Istoria magnetilor

Ca toate marile descoperiri, si istoria magnetilor este foarte colorata si interesanta.

Pastorul Magnes
Cea mai populara legenda despre descoperirea magnetilor este aceea despre un oier cretan pe nume Magnes. Legenda spune ca Magnes a fost cu turma de oi intr-o zona din Grecia de Nord numita Magnesia, in urma cu aproximativ 4.000 de ani. Dintr-o data atat cuiele din incaltaminte cat si varful de metal al batului sau au devenit ferm lipite de o stanca mare, neagra, pe care el statea in picioare. Pentru a gasi sursa de atractie a sapat si a descoperit magnetita (in engleza loadstone). Magnetita contine magnetit, compozitie chimica Fe3O4, un material magnetic natural. Acest tip de roca a fost ulterior numit magnetit , fie dupa Magnesia sau Magnes insusi.

Grecii si chinezii
Cea mai veche descoperire a proprietatilor magnetului a fost facuta fie de catre greci fie de catre chinezi. Povestiri despre magnetism dateaza din secolul I i.Hr., in scrierile lui Lucretiu si Pliniu cel Batran (23-79 d.Hr. Roman). Pliniu a scris despre un deal de langa raul Indus care era in intregime din piatra si atragea fierul. El a mentionat puterile magice ale magnetitului in scrierile sale. Timp de multi ani de la descoperirea sa, magnetitul a fost inconjurat in superstitii si a fost considerat a poseda puteri magice, cum ar fi capacitatea de a vindeca pe cei bolnavi, a speria spiritele rele si de a atrage si dizolva nave din fier! Oamenii au crezut ca au existat insule intregi de natura magnetica, care ar putea atrage navele datorita cuielor de fier utilizate in constructia lor. Navele care astfel au disparut pe mare au fost considerate a fi fost in mod misterios atrase de aceste insule. Arhimede se spune ca s-a folosit de magnetita pentru a elimina cuiele de la navele inamice pentru a le scufunda. Oamenii au realizat curand ca magnetita nu numai atrage obiecte din fier, dar atunci cand este in forma de ac si pluteste pe apa intotdeauna indica in directia Nord – Sud, creand astfel o busola primitiva. Acest lucru a dus la o denumire alternativa pentru magnetit, si anume „loadstone” sau „piatra care conduce„.Timp de multi ani de la descoperirea magnetitei, magnetismul a fost doar un fenomen natural curios. China a dezvoltat busola a marinarului acum 4.500 ani . Cel mai primitiv compas marin cuprindea o aschie de magnet care era asezata cu atentie si plutea datorita tensiunii superficiale a apei.

Descoperiri timpurii
Peregrinus si Gilbert Peter Peregrinus sunt creditati cu prima incercare de a separa faptele de superstitie in 1269. Peregrinus a scris o scrisoare care descrie tot ceea ce a fost cunoscut, la acel moment, despre magnetit.  Se spune ca a facut acest lucru in timp ce statea in picioare de paza in afara zidurilor cetatii Lucera care era sub asediu. In timp ce oamenii mureau de foame in interiorul zidurilor, Peter Peregrinus era in afara si scria unul dintre primele rapoarte „stiintifice” care va avea un mare impact asupra lumii. Cu toate acestea, progrese semnificative in intelegerea magnetismului au fost realizate doar cu experimentele lui William Gilbert in 1600. Gilbert a fost primul care a realizat ca Pamantul este un magnet urias si ca magnetii pot fi facuti batand fierul forjat. De asemenea, el a descoperit ca incalzirea excesiva duce la pierderea magnetismului.

Oersted & Maxwell
In 1820 Hans Christian Oersted ( 1777-1851 danez) a demonstrat ca magnetismul este legat de energie electrica, prin aducerea unui fir de curent electric aproape de o busola magnetica, provocand astfel o deviere a acului busolei. Este cunoscut faptul ca ori de cate ori curentul circula, va avea un camp magnetic asociat in spatiul din jur, sau, mai general, ca miscarea unei particule incarcate va produce un camp magnetic. In cele din urma a fost James Clerk Maxwell (1831-1879 scotian) cel care a stabilit dincolo de orice indoiala interrelatiile dintre electricitate si magnetism. El a emis o serie de ecuatii uimitor de simple, care stau la baza teoriei electromagnetice de astazi. Ce este mai remarcabil este faptul ca Maxwell a dezvoltat ideile sale in 1862, cu mai mult de treizeci de ani inainte ca J. Thomson sa fi descoperit electronul in 1897, particula care este atat de fundamentala pentru intelegerea actuala a energiei electrice si magnetismului.
Termenul de magnetism a fost inventat, astfel, pentru a explica fenomenul prin care magnetita atrage fierul. Astazi, dupa sute de ani de cercetare, stim nu numai natura fortei de atractie si respingere a magnetilor, dar, de asemenea, intelegem si utilizam scanarile prin rezonanta magnetica in domeniul medicinii, procesoarele de calculator, televiziunea si telefoanele in electronica si chiar ca anumite pasari, fluturi si alte insecte au un simt magnetic al directiei.

Articol tradus de Hobber
Sursa: HowMagnetsWork.com

Istoria magnetilor

Istoria magnetilor Ca toate marile descoperiri, si istoria magnetilor este foarte colorata si interesanta. Pastorul Magnes Cea mai populara legenda despre descoperirea magnetilor este aceea despre un oier cretan pe nume Magnes. Legenda spune ca Magnes a fost cu turma de oi intr-o zona din Grecia de Nord numita Magnesia, in urma cu aproximativ 4.000 […]