Experiment SF? Plastilina magnetica inghite un cub de metal!

Chiar daca pare un efect special din filmele science fiction realizat la Hollywood, intr-o filmare rapida puteti vedea acest experiment real: o bucată de plastilina speciala inghite un cub din material puternic magnetic.

Din afara pare ca plastilina magnetica “devorează” un magnet… insa lucrurile nu stau chiar aşa. Oricât de bizar ar părea acest fenomen, el este totusi real si poate fi explicat prin legile fizicii si prin proprietatile magnetice speciale ale materialelor folosite.

https://www.youtube.com/watch?v=CSjkc_BLztM

Cu totii stim ca magnetii au doi poli, nord si sud, si ca particulele metalice feromagnetice sunt atrase si se organizeaza in jurul polilor magnetici. Se poate vedea in diverse experimente cu pilitura de fier si magneti neodim.  Pe de alta parte, plastilina contine o concentraţie mare de particule feromagnetice, de dimensiuni micrometrice, iar cubul este un magnet foarte puternic, fabricat din neodim, bor si fier (chimic este un aliaj de NdFeB).

Si desi din afara pare ca magnetul este inghitit de plastilina, magnetul neodim este de fapt cel care actioneaza asupra plastilinei magnetice si o organizeaza pe liniile de camp magnetic, in jurul sau. Fenomentul magnetic are loc atat timp cat plastilina magnetica nu este egal repartizata in jurul magnetului neodim, deoarece dupa ce echilibrul a fost atins prin inconjurarea echidistanta a magnetului sistemul magnetic nu se mai misca.

Intr-un timp scurt plastilina magnetica inglobeaza magnetul, spre uimirea si bucuria copiilor care fac experimentul, sau a adultilor care inca isi pot uimi prietenii cu un astfel de truc simplu.

Plastilina magnetica pentru experimente
Plastilina magnetica pentru experimente, cadoul ideal pentru copii

Si un lucru interesant la acest tip de plastilina magnetica: datorita compozitiei chimice speciale, plastilina magnetica ramane moale si dupa ce trec 24 de ore sau 12 luni. Deci va putea fi refolosita pe termen lung, atat pentru experimente cat si pentru joaca, spre deosebire de plastilina clasica. Si la fel si suratele ei, plastilina luminoasa (luminescenta in prezenta luminii UV) sau plastilina termosensibila (care isi schimba culoarea la variatii de temperatura).

Spor la experimentat!

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP