Inginerul Dimitrie Leonida si magnetii

Inginerul Dimitrie Leonida, unul dintre pionierii stiintei romanesti
Inginerul Dimitrie Leonida, unul dintre pionierii stiintei romanesti

Ce legatură este între inginerul Dimitrie Leonida si magneti? Vom vedea pe parcursul acestui articol.

Dar până atunci, să vedem cine a fost inginerul Dimitrie Leonida, al cărui nume este purtat de Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, primul muzeu tehnic din România înfiinţat în anul 1909.

Dimitrie Leonida a fost un om de ştiinţă român, inginer specialist în energetică, care a trăit între anii 1883 şi 1965. În anul 1908, după terminarea studiilor de electroenergetică, ca angajat al Primăriei Capitalei se ocupa de introducerea iluminatului electric. Tot Dimitrie Leonida înfiinţează în anul 1908 şi prima şcoală de electricieni şi mecanici din România, precum şi primul Muzeu Tehnic din România.

Iar pentru ca undele radio, electricitatea şi electromagnetismul au puncte comune, mai jos puteţi vedea alte proiecte de care s-a ocupat inginerul Dimitrie Leonida:

– 1917 prima staţie de emisie radiotelegrafică

– 1928 organizează prima Expoziţie de Electricitate

4.500 mp de exponate interesante despre magnetism, mecanica, energetica, electricitate
4.500 mp de exponate interesante despre magnetism, mecanica, energetica, electricitate (Sursa: andrasi.ro)

– ia parte la programul de electrificare a României, realizând proiectul pentru hidrocentrala Izvorul Muntelui – Bicaz şi proiecte precum hidrocentrala Porţile de Fier (1923) şi metroul Bucureşti (1930).

– predă la Politehnica din Bucureşti şi Timişoara.

Electroscuter construit de Justin Capra in 1980
Electroscuter construit de Justin Capra in 1980 (Sursa: andrasi.ro)

Astăzi Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida prezintă exponate pe o suprafaţă de 4.500 mp, având exponate pe categorii precum: mecanică, electricitate, magnetism, industria minieră și petrolieră, căldură, telecomunicații, hidraulică, electrotehnică, mașini industriale, transporturi terestre și aeriene, fizică atomică.  Aici putem găsi şi creaţii ale lui Justin Capră sau un automobil electric N.A.G. din anul 1910.

Acum sa revenim… care este legatura dintre Dimitrie Leonida si magneti? Raspunsul este simplu: lângă staţia de metrou Dimitrie Leonida gasesti magneti de toate formele, dimensiunile si alte aplicaţii magnetice interesante, atât pentru proiecte industriale cât şi pentru proiecte DIY.

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP