De fapt, DIALEV, sistemul de levitatie cu magneti si grafit pirolitic nici macar nu ar trebui sa existe! Un obiect care leviteaza stabil in aer, fara curent electric, sarma, cablu sau baterii? Asta nu merge. Sau nu?
DIALEV este un montaj compus dintr-un disc de grafit care leviteaza permanent la aproximativ 1 mm deasupra a patru magneti puternici din neodim (NdFeB) si care lasa spatiu suficient sa poti introduce 2 – 3 carti de vizita.
Din moment ce campul magnetic nu este deloc perturbat de hartie, discul continua sa leviteze. Numele de „DIALEV” este derivat din cuvintele DIAmagnetic si LEVitatie, adica levitatie cu materiale diamagnetice.
Levitatia este posibila datorita fenomenului numit diamagnetism, destul de rar intalnit in viata de zi cu zi si care se refera la proprietatea anumitor materiale de a fi respinse de un camp magnetic. Diamagnetismul din grafitul pirolitic este foarte pronuntat, de aceea respingerea magnetilor este atat de puternica incat discul leviteaza deasupra lor.
Ansamblul DIALEV, levitatie cu magneti si grafit este livrat intr-o cutie de cadou neagra. Uimeste-ti prietenii cu acest sistem de levitatie magnetica, deoarece desi poate detin deja cele mai tari gadgeturi, DIALEV probabil nu este unul dintre ele. Sau il poti folosi pentru a oferi un cadou inventiv si memorabil demn sa stea pe fiecare birou la loc de cinste. Magnetii si discul de grafit sunt ambalate intr-o cutie de lemn masiv, cutia masurand 50 x 50 x 36 mm; magnetii din set reprezinta de fapt patru cuburi din neodim cu latura de 12 mm.
Iar daca vrei sa explorezi mai mult lumea materialelor diamagnetice, iti prezentam si un experiment extins cu grafit si magneti neodim: Acest ciclist care sfideaza moartea zboara peste mai multi magneti fara a-i atinge!
Cum este posibil? Acest experiment distractiv este usor de facut. Ai nevoie de cativa magneti din neodim si de un disc de grafit, poti utiliza magneti in diferite forme si dimensiuni. Am folosit magnetii bloc HQ-15-04-04-MN pentru ca au o caracteristica importanta si anume sunt magnetizati la capete. De asemenea, discul de grafit poate avea dimensiuni diferite.
Am folosit un bloc de grafit care masoara 20x20x1 mm.Pentru a face experimentul un pic mai personalizabil, am lipit o caricatura pe discul de grafit, cu mentiunea ca trebuie sa tii cont de greutatea imaginii si a adezivului.
Poti vedea in fotografie modul in care magnetii trebuie aranjati pe pista. Polii Nord si Sud ai magnetilor neodim trebuie sa alterneze ca pe o tabla de sah, deci este necesara putina atentie si indemanare.
Daca discul de grafit nu ramane stabil, inseamna ca pista nu este in intregime uniforma, deci trebuie verificata din nou pozitionarea magnetilor.
VIDEO LEVITATIE CU MAGNETI SI GRAFIT AICI: