Magneți în alcătuirea dispozitivelor pentru detectarea celulelor canceroase

Cercetările cu privire la tratarea cancerului evoluează din ce în ce mai mult, iar oamenii de știință introduc din ce în ce mai frecvent magneți în studiile lor datorită proprietăţilor deosebite ale acestora. Ultimele cercetări din SUA au reușit să creeze un dispozitiv cu magneți care poate captura celulele canceroase din sânge. Cu ajutorul acestei tehnici, în viitorul apropiat cancerul ar putea fi detectat și tratat mult mai devreme, salvând astfel foarte multe vieți.

Acest studiu a fost publicat în jurnalul “Natural Biomedical Engineering” și atacă problema depistării cancerului. În momentul actual, depistarea acestuia se face foarte greu și prin recoltarea multor probe de sânge. Principala cauză este faptul că o singură mostră de sânge are câțiva mililitri din volumul total al sângelui din corp. Astfel, celulele care se desprind de tumoare sunt dificil de găsit într-o cantitate mică de mostră şi depistarea timpurie a cancerului ţine de noroc.

Celule cancerigene care pot fi atrase de nanoparticulele cu magneți

Celule canceroase care pot fi detectate cu magneți

În ce constă acest dispozitiv cu magneți?

Dispozitivul creat de cercetători este un fir de dimensiuni reduse care are în unul din captele sale nanoparticule magnetice. Cu ajutorul acestui aparat cu magneți introdus într-o venă, el poate captura celulele canceroase din sânge. El poate atrage celule canceroase de 10 până la 80 de ori mai mult decât prin orice altă metodă de detectare a cancerului.

Această nouă tehnică îi poate ajuta pe medicii specialiști să măsoare răspunsul la tratamentul contra cancerului.

Cum arată acest dispozitiv?

Acest dispozitiv cu magneți creat de cercetători este un fir cu lungimea de 4-5 cm și grosimea unei agrafe de birou. Studiile efectuate pe porci arată o putere de atracție a celulelor canceroase de aproape 100 de ori mai mare. De asemenea, un astfel de aparat cu magneți “poate fi util în orice altă afecțiune care presupune prezența în sânge a celulelor sau moleculelor de interes”, a declarat Sam Gambhnir, profesorul de radiologie și directorul Center Canary.

În orice infecție bacteriană, de la o simplă viroză până la celule din tumori, firul și aceste antiparticule pot garanta o detectare a bolii sau infecției foarte rapidă.

Ce conțin aceste nanoparticule?

Aceste nanoparticule dispun de un anticorp care se poate agăța de celulele canceroase. După unirea acestora două, ele se înfășoară cu magnetul din nanoparticula. Acest complex se abate de la cursul normal al celulelor sangvine și se atașează de fir. Apoi, firul este scos din venă și celulele sunt descompuse și pregătite pentru analiză.

Acest dispozitiv cu magneți a fost testat cu succes pe porci, într-o venă din apropierea urechii lor. Spre deosebire de toate celelalte metode de până acum, acest fir a reușit să agață până la 5.000 de celule tumorale. Astfel, acest aparat poate detecta doar în 20 de minute ceea ce detectează 80 de eprubete pentru analize.

Dispozitivele cu magneți încep să aibă din ce în ce mai multe utilizări și ajută la evoluția constantă a numeroaselor domenii, magneții fiind încă o curiozitate și un mister pentru oamenii de știință.

 

Sursa: Adevărul.ro

You may also like...

Lasă un răspuns