Portal magnetic

Portaluri ascunse in campul magnetic terestru

Una din temele cele mai des intalnite in zona science fiction este cea a portalurilor – porti in timp si spatiu care asigura calatoria intre tinuturi indepartate, adevarate porti catre necunoscut.

Se pare insa ca tot mai multe idei ce tin de zona fantasticului devin realitate, cercetatorii de la NASA au reusit sa identifice cateva astfel de usi catre necunoscut.

"Le numim puncte X sau regiuni de difuzie ale electronilor" spune fizicianul Jack Scudder de la Universitatea din Iowa. "Acestea sunt locuri in care campul magnetic al Pamantului se conecteaza la campul magnetic al Soarelui, creand astfel o cale ce leaga planeta noastra de atmosfera soarelui aflata la 150 de milioane de km departare".

Observatiile vehicului spatial THEMIS sugereaza ca aceste portaluri se deschid si se inchid de cateva zeci de ori pe zi. De obicei sunt localizate la cateva zeci de mii de km de Pamant unde campul geomagnetic interactioneaza cu vantul solar. Cele mai multe portaluri sunt mici si au durata de viata scurta dar exista si portaluri mari si cu viata mai lunga. Tone de particule energetice calatoresc prin aceste adevarate usi, incalzind atmosfera superioara a Pamantului, producand furtuni geomagnetice si aurore boreale.

In 2015, NASA va lansa o misiune numita Magnetospheric Multiscale Mission pentru a studia acest fenomen. Blindate cu detector si senzori de particule energetice, cele patru vehicule spatiale care alcatuiesc misiunea, se vor raspandi in magnetosfera Pamantului pentru a observa dinamica portalurilor.

Singura problema pentru moment este gasirea acestora deoarece sunt invizibile, instabile si inselatoare. "Se deschid si se inchid fara avertizare si nu exista semnalizatoare care sa ne ghideze catre ele", spune Scudder. Polar, vehiculul NASA, a furnizat informatii cruciale si suficiente pentru a crea niste modele computerizate care sa ajute la gasirea punctelor magnetice X.

Portalurile se formeaza prin conectare magnetica intre liniile de camp ale Pamantului si Soarelui. Conectarea brusca dintre aceste campuri magnetice produce jeturi sau fluxuri de particule incarcate energetic creand zone de difuzie ale electronilor. Utilizand aceste informatii culese de Polar pe durata a zece ani de misiune in magnetosfera terestra, Scudder a reusit sa descopere modalitati de a identifica punctele X de formare a acestor porti existente pana acum doar in concept science-fiction.

Portal magnetic

Articol preluat din NASA Official
Traducerea si adaptarea Hobber.ro

HobberNe gasiti si pe:         

Limba

English  Romanian  

Informatii utile

✔ Cea mai larga selectie de magneti pe stoc!
✔ Magazin de prezentare cu vanzare in Bucuresti!
✔ Comanzi azi, primesti maine!
✔ Reduceri la comenzi mari
✔ Fara suprataxa pentru comenzi mici
✔ Comanda minima 35 RON
✔ Cost de livrare redus
✔ Metode de plata
     - Ramburs la curier
     - Transfer bancar
     - Plata prin POS

Reduceri  [...]

Dispozitiv magnetic inchidere sireturi (F si Copii)
Dispozitiv magnetic inchidere sireturi (F si Copii)
47,25 RON  29,00 RON
Discount: 39%
Vopsea Magnetica - MagPaint 0.5L
Vopsea Magnetica - MagPaint 0.5L
80,00 RON  72,00 RON
Discount: 10%

Vizitatori Online

Acum sunt 22 vizitatori online.
Nr. produse vandute: 755555
Copyright © 2020Hobber.ro - magneti neodim si ferita, produse magnetice Realizat de Arca Hobber
Toate drepturile rezervate Arca Hobber SRL © 2013. Arca Hobber - magneti neodim si ferita, benzi si foi magnetice, produse magnetice, Bucuresti
Nr. R.C.: J23/2672/2013, CIF.: RO 32194495, Sediul social: Intr. Primaverii Nr. 2, Com. Berceni, Ilfov, Capital social 1000 RON, Telefon +40762 749 009
Magazin prezentare: Sos. Berceni nr. 104, cladirea ICPET (vis-a-vis Metrou Dimitrie Leonida), parter, camera 17, Sector 4, Bucuresti, cod postal 041919
Preturile sunt actualizate zilnic si sunt finale. Stocurile sunt afisate in timp real.
A.N.P.C.

Magnet Expert   Oraselul cunoasterii   Arca Hobber   Clusterul MECHATREC
Viziteaza magazinul Hobber.ro pe ShopMania    Hobber Securizat Comodo EV