Cele mai interesante caracteristici ale magnetilor

Caracteristici ale magnetilor si fenomene magnetice mai mult sau mai putin cunoscute

In continuare vom prezenta cateva informatii si cele mai interesante caracteristici ale magnetilor:

1. Ce este magnetismul?

Magnetismul este un fenomen indelung studiat deoarece, pe zi ce trece, sunt descoperite tot mai multe utilizari ale magnetilor in viata de zi cu zi. Magnetii sunt prezenti in foarte multe obiecte uzuale cum ar fi: carduri bancare, unelte care folosesc motoare electrice, difuzoare, casete, televizoare, chiar si telefoane.

2. Magnetii sunt de 4 tipuri

  1. Feromagnetii, care includ elemente chimice precum fierul și nichelul, sunt formati din atomi cu electroni nepereche al caror spin este aliniat. Acestia sunt magneti permanenti de calitate.
  2. Ferimagnetii (ferite), un alt tip de magnet in care spinul electronilor este partial aliniat.
  3. Majoritatea elementelor chimice sunt considerate paramagnetice, ceea ce înseamna ca sunt magnetizate numai in interiorul unui alt camp magnetic. Paramagnetii au, de asemenea, electroni nepereche.
  4. Materialele diamagnetice se utilizează în special pentru levitatia magnetica a obiectelor. Aceste materiale sunt magnetizate atunci când se afla într-un camp magnetic si genereaza un camp magnetic opus celui in care sunt amplasate. Trenurile Maglev functionează pe acest principiu.
Tren Maglev din China

3.De ce se atrag sau se resping magnetii intre ei?

De ce se atrag sau se resping magnetii intre ei? Iata cateva dintre cele mai interesante caracteristici ale magnetilor.

Doi magneti se atrag daca se apropie cu poli opusi
Atractie si respingere intre magneti

Magnetii se atrag sau se resping intre ei deoarece fac schimb de fotoni. Fotonul este particula elementara responsabila pentru toate fenomenele electromagnetice.

Cu toate acestea, spre deosebire de fotonii emisi de o lampa de birou sau de cei care se reflecta de tot ceea ce vedem in jurul nostru, acesti fotoni sunt virtuali, iar ochii sau orice alt detector de particule nu-i pot ”vedea”.

Interactiunea cu acesti fotoni virtuali, care isi transfera impulsul si momentul cinetic, provoaca atragerea/respingerea obiectelor magnetizate.

Fotonii sunt purtatorii de forta nu numai pentru magneti, ci si pentru fenomenele electrostatice precum electricitatea statica. Din acest motiv, electromagnetismul este termenul folosit pentru a descrie efectele produse de aceste fenomene, inclusiv lumina, care este o unda electromagnetica.

4. Cei mai puternici magneti din lume

Cei mai puternici magneti se afla la Los Alamos National Laboratory din New Mexico si la Florida State University (FSU). Cele doua laboratoare de cercetare din SUA au magneti care au fost conceputi pentru efectuarea unor experimente si a caror inductie magnetica poate atinge 100 T (Tesla) si respectiv 45 Tesla.

Cel mai mare magnet articificial de pe Terra
Cel mai mare magnet articificial de pe Terra este la Florida

Prin comparatie, inductia magnetilor folositi in constructia dispozitivelor magnetice de ridicat sarcini este de aproximativ 2 Tesla. Similar, magnetii utilizati pentru aparatele RMN performante ajung la 2-5 Tesla.

Magnetul din Los Alamos a fost proiectat pentru a genera campuri magnetice care durează doar cateva secunde.

Alte caracteristici ale magnetilor interesante sunt prezente si in cazul magnetului FSU, atunci cand in apropierea acestuia se afla materiale diamagnetice, cum ar fi un recipient din aluminiu. Materialele diamagnetice creeaza campuri magnetice avand o orientare opusa fata de cel al magnetului FSU, astfel incat deplasarea oricarui obiect realizat dintr-un astfel de material este mult ingreunata.

5. Nu toti magnetii sunt din fier sau dintr-un metal

Desi majoritatea magnetilor sunt din fier (cum ar fi cei de frigider), magnetii pot fi confectionati din orice material cu electroni nepereche. Printre aceste materiale se numara multe metale si aliaje, cum ar fi neodim (neodymium sau pamant rar), care este utilizat in unitatile hard-disk.

Chiar si materialele ferimagnetice (ferite) nu sunt adeseori metale. Unele dintre acestea sunt utilizate in magnetii care etanseaza usa frigiderului.

6. Medicina magnetica

Magnetoterapia devine pe zi ce trece mai cautata datorita beneficiilor pe care aceasta le aduce, in reducerea durerilor, ameliorarea anumitor stari si refacerea tesuturilor afectate.

Procedura este simpla si eficace: partile afectate ale corpului vin in contact cu un camp magnetic care ajuta la circulatia mai buna a sangelui in zona pe care se aplica magnetii. Rezultatul este ca se diminueaza durerea si inflamatia si se refac anumite tesuturi. Cele mai bune rezultate sunt obtinute pentru tratarea afectiunilor sistemului locomotor, insa terapia cu magneti aduce beneficii si in multe alte probleme de sanatate.

Magnetoterapia imbunatateste circulatia sangelui la nivelul creierului, motiv pentru care se poate apela la acest procedeu si in caz de insomnie, migrene sau memorie slaba. Pentru aceste simptome va recomandam salteaua sau pilota magnetica.

Pilota cu magneti permanenti care poate vindeca ureri de spate, probleme de circulatie (presiune sanguina ridicata/scazuta), congestii ale venelor si vaselor limfatice, tulburari de metabolism si probleme reumatice, artroza (deformarea articulatiilor) tulburari de circulatie, luxatii, contuzii, tratarea fracturilor de oase, crampe si osteoporoza (deteriorarea / casabilitatea oaselor), probleme de stomac si intestinale, tulburari de somn, sensibilitate la schimbari de vreme, sanatate generala proasta, alergii, migrene (dureri de cap), astm, bronsita.
Pilota cu magneti permanenti

De asemenea, magnetoterapia este recomandata si pentru:

Bratarile magentice sunt adevarate bijuterii terapeutice
Bratarile magentice sunt adevarate bijuterii terapeutice
  •  in cazul durerilor lombare care pot fi tratate cu ajutorul unei centuri lombare;
Centura magnetica cu turmalina pentru zona lombara
Centura magnetica cu turmalina pentru zona lombara
Genunchii nu mai dor cu genuncherele magnetice
Genunchii nu mai dor cu genuncherele magnetice

7. Un fenomen cunoscut de multă vreme, dar totusi neinteles

Grecii si chinezii antici au descoperit magnetii naturali sub forma de magnetita, o forma de oxid de fier care se formeaza atunci cand magma se raceste lent. Acesti magneti naturali atrag alte metale asemanatoare fierului si chiar pot magnetiza fierul obisnuit.

Atunci cand primele piese metalice magnetizate au fost atarnate de o sfoară sau lasate sa pluteasca in apa, s-a observat faptul ca acestea s-au aliniat cu campul magnetic al Pamantului. Astfel au fost utilizate primele busole magnetice… sau numere de magie.

Cum te putem ajuta?

Magazinul nostru hobber.ro este la doar un click distanta. Oricare ar fi proiectul tau, fie ca este la locul de munca, acasa sau la scoala, noi te putem ajuta si cu siguranta vom gasi solutia potrivita pentru tine!

Si bineinteles, sa nu uitam de partenerii nostri de la Magnetic Promo, care vin cu produse personalizateproduse magnetice pe comanda si fel de fel de obiecte de marketing si promovare.

You may also like...

Lasă un răspuns