In acest articol vom vorbi despre cum se fabrica magnetii din ferita si procesele de fabricatie necesare pentru a ajunge la produsul finit, impreuna cu utilizarile lor in viata de zi cu zi.
Ce este un magnet?
Magnetul este un material sau un obiect care produce camp magnetic. Acesta îi confera proprietati particulare cum ar fi exercitarea unei forte de atractie asupra unui material feromagnetic.
Cum folosim magnetii?
In fiecare zi folosim obiecte care contin magneti. Chiar daca nu realizam, acestia au un rol esential in viata de zi cu zi, fiind folositi in foarte multe aplicatii precum:
- motoare electrice;
- televizoare;
- calculatoare;
- microfoane;
- difuzoare;
- harddisk-uri;
- etc.
Astfel, observam ca magnetii nu sunt folositi doar in scop estetic pentru a fi lipiti pe frigider ci, au o multitudine de aplicatii.
Gasim oare magnetii in natura?
Magnetii se gasesc in natura sub forma de roca magnetica, aceasta fiind formata dintr-un minereu numit magnetit.
Cum sunt produsi magnetii?
Primul pas pentru crearea unui magnet este formarea unei matrite din nisip foarte fin care este presat pentru a-si putea mentine forma la temperaturi ridicate. Aceste matrite pot fi produse intr-o multitudine de marimi si forme.
Din ce sunt produsi magnetii?
Urmatorul pas consta in colectarea si topirea materialelor prime pentru formarea magnetilor.
Aceste materii prime de cele mai multe ori sunt:
- cupru;
- cobalt;
- sulf;
- nichel;
- fier;
- aluminiu;
- titaniu.
Compozitia poate fi diferita in functie de caracteristicile pe care producatorul vrea sa le atribuie magnetilor.
Cum sunt topite materialele?
Toate aceste materiale sunt topite la temperaturi ridicate de pana la 1650 °C intr-un cuptor cu inductie care foloseste pulsuri electromagnetice pentru a topi metalele.
Dupa topirea metalelor si omogenizarea amestecului acesta este turnat in matrite. Dupa turnare, matritele sunt sparte pentru ca piesele rezultate sa se poata raci corespunzator.
Dupa racirea pieselor acestea sunt indepartate din gramada de matrite sparte cu ajutorul unui magnet.
Aceste piese, viitori magneti, nu sunt inca magnetizate. Aceasta proprietate le va fi atribuita in urmatorii pasi.
In urmatorul pas magnetii sunt incalziti la temperaturi foarte ridicate pentru a pregati piesele sa accepte un camp electromagnetic. Campul este introdus prin aplicarea unui curent electric la o tensiune mica, dar la o intensitate mare.
Dupa acest pas, piesele devin usor magnetizate, astfel luand numele de magneti, dar acestia sunt destul de inutili deoarece nu au inca o forta magnetica indeajuns de mare.
Pentru a-si putea purta numele cu mandrie, magnetii sunt pusi pe un aparat care aplica asupra magnetilor un impuls electromagnetic foarte puternic. Acest pas se bazeaza pe cel anterior pentru ca polarizarea magnetilor sa fie corect orientata. Astfel, magnetilor li s-au indus proprietatile pentru care sunt cunoscuti si pot fi folositi in aplicatiile pentru care au fost proiectati.
Astfel, magnetii au ajuns in starea finala bine-cunoscuta in care sunt gata pentru a putea fi folositi intr-o multitudine de obiecte, iar tu ai aflat cum se fabrica magnetii din ferita.
Cum te mai putem ajuta?
Proiectele tale sunt gata sa inceapa! Magazinul nostru hobber.ro este la doar un click distanta. Aici gasesti magneti de diferite tipuri (neodim, ferita, folie magnetica), magneti pentru scoala si ateliere educationale, magneti de birou, magneti industriali, vopsea speciala (MagnetPaint, BlackboardPaint, SketchPaint, GlowPaint, GreenscreenPaint), terapie cu magneti si turmalina, produse magnetice, cat si accesorii care sa te ajute in utilizarea magnetilor.
Oricare ar fi proiectul tau, la locul de munca sau acasa, noi te putem ajuta si cu siguranta vom gasi solutia magnetica cea mai atractiva si potrivita pentru tine!
Si, bineinteles, sa nu uitam de partenerii nostri de la MagneticPromo.ro, care vin cu produse personalizate, produse magnetice pe comanda si fel de fel de obiecte de marketing si promovare. Iar daca ai idei ca sa creezi kit-uri educationale sau puzzle-uri, poti sa ne contactezi direct. Le putem realiza impreuna cu tine! Aici lucram cu echipamente performante, printre care si gravatorul laser Thunder Laser Nova 51.
Mă bucur că am aflat cum se fabrică, voi avea nevoie pentru generator!