Cel mai des se pun intrebarile:

„Care este cel mai bun magnet?”

Performanta unui magnet depinde foarte mult de scopul pentru care doresti sa il utilizezi. Un magnet prea slab nu va realiza atragerea sau respingerea altui magnet cu destula forta, un magnet prea puternic va putea genera probleme pentru ca atrage prea tare alti magneti sau metale. De asemenea, poate avem nevoie pentru fixarea magnetilor de anumite sisteme de prindere. Astfel au aparut magnetii cu una sau mai multe gauri, magnetii incorporati in otel, cu carlig sau inel de ancorare, cu filet interior sau exterior, in sisteme de plastic etc.
In plus, in cazul magnetilor trebuie sa avem in vedere toate proprietatile magnetilor care cumulate alcatuiesc produsul. Si ne referim aici la categorii ale magnetilor precum:

  • Putere de atractie a magnetului
    • magneti slabi, cu putere de atractie sub 1-10 kg
    • magneti de putere medie, cu putere de atractie de 10-50 kg
    • magneti foarte puternici, cu putere de atractie de peste 50 kg, uneori si de peste 500-3000 kg
  • Acoperirea magnetului
    • magneti neacoperiti, care nu oxideaza, cum sunt magnetii din ferita
    • magneti acoperiti cu straturi decorative sau de protectie, de la simpla vopsea (magneti didactici AlNiCo) pana la acoperiri complexe tehnologic:
      • acoperire NiCuNi in cazul magnetilor noedim,
      • acoperire cu aur si argint in cazul magnetilor terapeutici din neodim
      • acoperire cu rasina epoxy in cazul magnetilor industriali puternici, de exemplu cei utilizati in motoare si generatoare electrice, in cazul turbinelor eoliene
      • acoperire cu cauciuc, magneti care se utilieaza in mediu umed
      • magneti incorporati partial sau total in diverse materiale, precum lemn, plastic sau metal
  • Materialul/aliajul din care este confectionat
    • magneti din ferita
    • magneti din neodymium, cunoscuti ca si supermagneti
    • magneti AlNiCo
    • magneti SmCo
    • magneti flexibili, sub forma de folie si banda magnetica
  • Tipul de magnetizare – un magnet neodim cub de 5 mm poate avea diverse forte de atractie in functie de aliajul din care este constituit, puteri care pot fluctua chiar si cu 50%. Astfel, un magnet neodim cub N52 poate avea o forta de atractie de 1,2 kg, pe cand acelasi magnet neodim cub cu magnetizare N42 va avea 1,1 kg forta iar cu magnetizare N35 va avea doar sub 1 kg. De aceea este foarte important sa stim magnetizarea acestuia, adica acel indice cu valori de obicei intre N35 si N52.
  • Forma magnetului – magnetii pot fi creati  atat in forme standard cat si in forme atipice
    • magnet bloc sau rectangular – magneti cub sau paralelipiped, cu diferite lungimi, latimi si grosimi
    • magnet disc, cilindru sau con– usor de incorporat in diverse montaje deoarece gaurile date cu un burghiu sunt tot circulare, magnetii disc sunt printre cei mai vanduti in magazinul nostru
    • magnet sfera – magneti bila sau sfera, destul de greu de fabricat datorita formei in care trebuie presati/turnati. Reprezinta o utilizare foarte buna a materialului magnetic ceea ce ii face foarte puternici raportat la masa pe care o au.
    • magnet inel – acesti magneti pot fi mai usor incorporati in diverse montaje, datorita gaurii mai mari sau mai mici
    • magnet arc de cerc – utilizati in general in motoare, generatoare de curent. Varietatea acestora este foarte mare in functie de grosime, lungime si latime, segment de arc de cerc acoperit (un cerc se poate forma din 2 magneti sau din 120 sau chiar mai multi magneti). In general magnetii arc de cerc se comanda specific pe proiect si au un cost ridicat.
    • alte forme de magneti care nu sunt standard – in zona industriala mai ales sunt necesari magneti de forma speciala care sa fie inclusi in motoare, generatoare, mecanisme statice sau in miscare, controllere, senzori etc. Cu ajutorul nostru putem sa gasim impreuna o solutie optima pentru aceste cazuri.
  • Temperatura la care rezista magnetul – sunt magneti neodim care rezista pana la 65-150 de grade Celsius (punctul Curie), prag de temperatura peste care se pot demagnetiza definitiv. Sunt si magneti din ferita care rezista pana la 250 grade Celsius sau magneti (SmCo, AlNiCo) care depasesc aceste temperaturi si isi pastreaza magnetizarea.
  • Magnet simplu sau un sistem magnetic? In functie de proiect, magnetul poate fi simplu, de o anumita forma, sau poate fi reprezentat de un sistem magnetic. Acest sistem magnetic reprezinta un magnet incorporat intr-un montaj din otel (magneti oala cu filet interior-exterior, magneti oala cu inel sau carlig, sisteme magnetice de plastic pentru fixare in vitrine, fixare de cabluri). Deci in loc sa se creeze un ansamblu cu un magnet simplu acest ansamblu se poate cumpara direct creat, sub forma sistemului magnetic. Iar la un nivel mai complex chiar putem vorbi despre dispozitive magnetice, precum separatoare magnetice, filtre magnetice, magneti pentru ridicare de pana la 3-5 tone, separatoare de deseuri feroase, recuperatoare magnetice, maturi magnetice sau simple unelte magnetice.

