Ceasurile de mână și problema magnetizării

Aici gasiti si puteti posta informatii despre magneti neodim si ferita:
- istoria magnetilor
- cum se produc magnetii
- proprietati fizice

Moderatori: hobber, jodi, OanaCecilia, paula.moraru

Ceasurile de mână și problema magnetizării

Mesajde marian » 23 Sep 2015 10:21

O problemă sesizată de ceasornicari încă din secolele trecute și care poate afecta grav funcționarea unui ceas este magnetismul, sau proprietatea unui corp din metal de a se magnetiza el însuși atunci când vine în contact cu un magnet sau un câmp magnetic.

Dacă în trecut asemena câmpuri se găseau doar în preajma unor busole sau aparate care foloseau efectiv magneți, astăzi aproape orice dispozitiv care funcționează cu curent electric reprezintă un potențial pericol pentru ceasul de mână.

Expunerea prelungită la un câmp magnetic face ca acesta să se magnetizeze, lucru care afectează mai mult sau mai puțin grav precizia acestuia. În general ceasurile magnetizate tind să meargă mai repede, pentru că spirele balansierului se pot lipi una de alta și reduce astfel lungimea totală și deci durata unei bătăi.

Cea mai simplă metodă de a testa dacă un ceas este magnetizat este apropierea de o busolă http://www.hobber.ro/index.php?main_pag ... cts_id=596 și observarea influenței acestuia asupra acului magnetic, însă pentru o verificare mai amănunțită poate fi făcută doar la un ceasornicar.

La fel cum se magnetizează, ceasul de mână se poate și demagnetiza – și există unele aparate cu prețuri începând de la câteva zeci de euro care pot face acest lucru. Procesul este unul simplu – trebuie doar să treceți de câteva ori ceasul prin dreptul dispozitivului, însă uneori este necesară și o vizită la ceasoricar pentru a verifica modul în care a fost afectat mecanismul și eventual înlocui anumite piese afectate de magnetism. http://www.hobber.ro/index.php?main_pag ... cts_id=687

În ziua de azi majoritatea producătorilor de elită își dotează ceasurile cu câte un dispozitiv anti-magnetic, existând chiar și un standard ISO care regulează acest proces (ISO 764:2002 Horology – Magnetic resistant watches). Orice ceas diver trebuie de asemenea să furnizeze un nivel de protecție antimagnetică, conform standardului ISO 6425.

Primii pași efectuați pentru reducerea efectelor magnetismului asupra ceasurilor de mână au fost în găsirea unor materiale ca Nivarox (inoxidabil și greu magnetizabil) sau Elinvar (elasticitate invariabilă și magentism redus), folosite la construcția anumitor componente ale mecanismului. În plus, unii producători au optat pentru închiderea acestuia într-o cușcă antimagntică, care oferă un grad de protecție sporită.

Recent, Omega a lansat primul ceas de mână alcătuit în întregime din materiale neferoase, oferind cea mai mare rezistență împotriva câmpurilor magnetice de până acum și eliminând totodată necesitatea prezenței unei cuști antimagnetice.
marian
Site Admin
 
Mesaje: 27
Membru din: 14 Apr 2015 13:18

Înapoi la Despre magnetii neodim (NdFeB, neodymium) si ferita

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron