Video magneti
Trenul MAGLEV

Un documentar interesant despre trenul cu levitatie magnetica

Tren ce utilizeaza campuri magnetice puternice pentru a-si asigura sustentatia si a avansa. Spre deosebire de trenurile clasice, nu exista contact cu sina, ceea ce reduce fortele de frecare si permite atingerea unor viteze foarte mari (anumite sisteme ajung la 550 km/h). Deoarece nu pot fi folosite cu infrastructura existenta, trenurile MAGLEV trebuie concepute de la 0. Termenul de MAGLEV nu se refera numai la vehicule, ci si la interactiunea dintre acestea si calea de rulare. Aceasta interacțiune este foarte importanta, fiecare componenta fiind proiectata in functie de cealalta pentru a crea si controla levitația magnetica.

Diferitele tehnologii MAGLEV sunt mai mult sau mai putin asemanatoare, in functie de producator. Liderii mondiali in domeniu sunt companiile germane Siemens si ThyssenKrupp cu sistemul Transrapid si Japonia cu sistemul MAGLEV.

Cum sa iti faci singur o busola

De ce ai nevoie?

1. un magnet
2. o bucata subtire dintr-un dop de pluta
3. un ac de cusut
4. un pahar cu apa
5. o busola pentru verificare

Succes!

Deschizator magnetic de sticle

Vrei sa tii minte cata bere/suc ai baut?

Cu deschizatorul magnetic de sticle de bere ai o evidenta clara!
Singura conditie: capacul de la sticla sa fie feros, adica sa poata fi atras de magnetul neodim incorporat.

Se poate fabrica usor cu magneti neodim foarte puternici! Este nevoie de putina imaginatie.

Magnetism si distanta

Un experiment simplu pentru a putea testa, cu diferite tipuri de magneti ferita si neodim, de la ce distanta acestia incep sa actioneze asupra unei agrafe de birou si o atrag, facand si o ierarhizare a acestora in functie de forta de atractie.
Experimentul este simplu de efectuat in orice locatie.
Ingrediente: linie, scotch, diferite tipuri de magneti neodim si ferita de puteri mici si medii, un suport mai inalt, o clema de rufe, un elastic, o agrafa, un caiet de notite si un pix.

Experiment didactic cu magneti

Cei mari ii invata pe cei mici despre magnetism si camp magnetic. Ar fi de dorit sa avem mai multe astfel de demonstratii in scoli, mai ales ca are loc o interactiune utila intre diferitele generatii.
Ingrediente: foaie de hartie, pilitura de fier, un tub de carton, cativa magneti inel din ferita de putere medie.

Magneti permanenti neodym - atractie si respingere

Un experiment cu magneti neodim in care se poate observa forta lor mare de atractie sau de respingere. Totusi, magnetii sunt atrasi de lingura de metal chiar daca se apropie cu acelasi pol de ea, dar nu pot fi plasati in aceeasi linie cu ceilalti de pol similar. Cu putina imaginatie se pot estima si campurile magnetice ale fiecarui set de magneti, pentru ca din experiment rezulta anumite zone de echilibru pentru interactinea dintre magneti.
Ingrediente: magneti neodim disc, magneti neodim bara, o lingurita din metal feros, o linie sau o foaie gradata, o bara mai groasa de metal feros.

Experiment interesant

Un alt experiment simplu cu magneti neodim, in care o baterie rotunda mica se plimba pe un fir metalic.
Cum este posibil?
Campul magnetic al magnetilor neodim interactioneaza cu firul metalic si aliniaza particulele firului in asa fel incat firul metalic devine el insusi usor magnetic. Cum firul este magnetizat usor in comparatie cu rigla de lemn, bateria tinde sa ramana pe fir si sa nu continue sa se rostogoleasca pe rigla. Bateria se magnetizeaza si ea indeajuns incat sa stea lipita de firul metalic.
Ingrediente: magneti neodim disc mic, fir metalic, o linie de lemn, o baterie rotunda mica.