 

„Care este cel mai puternic tip de magnet?”

Cei mai puternici magneti disponibili in comert sunt magnetii neodim din pamanturi rare, numiti si neodymium, magneti NdFeB sau supermagneti. Afla mai multe despre magnetii neodim pe care ii avem pe stoc aici.

Dar nu toate proiectele necesita magneti neodim superputernici, motiv pentru care am diversificat portofoliul de produse cu cea mai larga selectie de magneti, sisteme magnetice si dispozitive magnetice din Romania.

„Ce factori pot reduce performanta unui magnet?”

Toti magnetii au o forta de atractie, masurata in kilograme si aceasta se refera la cat de multa forta care actioneaza perpendicular pe magnet este necesara pentru a trage magnetul de pe o placa de otel.

Evaluarea „tragerii” se obtine in urmatoarele conditii ideale:
1 – placa de otel plat de testare este suficienta de groasa pentru a absorbi tot magnetismul (de obicei 10 mm grosime)
2 – suprafata placii de otel este curata si perfect plata
3 – forta de tragere este usoara si creste constant, este absolut perpendiculara fata de magnet.

In aplicatii concrete este putin probabil sa se intalneasca conditiile perfecte descrise pentru utilizarea unui magnet. De aceea trebuie sa tinem cont de cand realizam un proiect de urmatorii factori care vor reduce puterea nominala a magnetului si trebuie luate in considerare pentru rezultatele dorite:

1 – Otel subtire – Daca un magnet are nevoie ca otelul de contact sa fie de minim 10 mm grosime pentru a absorbi tot magnetismul si livra puterea de atractie maxima, fixarea magnetului pe o suprafata de 1 mm grosime de tabla de otel va avea ca rezultat ca majoritatea magnetismului sa fie pierdut. Deci formata de atractie va reprezinta doar un procent mic din capacitatea magnetului. Ca un exemplu din practica, cu un dispozitiv magnetic de ridicare de 1000 kg putem manipula usor o placa groasa de otel sau un profil metalic I gros de 1000 kg, insa acest dispozitiv magnetic nu va sustine o tabla subtire de 1 mm si grea de 1000 kg deoarece campul magnetic nu se inchide in placa de otel subtire. De aceea, fiecare proiect care utilizeaza magneti trebuie evaluat separat, in functie de conditiile reale.

Pentru a testa daca otelul de contact este suficient de gros pentru a absorbi intreg magnetismul dintr-un anumit magnet, pur si simplu se fixeaza magnetul in loc si apoi se apropie o mica placa de otel in spatele otelului de contact, direct in spatele magnetului. Daca aceasta placa mica este atrasa, aceasta este atrasa de magnetismul vagabond care trece prin otelul care nu este suficient de gros. Daca placa de otel de test cade, atunci otelul de contact absoarbe si conduce tot magnetismul iar cresterea grosimii otelului nu va creste forta de atractie a magnetului.

2 – Intervalul de aer – Daca otelul de contact este ruginit, vopsit sau cu suprafata cu denivelari, atunci diferenta rezultata dintre magnet si otelul de contact va conduce la o putere de atractie redusa a magnetului. Ca cat aceste conditii sunt mai imperfecte, cu atat forta de atractie va scadea proportional cu inversul patratelor distantei dintre magnet si obiectul feros.

O aplicatie populara a magnetilor este sa pescuiesti diverse obiecte feroase aflate la mica adancime in pamant/nisip sau in lacuri, balti, rauri. In general se foloseste un magnet neodim oala cu inel foarte puternic precum magnetul HOTN-75. Atentie insa, este important ca magnetul sa treaca pe langa obiectul pescuit foarte aproape, avand in vedere ca acesta poate fi acoperit de straturi de mal, plante, rugina, poate avea o forma care nu este neteda. Deci pe langa rabdare si utilizarea unui supermagnet trebuie si o doza de noroc!

3 – Materialul – Toate testele de tragere folosesc otel moale ca otel de contact. Otelurile aliate si fonta, care au continut mai redus de fier, au o capacitate redusa de a conduce magnetismul si atractia unui magnet va fi mai mica in acest caz. Ca un exemplu, in cazul fontei, atractia se va reduce cu pana la 40%, deoarece fonta este mult mai putin permeabila decat otelul moale.

4 – Temperatura – Cu cat creste temperatura, forta de atractie a unui magnet va fi proportional mai mica, pana la demagnetizarea totala daca este depasita temperatura Curie specifica magnetului.

Magnetii din neodim pot pierde 0,11% din forta de atractie la o crestere a temperaturii exterioare cu 1 grad Celsius. Majoritatea magnetilor neodim se demagnetizeaza definitiv in momentul depasirii unei temperaturi de 65 de grade Celsius (la magnetii foarte subtiri), 80 de grade Celsius la magnetii mai grosi sau chiar 120-150 de grade la magnetii special aliati. Deci, atentie cand utilizam magneti in ansambluri sau medii unde temperaturile pot creste foarte mult.

5 – Forta laterala sau forta de forfecare – Este de 5 ori mai usor sa tragi lateral de un magnet decat sa il tragi perpendicular. Acest fapt este redus la coeficientul de frecare, care este de obicei 0,2 pentru otel sau suprafete de otel.

Magnetii cu o forta nominala de 10 kg vor oferi o forta de doar 2 kg in cazul in care sunt utilizati pe un perete de otel vertical si trebuie sa sustina un obiect sa nu alunece jos de pe perete (ex un tablou). Deci pentru a fixa un tablou de 2 kg cu un magnet pe un perete  in aceste conditii va trebui sa avem un magnet incepand cu 5 ori mai puternic decat greutatea tabloului, iar daca luam in calcul si alti factori imperfecti in sistem poate chiar si de 7-10 ori mai puternic.

Un raport foarte bun in cazul fortei de forfecare il au magnetii flexibili, adica folia magnetica si banda magnetica. Datorita faptului ca materialul din care sunt facuti are proprietati ca un plastic cauciucat, forta de frecare este mult crescuta. Deci putem fixa panouri grele, placi de gresie, faianta, piatra pe panouri verticale din tabla de otel folosind folie magnetica isotropica sau anisotropica sau banda magnetica, mai bine decat cu magneti neodim sau supermagneti.

Trebuie sa folosesc Nord si Sud?”

Toata lumea stie ca un magnet are doi poli, un Pol Nord si un Pol Sud. Atat Polul Nord cat si Polul Sud al unui magnet sunt egali in detinerea puterii si ambele vor atrage materialul feromagnetic, precum obiecte din otel sau fier sau alti magneti. Polii de acelasi fel ai magnetilor (Nord-Nord sau Sud-Sud) se vor respinge mereu iar polii opusi (Nord-Sud sau Sud-Nord) se vor atrage mereu.

Sunt aplicatii in care nu este important polul magnetului, deoarece magnetul se utilizeaza impreuna cu materiale feroase. In aplicatii unde utilizam perechi de magneti insa pozitionarea polilor este foarte importanta, deoarece putem obtine efecte de atractie sau respingere intre magneti care nu sunt dorite daca nu i-am pozitionat corespunzator. Pentru mai multe detalii puteti suna un specialist al firmei noastre pentru consultanta gratuita, pe proiect.

„Care sunt magnetii cei mai potriviti pentru tabla magnetica de sticla?”

Tablele magnetice de sticla sunt formate dintr-o foaie groasa de sticla si o foaie subtire metalica, astfel incat cei mai multi magneti care sunt potriviti pentru table normale pur si simplu se vor desprinde de pe o tabla magnetica de sticla, deoarece acestia nu au profunzimea necesara ca sa faca fata grosimii sticlei.
Magneti potriviti pentru tablele magnetice de sticla sunt:
– pentru notite: HS-08-08-N, HW-05-N, HS-06-13-N
– pentru felicitari: HW-10-NHS-10-10-N
– pentru carton: HW-10-NHS-15-08-N

„Se pot taia magnetii, benzile si foile magnetice flexibile?”

Magnetii neodim, ferita, AlNiCo si SmCo, magnetii clasici in general sunt solizi, duri, casanti si nu se pot taia sau sectiona, decat in fabrica. Motivul este simplu:

  1. fiecare bucata sparta din magnet devine un nou magnet, cu Pol Nord si Pol Sud
  2. magnetii se atrag, deci magnetii mici vor ramane lipiti de magnetul mare, ca niste aschii
  3. aschiile de magnet vor ingreuna foarte mult precizia taierii magnetului mare.

Cu totul altfel stau lucrurile cand vrem sa taiem magneti flexibili. Toate foile si benzile magnetice flexibile pot fi taiate cu o foarfeca normala, o ghilotina sau cutter, o stanta, depinde de grosimea lor. Taierea magnetilor flexibili se poate face in forme diferite, potrivit scopului sau aplicatiei dorite. Vizitati pagina noastra Benzi si foi magnetice pentru a vedea gama completa de debitari standard. Iar daca doriti o taiere speciala, ca design, putem utiliza un cutter plotter foarte performant, la partenerii nostri Magnetic Promo SRL. Tot la partenerii nostri putem realiza suveniruri magnetice, faimosii magneti de frigider sau marturii interesante magnetice, cu ajutorul unei imprimante cu cerneala UV.

„Ce tip de adeziv trebuie folosit pentru magneti?”

Cei mai multi magneti pot fi lipiti cu adezivi epoxidici bicomponenti. Va recomandam adezivul Distal Clasic care are un istoric bun de lipire a magnetilor pentru majoritatea suprafetelor cu exceptia unor suprafete din poliuretan sau de asemenea, UHU Max Repair.

Nu recomandam folosirea unui superglue lichid pentru ca in timp ataca stratul de protectie al magnetului si se va oxida.

„Se poate scrie pe foaia sau banda magnetica flexibila?”

La hobber.ro va oferim folii si benzi magnetice flexibile laminate cu vinil de diverse culori. Aceste produse pot fi decupate in diverse forme, se pot folosi pentru scris sau desen. In plus, pot fi decupate pe un cutter plotter performant.

„Care sunt magnetii cei mai potriviti pentru copii?”

Copii mici trebuie sa fie intotdeauna supravegheati atunci cand se joaca cu magneti. In general copii pot utiliza magneti incepand cu varsta de 7 ani, dar magnetii din neodim sunt foarte puternici pentru copii. Pot fi foarte periculosi mai ales in cazul in care un copil inghite mai multe piese si acestea se atrag reciproc in intestine.

