Studiu asupra aranjamentelor de magneți permanenți utilizați în cuplajele magnetice

Ştefan Cătălin Suceveanu este student în anul IV, Specializarea Mecanică Fină și Nanotehnologii, Facultatea Inginerie Mecanică și Mecatronică. Ne-a vizitat de curând şi pentru că ne-a plăcut tema lui de cercetare ne-am gândit să îl sponsorizăm cu materialele magnetice necesare.

Am reţinut un lucru important: în funcţie de poziţionarea magneţilor permanenţi se pot obţine forţe de atracţie pentru materiale feromagnetice de la o valoarea nominală etalon a magneţilor permanenţi utilizaţi până la de 4 ori mai mari (real, în cazul aranjamentului Halbach) în condiţii de auto-ecranare a câmpului magnetic. Aranjamentul Halbach al magneţilor permanenţi devine astfel o opţiune interesantă pentru utilizarea magneţilor în multe dintre aplicaţiile electronice de astăzi, eliminând necesitatea de ecranare a câmpurilor magnetice printr-o cuşcă Faraday, costisitoare, grea şi voluminoasă.

Când l-am întâlnit prima dată pe Cătălin nu ne aşteptam să fie atât de avansat şi ră rezulte atât de repede o lucrare riguroasă despre magneţi permanenţi, lucrare interesantă şi bine explicată. Şi ne-am bucurat să vedem această dovadă practică de curiozitate, seriozitate şi pasiune pentru cercetare care ar fi util să fie văzută în fiecare student. Ne dă speranţe că cercetarea românească în general, nu doar în sfera materialelor magnetice, are şanse să avanseze în continuare şi, mai mult, să fie încorporată în produse utile nouă, tuturor. Mai jos găsiţi studiul integral al lui Cătălin, pentru care a primit premiul al II-lea la sesiunea de comunicări ştiinţifice.


 

Simulare aranjament Halbach cu magneti permanenti
Simulare aranjament Halbach cu magneti permanenti

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP