice, deci trebuie sa va asigurati ca sunt feriti de contactul cu alti magneti puternici.

Cum isi pastreaza magnetii puterea
Pentru a va asigura ca magnetii isi menti puterea, ar trebui ca sa se aiba grija la amplasarea lor, mai ales la alinierea polilor. Cea mai buna cale este sa te asiguri ca Polul Nord si Polul Sud se intalnesc in fiecare magnet, astfel incat acestea nu incearca sa se impinga unul pe altul la distanta, ci raman in mod natural impreuna. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca nu sunt amplasati in zona alti electromagneti si magneti puternici care le pot lua din putere. Exceptia este atunci cand vorbim de magneti sau bijuterii magnetice cu magneti permanenti neodim (neodymium). Acesti magneti neodim sunt magneti puternici si nu vor pierde puterea lor daca sunt stocati impreuna. Bijuteriile magnetice de calitate au, din proiectare, aliniamentul corect pentru cea mai buna performanta.

Nu aplicati forta asupra magnetilor
Magnetii nu sunt diamante, chiar daca dau impresia ca sunt la fel de puternici. Daca lovesti un magnet cu ciocanul magnetul se va sparge si, prin urmare, este de asemenea important ca magnetii sa fie stocati departe de lucruri grele care ar putea sa ii ciobeasca. Nu aseza magnetii intr-o cutie cu obiecte dure, ci pastraza-i doar intr-o cutie speciala pentru magneti unde vor fi in siguranta. In cazul bijuteriilor magnetice acest lucru este chiar mai important, deoarece se doreste ca metalele pretioase care incorporeaza magnetii sa isi pastreze aspectul stralucitor si curat.

Nu aplicati forta asupra magnetilor
Magnetii sunt extrem de periculosi daca sunt inghititi si, de aceea, un articol cu privire la modul de a stoca magnetii trebuie sa mentioneze ca magnetii ar trebui pastrati departe si in locuri inaccesibile pentru copii si animale de companie. La fel cum sunt stocate medicamente la inaltime sau incuiate, acelasi lucru trebuie facut cu magnetii tai. Acest lucru este valabil mai ales pentru bijuterii magnetice care arata atractiv si distractiv pentru copii, fiind atrasi de ele. Copiii mai mici ar putea avea, de asemenea, magneti ca jucarii si este esential ca parintii lor sa invete cum sa stocheze magnetii in mod corespunzator si sa-i tina departe de gura copilului. Sa nu uitam ca magnetii foarte puternici, atunci cand sunt apropiati unul de altul, se orienteaza singuri unul fata de celalalt incat sa fie atrasi cu forta unul spre celalalt, putand sa zdrobeasca degete sau sa creeze alte rani chiar la adulti.

Articol tradus de Hobber
Sursa: MagneticBracelets.comMagnetul, intrebuintari in gospodarie

Mesterul casei poate beneficia din plin de forta incredibila a magnetilor neodim. Si asta pentru a agata, la purtator, diverse piese metalice de mici dimensiuni precum chei, suruburi, holsuruburi care astfel nu mai perforeaza sau ingreuneaza buzunarele. In buzunar poate fi, de exemplu, un magnet disc (HS-20-05-N).

Un altfel de suport detasabil poate fi confectionat dintr-o bucata de lemn si 2 magneti neodim oala cu gaura (HCSN-16 si HCSN-48) fixat de un cadru metalic in timpul lucrului pentru a furniza holsuruburile mesterului (si fara intepaturi de degete). Si, surpriza, magnetul poate fi chiar folosit pentru a identifica unde este profilul metalic sub rigipsul care trebuie fixat cu holsuruburi (eu chiar am avut problema asta in trecut, in spatii nestandardizate) deoarece ramane fixat doar acolo unde are in spate profil metalic.

HobberA doua participare a Hobber.ro la un eveniment!

In perioada 2-4 noiembrie a avut loc Cupa Aktiv Indoor la tir cu arcul. A fost un moment bun ca membrii clubului sa se revada si sa concureze pe stiluri: recurve, barebow, longbow, instinctiv, traditional si compound.

Hobber.ro - magazin on-line de magneti ferita si neodim, a fost partener la eveniment si a oferit priceputului arcas care a nimerit fara sistem de ochire un pion galben de pe banner-ul Hobber.ro, un set de 216 sfere magnetice diametru 5mm (HK-05-N-SET). Proba a fost deschisa tuturor participantilor! Ii dorim lui Rusu Dan, castigatorul acestei probe speciale (si cel mai in varsta participant), sa se bucure de premiu in multiple moduri!

Mai jos aveti un filmulet de la eveniment precum si poze inedite!Tintele la inceputul concursului

Pregatire tragere

Participanti

Castigatori juniori

Tinta hobber.ro

Multi au incercat ... unul a castigat!

Sageata castigatoare din pionul galben

Premiu oferit de Hobber.ro lui Rusu Dan

Tirul cu arcul este un sport ”de familie” la care pot participa toate categoriile de varsta, fara discriminare. Dezvolta perseverenta, concentrarea si fizicul!

Celor interesati le recomand cu caldura AktivClub.ro unde primesc pregatire si tot ce le este necesar pentru primii pasi in tirul cu arcul, precum si magazinul on-line Archeryshop.ro!

Hobber

Cosul tau este gol.

Beneficiile tale!

✔ Cea mai larga selectie de magneti pe stoc!
✔ Magazin de prezentare cu vanzare in Bucuresti!
✔ Comanzi azi, primesti maine!
✔ Reduceri la comenzi mari
✔ Fara suprataxa pentru comenzi mici
✔ Comanda minima 25 RON
✔ Cost de livrare redus
✔ Metode de plata
     - Ramburs la curier
     - Transfer bancar
     - NOU! Plata prin POS

Arca Hobber - Firma de incredere!

Aveti incredere in noi!
27,95 RON  Economisesti: 22.0% redus
21,80 RON
27,95 RON  Economisesti: 22.0% redus
21,80 RON
27,95 RON  Economisesti: 22.0% redus
21,80 RON

Cine e Online

Acum sunt 19 vizitatori online.