Urmatoarele tipuri de magneti sunt suficient de puternici pentru copii dar totodata siguri, astfel incat acestia sa poata experimenta magnetismul fara riscul prinderii degetelor sau al altor accidenari:
Mega potcoava pentru micii cercetatori
Magnet ferita potcoava mica 42 x 38 mm
Magnet AlNiCo potcoava medie 70×50 mm
Magnet AlNiCo potcoava mare 100 x 63 mm
Magnet AlNiCo bara rotunda 150×12 mm
Magnet AlNiCo bara dreptunghiulara 60x10x5 mm

Acesti magneti sunt, de asemenea, disponibili in seturi cu pilitura de fier pentru a vedea campurile magnetice invizibile. Avem o sectiune dedicata magnetilor pentru experimente scolare si experimente populare, care sunt potrivite pentru profesori si parinti pentru a preda copiilor despre lumea minunata a magnetilor. Vizitati sectiunea noastra de magneti pentru experimente / scop didactic pentru a vedea gama noastra completa de magneti educationali.

„Care este cel mai bun mod de a vedea un camp magnetic?”

Pulberea de fier si pilitura de fier sunt perfecte pentru imprastiere pe o coala de hartie A4 pentru a arata liniile campului magnetic produs de un magnet. Pur si simplu puneti magnetul sub hartia care are pe ea imprastiata pilitura de fier si urmariti cum se deplaseaza pentru a afisa liniile de camp magnetic date de orice magnet. Astfel puteti afla si compara forma speciala pe care o are campul magnetic al fiecarui magnet. Pulberea de fier si pilitura sunt alegerea recomandata ca accesorii magnetice pentru scoli si universitati.

O alta modalitate de vizualizare a campului magnetic este cu ajutorul ferofluidului, un lichid care contine particule fine de fier intr-un lichid uleios. Acesta poate veni in doua variante, doar ferofluid in sticla sau ca ferofluid in lichid transparent in sticla, intr-un montaj numit Micul Magician.

Nu in ultimul rand, campul magnetic poate fi vizualizat cu un detector de flux, un film magnetic care se inegreste in prezenta liniilor de camp magnetice sau cu un detector de poli magnetici electronic sau cu un detector de pol magnetic mecanic.

Vizitati sectiunea noastra de magneti pentru experimente / scop didactic pentru a vedea gama noastra completa de magneti educationali si experimente asociate.

„Pot sa tai sau sa gauresc un magnet?”

Nu este recomandata gaurirea sau taierea magnetilor neodim din mai multe motive:

  1. materialul magnetic este casant si fragil
  2. gaurirea produce praf combustibil si
  3. caldura cauzata de gaurire poate demagnetiza materialul.

Specialistii pot gauri magnetii cu instrumente specializate cu varf de diamant si lichid de racire aplicat constant. Daca se incearca gaurirea magnetului, aschiile provenite din gaurire se vor lipi imediat de magnet iar acesta va arata ca un arici. Gaurirea sau taierea se intampla in mod normal inainte de magnetizarea materialului. Deoarece aschiile din magnetul mare se comporata ca niste magneti mici, raman in zona gaurii si sunt greu de indepartat, ceea ce duce ca taierea/gaurirea magnetului sa fie mai putin precisa.

Magnetii neodim, mai ales, care si-au pierdut o parte din acoperire din cauza gauriri nu vor mai fi rezistenti la coroziunea materialului.

Va recomandam cu incredere magneti neodim creati specific pe proiect, adica turnati special in formele cerute. Chiar daca sunt mai scumpi, acestia vor rezista mult mai bine in utilizare.

„Cum pot identifica polii unui magnet?”

Exista mai multe moduri de a identifica polii unui magnet, cel mai simplu fiind cu ajutorul unei busole sau cu un dispozitiv special de identificat polii sau cu un detector de poli magnetici digital. O aplicatie moderna si gratuita este Virtual Pole tester care se poate instala pe un smartphone si va identifica polaritatea fata de telefon.

„Comercializati magneti monopol (cu un singur pol)?”

Magnetismul curge de la polul nord la polul sud al unui magnet. In cazul in care un magnet ar fi avut doar un singur pol nu ar exista nici un magnetism si, ca urmare, nu am putea vorbi despre un magnet. Prin urmare, nu exista magneti cu un singur pol.

Toti magnetii au atat pol nord cat si pol sud. Daca luati un magnet bara cu nordul la un capat si sudul la celalalt si il taiati in jumatate pentru a asigura doar un pol de nord, cele doua jumatati vor avea brusc un pol nord si un pol sud fiecare.

In cazul in care magnetii monopol ar exista, s-ar facilita generatoare cu magneti si miscare perpetua, care ar duce la productia nelimitata de energie electrica gratuita. Dar deocamdata ramane un vis…

„Daca suprapunem magnetii ii facem mai puternici?”

Multi utilizatori cred ca utilizarea impreuna a doi magneti ar fi identica cu a avea un singur magnet, echivalentul dimensiunii lor combinate. De exemplu, daca se alatura doi magneti, unul cu diametrul de 10 mm x 2 mm grosime, forta 1,2 kg forta, cu altul cu diametrul de 10 mm x 3 mm grosime, forta 1,8 kg, ar crea un magnet echivalent de diametru 10 mm x 5 mm grosime, dar cu forta mai mica decat 2,6 kg, cat are un magnet standard dintr-o singura bucata. Deci in practica nu putem vorbi de o cumulare a dimensiunilor totodata cu cumularea fortelor de atractie, datorita faptului ca fiecare magnet are stratul lui protector NiCuNi care actioneaza in anumite cazuri si ca o bariera.

Odata ce lungimea magnetului depaseste diametrul, magnetul lucreaza la un nivel optim si mai multe adaugiri in lungimea magnetului prin suprapuneri de alti magneti (ex. daca depasim dimensiunea magnetului cu diametru 10 mm x 10 mm grosime) pot furniza doar o mica crestere a performantei magnetului.

„Ce materiale pot folosi pentru a bloca / ecrana campuri magnetice?”

Campurile magnetice trec prin plastic, lemn, aluminiu si chiar plumb, ca si cum acestea nu ar exista. Nu exista nici un material care va bloca total magnetismul, deci personajul imaginar Magneto chiar este un personaj puternic.

Dar este bine de stiut ca materiale feroase, cum ar fi fier, otel sau nichel pot conduce sau redirectiona campurile magnetice. De ce? Toate campurile magnetice cauta cea mai scurta cale de la nord la sud. O bucata de otel poate oferi o „scurtatura” pentru a face calatoria de la nord la sud mult mai usoara decat curgerea prin aer. Pentru a elimina magnetismul, acolo unde acesta nu se doreste sa fie activ, cea mai buna solutie este de a utiliza otel pentru a oferi magnetului o scurtatura rapida, pentru a redirectiona fluxul de magnetism prin intermediul unei rute alternative. Cea mai simpla cale este de a pune o tabla de otel peste polii unui magnet potcoava, tot magnetismul curgand prin otel si neexistand un camp magnetic exterior puternic.

Cand expediem materiale magnetizate pe distante mari, compania aeriana stipuleaza ca nu ar trebui sa existe nici un magnetism pe partea exterioara a cutiei, deoarece acesta poate deregla instrumentele de bord utilizate in navigatie. Pentru a realiza acest lucru, plasam magnetii in centrul cutiei si apoi se dubleaza toti cei 6 pereti din interiorul cutiei cu tabla de otel. Magnetismul ratacit care ar putea trece in mod normal prin peretii cutiei este brusc deviat deoarece intalneste otelul care usureaza calatoria de la nord la sud. Dar desigur, acest mod de impachetare a supermagnetilor genereaza costuri suplimentare de transport, atat cu materialul care trebuie ecranat cat si cu greutatea semnificativ crescuta a coletului.

„Cum se masoara puterea unui magnet?”

Exista mai multe modalitati de masurare a puterii unui magnet.

Trage / Pull – Modul in care este nevoie de multa forta pentru a trage magnetul de pe o suprafata de otel, forta care este de obicei masurata in kg.

Gauss – In cazul in care un contor Gauss sau o sonda cu contor de flux este plasat pe polul unui magnet, o citire poate fi efectuata aratand numarul de linii de magnetism in fiecare cm2 (1 Gauss = 1 linie de magnetism in 1cm2). Aceasta citire este o valoare „circuit deschis”, care va fi substantial mai mica decat valoarea Br si va fi direct legata de material si raportul lungime/diametru al magnetului. Magnetii lungi cu diametre mici vor avea un circuit mai deschis de densitate de flux decat magnetii scurti cu diametre relativ mari, chiar si atunci cand acestia sunt fabricati din magneti cu acelasi grad.
Daca ati avut un magnet tija de masurare 5.000 Gauss pe poli si l-ati taiat in jumatate, nu trebuie sa va asteptati ca cei doi magneti de lungime mai mica sa aiba aceeasi valoare Gauss in circuit deschis.

Testarea Hysteresisgraph – Acesta este un test detaliat in care magnetul este magnetizat si demagnetizat intr-un circuit inchis si sunt obtinute valorile pentru  Br, Hc si (BH) maxim. Acestea se refera la suma maxima a magnetismului in magnetul cu circuit inchis, rezistenta la demagnetizare si energia totala in magnet.

„Care este durata de viata a unui magnet neodim?”

Magnetii din neodim, numiti si supermagneti permanenti,  ar trebui sa aiba in mod normal o durata de viata de peste 20 de ani. Ei sunt gasiti de obicei in difuzoare si microfoane, aspiratoare, unelte electrice, masini electrice, motoare electrice si turbine eoliene.

Exista doi factori care pot scurta durata de viata a magnetilor:
1 – Caldura – Daca temperatura magnetilor depaseste temperatura maxima de lucru (80 de grade Celsius de exemplu, pentru magneti de grad N42), magnetii isi vor pierde magnetismul si acesta nu se va recupera dupa racire.
2 – Coroziune – Daca acoperirea magnetilor este deteriorata si apa sau aerul patrund in interiorul lor, magnetii vor oxida si, din nou, acest lucru va duce la o deteriorare a proprietatilor magnetice. Acest lucru se intampla mai ales la magnetii neodymium. Magnetii ferita si AlNiCo nu au nevoie de strat protector, sunt mult mai stabili la oxidare.

„Cum arata un magnet neodim spart?”

Experimentam si noi, ca si altii, tot felul de montaje cu magnetii neodim si ferita. Ne straduim sa iasa proiecte bune. Dar in practica, cum bine stiti, nu toate lucrurile se intampla perfect. Datorita acestui fapt am ajuns sa adunam cativa magneti neodim sparti din diverse proiecte.

Deoarece ar fi pacat sa ii arucam, ne-am gandit sa ii oferim gratuit celor care ne suna si doresc sa ii ridice personal de la noi si doresc sa faca diverse experimente. Asa se pot convinge de puterea magnetilor neodim si de faptul ca trebuie manipulati cu grija. Instructiuni de manevrare a magnetilor in conditii de siguranta gasiti aici.

Atentie, insa, la urmatoarele aspecte importante:

  1. marginile ascutite ale magnetilor neodim pot taia.
  2. acesti magneti neodim sparti oxideaza rapid,
  3. deci magnetii neodim sparti nu isi vor pastra magnetizarea mult timp. 
  4. pulberea de magneti neodim sparti este toxica, nu trebuie inhalata si ei trebuie manipulati cu manusi.


In poza se poate observa stratul de acoperire al magnetului, in acest caz nichel.

Si da, ca sa raspundem si la o intrebare mai veche, un magnet neodim spart se transforma in mai multi magneti neodim (fiecare cu pol nord si pol sud) cu forte de atractie mai mici. Din acest motiv spartura de magnet si sta adunata laolalta, intr-un mod haotic.

„Cum functioneaza magnetii A+B?”

Sunt aplicatii in care avem nevoie de potrivire exacta a magnetilor intr-un montaj. De exemplu cand dorim sa utilizam magnetii in ghidaj pentru prindere a doua bucati de lemn, mascarea unei zone, prinderea unui pop-up pe o structura etc.

In acest cazuri este important sa stim polaritatea magnetilor, incat sa fie pozitionati cu polii opusi, pentru a se atrage. Un astfel de material poate fi banda magnetica A + B, adica o pereche de benzi cu polii complementari.

Banda A are magnetizarea: NSNSN
Banda B are magnetizarea: SNSNS

Astfel, la suprapunere, avand in vedere ca magnetizarile sunt complementare, cele doua benzi se vor atrage pe acest ghidaj si legatura intre ele va fi puternica.