Magnetic fishing presupune a pescui obiecte cu continut de fier sau din otel din diverse medii mai greu accesibile: lacuri, balti, rauri, puturi inguste de adancime, rape cu maluri instabile, nisip, tancuri petroliere sau cu alte substante. Castigul pescarului cu magneti consta in recuperarea unor obiecte metalice pierdute (ancore, lanturi grele, chei), in descoperirea unor mici comori (chiar daca aurul nu este atras de magnet, poate fi intr-o cutie metalica care este atrasa 😉 ) sau a unor surse de venit pentru cei care se ocupa de reciclare.
Atentie insa la ce pescuiti cu magneti! Intr-o sesiune de pescuit magnetic s-ar putea sa pescuiti si torpile sau obuze neexplodate, foarte periculoase chiar daca au stat in apa zeci de ani. In aceste cazuri anuntati la politie descoperirea si pastrati „captura” cat mai departe de voi!
Pentru ca fenomen pescuitului cu magneti a luat amploare in Romania, am pregatit o lista cu cei mai utilizati magneti pentru magnetic fishing:
1) In topul listei noastre se afla magnetii tip oala cu inel. Acesti magneti neodim cu inel pot fi folositi pe langa magnetic fishing si pentru a agata diverse obiecte metalice. Cel mai puternic magnet disponibil pe site-ul nostru este Magnetul neodim oala cu inel, diametru 75 mm, putere 160 kg
Alte date tehnice pentru aceasta unealta ideala pentru magnetic fishing le gasiti aici.
2) Pe locul secund se afla magnetit oala cu gaura ingropata sau cilindrica, perfecti pentru magnetic fishing deoarece iti permit sa faci o ”undita” foarte puternica formata din mai multe bucati de magnet asa cum poti vedea in poza de mai jos.
3) A treia propunere sunt magnetii neodim oala cu surub
4) Pentru o protectie suplimentara avem si magneti neodim oala cu filet, cauciucati
5) Mai putin utilizati pentru magnetic fishing conventional insa necrutatori in a aduna obiecte metalice de tot felul sunt magnetii industriali pentru ridicare. Cu forte de ridicare incepand cu 100 kg si ajungand la 1000, 2000 sau chiar 3000 kg, magnetii pentru ridicat sunt utilizati in special in zona industriala impreuna cu o macara sau un pod rulant, pentru manipularea de tabla sau profile metalice. Avand un levier pentru activarea sau dezactivarea campului magnetic, magnetii pentru ridicare permit detasarea usoara a obiectului pescuit, mai ales cand acesta are o greutate mare si magnetul este foarte puternic. Avand in vedere ca sunt grei recomandam sa fie utilizati cel putin cu un scripete si o mini-macara, care sa poata trage cel putin greutatea nominala a magnetului de pescuit, in cazul in care se ataseaza de un obiect foarte greu sau intepenit pe fundul cu mal (tanc, epava sau alte obiecte metalice foarte grele).
In plus, deoarece magnetii permanenti pentru ridicat sunt imbracati in otel si ganditi pentru utilizare in mediu uscat, recomandam o etanseizare a acestora cu straturi suplimentare de vopsea, vaselina si eventual folie de plastic, pentru a nu rugini mecanismul din interior.