Magnetii si apaTratamentul magnetic al apei - efecte asupra apei dure

Magneti neodim puternici sunt adesea folositi pentru tratarea apei dure in scopul prevenirii depunerii de piatra pe instalatii sau in recipiente. Intrebarea este daca acest tratament are efecte.

 Apa dura este apa ce are un continut mare de minerale, de cele mai multe ori saruri de calciu si magneziu. Continutul mare de calciu al apei poate fi periculos pentru instalatia sanitara din casa sau pentru boilere si alte recipiente prin care circula sau stationeaza apa.

Pe langa sistemele conventionale de dedurizare a apei prin schimb de ioni, tot mai multe persoane incearca dedurizarea apei cu ajutorul magnetilor neodim puternici.

Nu exista foarte multe informatii stiintifice in acest domeniu dar cateva experimente demonstreaza ca nu iese fum fara foc.

Plasand doi magneti neodim puternici pe lateralele unei conducte, se formeaza un camp magnetic prin care trece apa care circula prin conducta. Tratamentul magnetic al apei insa nu indeparteaza calciul din apa, dupa teste apa s-a dovedit la fel de dura ca si inainte. Efectul magnetilor neodim este acela de a modifica structura depozitelor de calciu facandu-le mai putin aderente la suprafata conductei.

Efectul dureaza cateva zile in functie de intensitatea campului magnetic si de forma sub care se gaseste calciul (sub forma de carbonat) in apa tratata, calcit sau aragonit. Aragonitul formeaza cristale lungi care nu adera usor pe suprafata tevilor in timp ce calcitul de forma unor margele mici este mai predispus la a adera pe pereti si in consecinta poate duce la formarea de depozite care in timp vor obtura canalele prin care circula apa.

In imaginea din stanga se observa cristale de calcit iar in cea din dreapta cristale de aragonit.

Cristale de calcit si aragonit

Astfel, tratarea magnetica a apei cu magneti neodim puternici este o realitate. Desi nu indeparteaza calcarul, dupa teste apa este la fel de dura, este clar ca prin modificarea structurii carbonatului de calciu, forma sub care se gaseste calciul in apa, acesta nu mai adera atat de usor pe suprafata interioara a conductelor. Nu se indeparteaza complet calcarul aderent, dar cantitatea care ar putea sa blocheze instalatiile de apa scade prelungind astfel durata de viata a acestora.

Aceasta metoda este folosita de obicei de catre cei carora nu le place gustul apei dedurizate prin metode conventionale.
Testele privind tratarea apei cu curenti magnetici generati de magneti neodim continua. Ceea ce se poate afirma cu siguranta este ca in functie de sursa de apa si de structura calciului existent in ea, rezultatele pot varia. Dar sunt reale.

Magnetizarea apei

Practic ce trebuie facut: se plaseaza doi magneti de o parte si de alta a conductei de aductiune a apei, fata in fata. Acestia sunt orientati astfel incat sa se atraga unul pe altul ceea ce va da nastere unui camp magnetic uniform si puternic. In functie de dimensiunea conductei, campul magnetic generat trebuie sa aiba o intensitate cuprinsa intre 1000 si aproximativ 3000 Gauss. Rezultatul dureaza, conform experimentelor realizate, pana la 200 de ore.

Articol preluat din K&J Magnetics
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberNe gasiti si pe:         

Limba

English  Romanian  

Informatii utile

✔ Cea mai larga selectie de magneti pe stoc!
✔ Magazin de prezentare cu vanzare in Bucuresti!
✔ Comanzi azi, primesti maine!
✔ Reduceri la comenzi mari
✔ Fara suprataxa pentru comenzi mici
✔ Comanda minima 35 RON
✔ Cost de livrare redus
✔ Metode de plata
     - Ramburs la curier
     - Transfer bancar
     - Plata prin POS

Reduceri  [...]

Pin magnetic rosu pentru birou, diametru 12 mm
Pin magnetic rosu pentru birou, diametru 12 mm
3,83 RON  2,80 RON
Discount: 27%
Pin magnetic negru pentru birou, diametru 12 mm
Pin magnetic negru pentru birou, diametru 12 mm
3,83 RON  2,80 RON
Discount: 27%

Vizitatori Online

Acum sunt 25 vizitatori online.
Nr. produse vandute: 765058
Copyright © 2020Hobber.ro - magneti neodim si ferita, produse magnetice Realizat de Arca Hobber
Toate drepturile rezervate Arca Hobber SRL © 2013. Arca Hobber - magneti neodim si ferita, benzi si foi magnetice, produse magnetice, Bucuresti
Nr. R.C.: J23/2672/2013, CIF.: RO 32194495, Sediul social: Intr. Primaverii Nr. 2, Com. Berceni, Ilfov, Capital social 1000 RON, Telefon +40762 749 009
Magazin prezentare: Sos. Berceni nr. 104, cladirea ICPET (vis-a-vis Metrou Dimitrie Leonida), parter, camera 17, Sector 4, Bucuresti, cod postal 041919
Preturile sunt actualizate zilnic si sunt finale. Stocurile sunt afisate in timp real.
A.N.P.C.

Magnet Expert   Oraselul cunoasterii   Arca Hobber   Clusterul MECHATREC
Viziteaza magazinul Hobber.ro pe ShopMania    Hobber Securizat Comodo EV