Ferită versus Neodim- care magnet este mai bun și de ce?

Probabil sunteți o persoană nouă în universul magneților și nu știți exact ce tip de magnet aveți nevoie pentru aplicația dumneavoastră. Hobber v-a pregătit un articol special dedicat pentru o comparație aprofundată despre cele mai bune tipuri de magneți, ferită și neodim.

Ce sunt magneții?

Magneții sunt materiale care generează câmpuri magnetice. Aceste câmpuri magnetice atrag metale feromagnetice de la distanță, fără să le atingă. În cazul în care sunt puși doi magneți unul în apropierea celuilalt, aceștia se pot respinge sau se pot atrage. În funcție de poziția polilor săi, cei opuși se atrag și cei identici se resping. În lume, există magneți naturali, în vreme ce alții sunt făcuți de om. Pe planeta Pământ  sunt numeroase tipuri de magneți şi materiale cu proprietăţi magnetice. Doi din cei mai populari magneți fabricaţi de om sunt cei din ferită și neodim. Aceștia prezintă fiecare caracteristici unice iar în acest articol va prezentăm avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Ce este ferita?

Ferita este un material ceramic făcut din amestecul de cantități mari de oxid de fier și elemente metalice suplimentare precum bariu sau nichel. Magneții din ferită sau magneţii ceramici sunt realizați din pulbere de ferită de bariu sau din pulbere de ferită de stronțiu.  Această pulbere  de ferită este topită și turnată ulterior în formele prestabilite pentru magneți.

Volume diferite, magneți de ferită
Tipuri de magneți din ferită: bloc, inel şi disc

 

Magneții de ferită sunt utilizați adesea pentru aceste situații:

  • În cazul în care bugetul pentru magneții necesari în afacere este mai mic
  • Când aveți nevoie de rezistență la temperaturi ridicate, de la 80 la 250 de grade
  • Când nu este necesar un aspect plăcut
  • Pentru uz exterior

Ce este neodimul?

Neodimul este un element chimic din tabelul periodic al elementelor notat cu simbolul Nd și numărul atomic 60. Acesta este un metal argintiu moale, care în aer se poate disipa, motiv pentru care este protejat de un triplu strat foarte subţire de Ni-Cu-Ni. Magnetul de neodim este cel mai utilizat tip de magnet din „pământ rar” şi de fapt are în compoziţie un aliaj de NdFeB (neodymium fier bor). Această expresie este folosită pentru magneți puternici permanenți alcătuiți din aliaje și elemente de pământ rar, care se obţin cu o anumită dificultate.

Tipuri diferite de magneți din neodim
Forme din magneți de neodim

Magneții din neodim sunt utilizați îndeosebi pentru următoarele scopuri :

  • Când este nevoie de forță de atracţie foarte mare
  • Când este necesară greutate mică din partea unui magnet
  • Pentru spațiu limitat în care să încapă magnetul
  • Pentru decorări, cadouri, obiecte mai scumpe

În tabelul următor puteţi vedea o comparaţie între caracteristicile uzuale ale magneţilor din ferită şi neodim. Dacă aveţi nevoie de informaţii suplimentare experţii magnet-expert.ro vă ajută cu plăcere!

Legendă: ⭐= slab  ⭐⭐= mediu  ⭐⭐⭐= bun

Caracteristici Ferită Neodim
Forță adezivă per volum ⭐⭐⭐
Preț ⭐⭐
Rezistență la temperaturi ⭐⭐⭐
Uz exterior (rezistența la rugină) ⭐⭐⭐
Rezistență la rupere ⭐⭐
Pierdere a forței adezive în timp ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐
Estetică ⭐⭐⭐
Pericol pentru alte dispozitive ⭐⭐
Pericol pentru copii (înghițire) ⭐⭐⭐

Forța adezivă per volum

Magneții din ferită sunt mult mai slabi decât cei din neodim, chiar dacă volumul este același. Astfel, magneții din neodim sunt magnetul recomandat. În cazul în care aveți de transportat obiecte mai mari și spațiul de mișcare este limitat, magnetul din neodim este alegerea ideală.

În acest tabel sunt prezentate pe scurt cele două tipuri de magneți și forța adezivă a fiecăruia, pentru același volum al magnetului:

Tip de magnet Volum Forță de atracţie Masă
Magnet Neodim tip disc Ø 20 mm 0,6 cm3 3,9 kg 7,2 g
Magnet Ferita tip disc Ø 20 mm 0,6 cm3 400 g 4,6 g

Prețul

Magneții din ferită sunt mult mai ieftini decât unul din neodymium. Cu toate acestea, un singur magnet din neodim are forță egală cu 8, până la 10 magneți din ferită. În momentul în care costurile sunt în funcție de kg forță de atracţie, magneții de ferită sunt de 2-3 ori mai ieftini decât cei din neodim. În momentul în care volumul unui magnet din ferită este mai mare decât unul din neodim, acesta prezintă o forță adezivă mult mai mare.

În cazul achiziției, dacă nu se ține cont de greutate sau dimensiune, avantajul de cost devine relevant și astfel ferita este alegerea cea mai bună. Însă, dacă spațiul destinat magnetului este foarte mic, un magnet din neodim își va face treaba perfect.

Concluzie

Deci care tip de magnet este mai bun? Depinde foarte mult de aplicaţia pe care o ai, vechiul magnet de ferită încă este utilizat în diverse aplicaţii pe când alte proiecte nu ar concepe se utilizeze altceva decât magneti neodymium.

 

În cazul în care v-ați decis asupra tipului de magnet de care aveți nevoie, Hobber vă pune la dispoziție o gamă largă de modele de magneți din ferită și neodim, de la disc, cilindru și sferă, până la arc, inel, cub, cu suprafață autoadezivă și multe altele.

Pentru achiziția magneților de tip ferită, accesați următorul link ➡ https://bit.ly/2LdGe0l

Dacă doriți să cumpărați magneți de tip neodim, accesați acest link ➡https://bit.ly/2NPr7vE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cerere oferta / Publicare in SEAP