Cel mai simplu motor

O "jucarie" interesanta!
Cu un magnet neodim disc de care atasam de o parte un surub iar de cealalta parte o agrafa pentru hartie (poate fi si o mica elice de jucarie) si cu ajutorul unei baterii (e bine ca bateria sa fie noua pentru a dura mai mult experimentul) si a unui fir flexibil putem crea un mic motoras omopolar. Varful surubului se va prinde de plusul bateriei fiind usor magnetizat de catre magnet. La minusul bateriei punem un capat al firului flexibil iar celalalt capat al firului il atingem de magnet care va incepe usor, usor, sa se roteasca. Atentie! poate ajunge la o viteza destul de mare.
De retinut ca bateria, prin scurtcircuitul pe care il facem se va descarca relativ repede.
Iar daca inversam pozitia bateriei (varful surubului sa fie pe minus si firul pe plus) se va schimba si sensul de rotire al magnetului. Acelasi lucru se intampla si daca inversam pozitia magnetului in ceea ce priveste polii magnetici.
Ingrediente: o baterie, un magnet neodim disc mediu HS-10-10-N, un surub, o agrafa de hartie, un fir flexibil.
O alta varianta a motorasului omopolar ce poate fi usor de construit.
Cativa magneti neodim (in exemplul de mai jos au fost folositi magneti neodim disc) atasati de o baterie sunt folositi pentru a furniza un camp magnetic exterior in care un conductor de cupru se va roti in jurul bateriei. Prin firul de cupru va trece curentul furnizat de baterie.
Scopul magnetilor neodim este de a oferi un camp magnetic care va interactiona cu campul magnetic indus de curent in firul de cupru.
Firul de cupru se va roti in jurul bateriei atata timp cat circuitul electric este inchis prin atingerea in partea de sus a bateriei si a magnetilor in partea de jos a bateriei.
Atentie! Firul si bateria pot deveni fierbinti daca functioneaza continuu.
Ingrediente: o baterie, un fir flexibil de cupru, 3 magneti neodim disc mare (model ce poate fi folosit HS-15-03-N).

Copiii si magnetii neodim

De curand, am primit de la un parinte, un filmulet in care cei mari, adica parintii, s-au jucat cu magnetii cumparati din magazinul nostru. Au creat un motoras omopolar (2 magneti neodim disc HS-10-05-N), o baterie si un fir de cupru) si o mica "magie", impreuna cu fetita lor de 4 ani. Experimente de acest fel sunt interesante pentru copii si totodata educative.

Cel mai mic motor


Cel mai rapid motor


Motor cu multi magneti neodim


Levitatie - experiment inedit


Experimente cu ferofluid
Jucarii din resturi


Cum se poate extrage un magnet neodim dintr-un hard-disk stricat


Cat de puternici sunt magnetii neodim


Testarea puterii unor magneti neodim de dimensiuni diferite


Cum reactioneaza magnetii la diferite elemente


Cum functioneaza magnetii?

O introducere fascinanta in lumea magnetilor, explicand pe baze fizicecum exista sau cum se creaza magnetismul unui corp. Se trateaza in mod special elementele fier, cobalt, nichel, gadolinium din tabelul lui Mendeleev.


Ne gasiti si pe:         

Limba

English  Romanian  

Informatii utile

✔ Cea mai larga selectie de magneti pe stoc!
✔ Magazin de prezentare cu vanzare in Bucuresti!
✔ Comanzi azi, primesti maine!
✔ Reduceri la comenzi mari
✔ Fara suprataxa pentru comenzi mici
✔ Comanda minima 35 RON
✔ Cost de livrare redus
✔ Metode de plata
     - Ramburs la curier
     - Transfer bancar
     - Plata prin POS

Reduceri  [...]

Vopsea Whiteboard SketchPaint Alb-Mat 0.5 L
Vopsea Whiteboard SketchPaint Alb-Mat 0.5 L
200,00 RON  168,00 RON
Discount: 16%
Vopsea Whiteboard SketchPaint Alb-Mat 1 L
Vopsea Whiteboard SketchPaint Alb-Mat 1 L
320,00 RON  268,00 RON
Discount: 16%

Vizitatori Online

Acum sunt 24 vizitatori si 
1 membru online.
Nr. produse vandute: 898983
Copyright © 2021Hobber.ro - magneti neodim si ferita, produse magnetice Realizat de Arca Hobber
Toate drepturile rezervate Arca Hobber SRL © 2013. Arca Hobber - magneti neodim si ferita, benzi si foi magnetice, produse magnetice, Bucuresti
Nr. R.C.: J23/2672/2013, CIF.: RO 32194495, Sediul social: Intr. Primaverii Nr. 2, Com. Berceni, Ilfov, Capital social 1000 RON, Telefon +40762 749 009
Magazin prezentare: Sos. Berceni nr. 104, cladirea ICPET (vis-a-vis Metrou Dimitrie Leonida), parter, camera 17, Sector 4, Bucuresti, cod postal 041919
Preturile sunt actualizate zilnic si sunt finale. Stocurile sunt afisate in timp real.
A.N.P.C.

Magnet Expert   Magnetic Promo   Super Magneti   Super Magneti   Oraselul cunoasterii   Arca Hobber   Clusterul MECHATREC
Viziteaza site-ul hobber.ro pe ShopMania    Hobber Securizat Comodo EV