Un experiment interesant pentru a simti pe propria piele forta magnetilor
Dupa cum stim cu totii, magnetii neodim sunt extraordinar de puternici,. Mult mai puternici decat magnetii ferita (acei magneti clasici negri) cu care majoritatea suntem obisnuiti poate inca din copilarie. In acest experiment ne-am propus sa demonstram forta magnetilor.
Acum 2 ani, cu ocazia Halloween-ului, am participat la un o petrecere unde am adus si cateva jucarii magnetice din atelier. Ne-am gandit sa ii punem la probe pe invitatii clubului.
In video-ul de mai jos am aplicat magnetul neodim oala cu carlig, diametru 50 mm, putere 75 kg pe o placa de otel, grosime 1 cm. Iata ce a iesit…
Te-am convins ca magnetii neodim cumparati de pe hobber.ro sunt puternici? daca nu, iti oferim si cateva poze 🙂
De ce am folosit o placa de otel pentru a demonstra forta magnetilor?
Toti magnetii au o forta de atractie, masurata in kilograme. Aceasta forta de atractie se refera la cat de multa forta care actioneaza perpendicular pe magnet este necesara pentru a trage magnetul de pe o placa de otel.
Evaluarea „tragerii” se obtine in urmatoarele conditii ideale:
1 – placa de otel pat de testare este suficienta de groasa pentru a absorbi tot magnetismul (de obicei, 10 mm grosime sau mai mare);
2 – suprafata placii este curata si perfect plata;
3 – forta de tragere este usoara si creste constant, este absolut perpendiculara fata de magnet.
Daca doriti sa faceti experimentul cu desprinderea magnetilor de pe placa va asteptam in showroom-ul nostru de langa Metrou Dimitrie Leonida.
In aceste conditii speciale sunt masurati magnetii atunci cand ii gasiti pe diverse site-uri, precum www.supermagneti.ro si ii achizitionati. Dar lucrurile in practica sunt mai complexe decat in laborator.
De ce tin cont cand achizitionez un magnet neodim pentru un proiect ?
Sunt mai multi factori care afecteaza forta magnetilor si de care trebuie sa tinem cont cand cumparam un magnet neodim pentru un proiect propriu:
- Grosimea suportului de care fixam magnetul – daca suportul are o grosime mare putem utiliza magnetul aproape de forta descrisa pentru fiecare deoarece campul magnetic se inchide in materiale groase. Daca insa suportul este subtire vom avea nevoie de magneti mai puternici si mai plati, posibil chiar sa nu putem realiza proiectul.
- Planeitatea suportului metalic si straturile de aer/vopsea/alte materiale de pe suprafata – cu cat magnetul intra mai bine in contact cu placa de metal cu atat si forta pe care o are magnetul se manifesta aproape de capacitatea maxima.
- Continutul de fier al placii metalice – pe langa grosimea suportului, continutul de fier al placii afecteaza direct proportional capacitatea acestuia de a fixa cat mai bine magnetii. Astfel, daca avem un otel inalt aliat cu continut ridicat de carbon si alte materiale acesta va fi un suport mai putin atractiv pentru magneti decat o banala bucata de metal cu fier 95% compozitie.
- Modalitatea de fixare suportului metalic si forta de tragere a magnetului – vertical, orizontal sau la alt unghi – magnetul are cea mai mare forta de tragere atunci cand aceasta se realizeaza perpendicular fata de suport (ex. fixare suport pe tavan si tragere in jos). Daca insa suportul este amplasat pe un perete vertical, tip tablou, magnetul poate pierde si de 5 ori forta de atractie, accentul fiind pus pe aderenta magnetului la suport (magnetii flexibili tip folie magntica sau magnetii cauciucati tip oala performenaza mult mai bine).
- Temperatura mediului ambiant in care utilizam magnetul si placa de metal – cu cat este mai cald scade forta magnetilor, deci vara un magnet va fixa putin mai slab decat iarna. Daca insa utilizam magnetii in medii foarte calde, in zona industriala sau de incalzire, trebuie sa tinem cont ca acesti se comporta in mod diferit in functie de materialul din care sunt confectionati. In general magnetii neodim (neodymium) se demagnetizeaza total la temperaturi peste 80 de grade Celsius iar cei din ferita la temperaturi de peste 250 de grade Celsius.
Speram ca aceste informatii despre forta magnetilor vi s-au parut interesante. Ne bucuram sa fim contactati atunci cand aveti intrebari pentru un proiect concret la informatiile din pagina de contact. Consultanta despre forta magnetilor in proiectul tau este gratuita!