Campurile magnetice



Al saselea simt?

Cercetari recente au aratat ca o proteina ce se gaseste in retina umana, in anumite conditii poate detecta campurile magnetice. Cercetatorii spun ca este posibil ca aceasta proteina sa actioneze ca un senzor magnetic insa daca oamenii pot sa utilizeze aceasta abilitate este inca o necunoscuta.

Poate ca ar trebui sa regandim conceptia asupra misteriosului al saselea simt. Se stie ca unele animale pot folosi abilitatea de a detecta campurile magnetice pentru a se deplasa pe distante lungi. Poate ca aceasta proteina indeplineste aceasta functie pentru oameni, poate ca avem abilitatea naturala de a detecta magnetismul si noi oamenii.

Cercetari anterioare au demonstrat ca in afara de a ajuta animale precum testoasele marine si pasari migratoare sa strabata distante mari in cursul migratiei, abilitatea de a simti campurile magnetice poate ajuta si la perceptia vizuala in spatiu.

Se crede ca abilitatea animalelor de a depista campurile magnetice se bazeaza pe anumite proteine numite criptocromi care se gasesc si in retina umana. Desi cercetari mai vechi sustineau ca omul nu poate detecta campurile magnetice, exista dovezi clare ca geomagnetismul terestru afecteaza sistemul optic al ochiului uman.

Pentru a-si demosntra teoria, cercetatorii de la University of Massachusetts Medical School au folosit doua grupuri de musculite de otet, unele carora le-au fost inlocuite criptocromii cu unii umani si musculite cu proteina intacta dupa care le-au introdus intr-un labirint in care a fost aplicat un curent astfel incat au aparut zone cu magnetism pana la de opt ori mai puternic decat cel terestru.

Mustele cu criptocromi umani au devenit sensibile la campurile magnetice, evitandu-le in cazul in care nu erau obisnuite cu el sau zburand direct spre acestea dupa ce in experimente anterioare fusese plasat zahar in acele zone.

Cercetatorii au mai descoprit ca proteina umana a produs acest efect numai in lumina albastra din spectru.

Ce ar fi daca omul ar avea intr-adevar al saselea simt numai ca dupa cum se pare, nu e ceea ce credeam? Magneto sa nu fie doar un personaj de comics-uri Marvel?

Articol preluat din Live Science.com
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

Hobber



Ne gasiti si pe:         

Limba

English  Romanian  

Informatii utile

✔ Cea mai larga selectie de magneti pe stoc!
✔ Magazin de prezentare cu vanzare in Bucuresti!
✔ Comanzi azi, primesti maine!
✔ Reduceri la comenzi mari
✔ Fara suprataxa pentru comenzi mici
✔ Comanda minima 35 RON
✔ Cost de livrare redus
✔ Metode de plata
     - Ramburs la curier
     - Transfer bancar
     - Plata prin POS

Vizitatori Online

Acum sunt 64 vizitatori online.
Nr. produse vandute: 755032
Copyright © 2020Hobber.ro - magneti neodim si ferita, produse magnetice Realizat de Arca Hobber
Toate drepturile rezervate Arca Hobber SRL © 2013. Arca Hobber - magneti neodim si ferita, benzi si foi magnetice, produse magnetice, Bucuresti
Nr. R.C.: J23/2672/2013, CIF.: RO 32194495, Sediul social: Intr. Primaverii Nr. 2, Com. Berceni, Ilfov, Capital social 1000 RON, Telefon +40762 749 009
Magazin prezentare: Sos. Berceni nr. 104, cladirea ICPET (vis-a-vis Metrou Dimitrie Leonida), parter, camera 17, Sector 4, Bucuresti, cod postal 041919
Preturile sunt actualizate zilnic si sunt finale. Stocurile sunt afisate in timp real.
A.N.P.C.

Magnet Expert   Oraselul cunoasterii   Arca Hobber   Clusterul MECHATREC
Viziteaza magazinul Hobber.ro pe ShopMania    Hobber Securizat Comodo EV