Cine a descoperit primul magnet?

Cine a descoperit primul magnet?

O intrebare buna despre magneti si raspunsul depinde pe cine intrebi si ce vrei sa spui prin „descoperire”. Vedeti, magnetii fac lumea sa mearga si povestile despre descoperirea si utilizarea magnetilor par sa vina de la aproape fiecare colt al lumii.

MAGNETITE-ATLAS_MTS-MOROCCO-7.7CM-JB064-3
Magnetita

 

In Grecia:

Cu aproximativ 4000 de ani in urma, un cioban grec pe nume Magnes se spune ca isi tundea oile intr-o regiune din nordul Greciei numita Magnesia. A facut un pas si, dintr-o data, a descoperit ca cuiele care i-au tinut pantofii impreuna si varful de metal al bastonului sau au ramas prinse de stanca pe care statea! Intrigat, a inceput sa sape si a descoperit prima roca magnetica. Aceste roci erau cunoscute sub denumirea de „magnetite”, probabil numite dupa Magnes sau Magnesia.

Magnes_the_shepherd-150x150
Magnetii in Grecia

 

In Roma: La inceputul anilor d.Hr., Pliny cel Batran, autor si naturalist roman, care a efectuat cercetari stiintifice semnificative pentru imparatul roman Vespasian, a studiat un deal facut dintr-o piatra care a atras fierul. Pliny atribuia puterea magnetitei magiei, lansand ani de teorii superstitioase despre acest material, inclusiv posibilitatea ca navele disparute pe mare sa fi fost de fapt atrase de insulele magnetice. Ca o nota neinrudita cu magnetii, dar interesanta, Pliny a murit in eruptia din Pompeii.

Plinyelder-150x150
Magnetii in Roma

 

In Scandinavia: Cu un depozit mare de magnetita in Scandinavia si o lumina insuficienta pentru a naviga pe corabii iarna, vikingii aveau multe stimulente pentru a pune in practica proprietatile magnetice ale magnetitei. Inca de la 1000 de ani d.Hr., se spune ca vikingii au folosit o unealta asemanatoare busolei, din magnetita si fier. Istoria ne spune ca vikingii utilizau un ac de fier magnetizat introdus intr-un pai si care plutea intr-un castron de apa pentru a indica Nordul magnetic.  Cu ajutorul busulei magnetice sa fi aparut povestile inspaimantatoare cu vikingii care navigau prin ceata si ieseau prin surprindere langa cate o zona de uscat pe care o praduiau?

da
Magnetii in Scandinavia

In China: Chinezii ar fi putut dezvolta o busola maritima chiar mai devreme decat vikingii si cu o constructie similara. Chinezii navigau cu ajutorul unei aschii de magnetita care plutea pe apa, inca din anii 2000 d.Hr., atunci cand exploratorii cum ar fi Marco Polo au adus compasul magnetic inapoi in Italia. Aducerea busolei in Europa a insemnat un salt urias pentru calatorii si comert, permitand in cele din urma europenilor sa exploreze oceanele pe care vikingii le navigasera deja folosind propria versiune a busolei pentru cel putin 500 de ani. Probabil ca alta ar fi fost istoria fara busola magnetica…

Leonardo_Gyroscopic_Compass-150x150
Magnetii in China

 

In Franta: In anii 1200, savantul francez Petrus Peregrinus a scris una dintre primele constatari scrise ale proprietatilor stiintifice ale magnetilor. Raportul sau include un desen si o discutie despre acul compasului liber pivotant – o componenta cheie a primei busole uscate. Legenda spune ca Peregrinus a scris aceste lucrari in timp ce participa la cruciada Papei asupra orasului Lucera din Italia. Vorbind despre unul dintre primele cazuri de multi-tasking sau despre un asediu plictisitor si lung :D!

Petrus_Peregrinus-150x150
Magnetii in Franta

 

In Anglia: Primul om de stiinta care a construit un magnet a fost de fapt un medic – William Gilbert din Marea Britanie. In 1600 el a descoperit nu numai ca Pamantul insusi era un magnet, dar si ca magnetii puteau fi forjati din fier si ca proprietatile lor magnetice ar putea fi pierdute atunci cand fierul este incalzit.

William_Gilbert-150x150
Magnetii in Anglia

 

In Danemarca: Doua sute de ani mai tarziu, in anul 1820, Hans Christian Oersted a inceput sa exploreze relatia dintre electricitate si magnetism. El si-a demonstrat teoria prin asezarea unei busole magnetice in apropierea unui cablu electric, deviind acul magnetic pe directia de deplasare a curentului prin cablul electric.

Oersted_discovers_electromagnetism-150x150
Magnetii in Danemarca

Deci cine a descoperit primul magnet? Este greu de spus, poate a fost un simplu om care s-a impiedicat de o piatra intr-o zona vulcanica acum 10.000 de ani si a observat ca aceasta avea proprietati neobisnuite. Putea sa fie pe orice continent, dar cert este ca din momentul in care au fost descoperiti magnetii viata noastra pe Pamant a inceput sa se schimbe in sens pozitiv.

Oamenii de stiinta continua sa exploreze proprietatile uimitoare ale magnetismului si electromagnetismului in laboratoarele din intreaga lume. Si acest lucru se intampla in paralel cu utilizarea magnetilor in tot mai multe aplicatii ale lumii moderne: motoare, generatoare de curent, difuzoare, microfoane, opritoare de usi, amortizoare magnetice, sisteme de franare magnetica si multe alte beneficii. Vrei sa fii unul dintre ei si sa experimentezi si tu cu magneti?

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP