Cosmarul lui Newton (proiect stiintific)

 

Sfidează legile gravitatiei si ingenuncheaza fizica cu proiectul stiintific „Cosmarul lui Newton”.

Lasa o greutate sa cada intr-un tub cilindric si, nici o surpriza, greutatea cade pe podea cu un zgomot surd. Probabil ti-ai dat seama… este vorba de gravitatie la mijloc!

Acum o sa iti propun un alt experiment, care ar putea sa iti suceasca un pic mintea. Lasa o alta greutate sa cada intr-un tub cilindric de aluminiu sau de cupru, dar care sa fie un magnet neodim si….asteapta…de ce nu a cazut inca? Mai asteapta putin, aceasta greutate are nevoie de un timp mai lung, dar ca sa te prinzi poate fi un pic dificil. Din aceasta cauza proiectul l-am numit “Cosmarul lui Newton”!

Aveti nevoie de:

  • Un tub cilindric de aluminiu sau cupru
  • Un magnet neodim
  • Bloc sau sfera de orice material (mai putin magnetic)
  • Supravegherea unui adult

tub cupru

Experiment

*Daca doresti ca efectul sa fie mai usor de observat, fa cateva gauri in tub.*

  1. Da drumu in tub la obiectul ales de tine.
  2. Acum, da drumu si la magnetul neodim.

Observa diferenta privind viteza de cadere ale celor doua greutati. Poti incerca cu mai multe tuburi de diferite marimi si forme.

Cum functioneaza?

Experimentul “Cosmarul lui Newton” se pare ca ingenuncheaza legile fizicii, numai daca nu stii secretul.

Desigur ca nu stapanesti artele intunecate pentru a face a doua greutate sa cada mai greu. In schimb, probabil ai observat ca stapanesti magnetismul :). A doua greutate este de fapt un magnet! Cand il lasati sa cada prin tubul de aluminiu sau cupru, magnetul si tubul interactioneaza, doar pentru a face magnetul sa cada mai usor.

Tubul de aluminiu sau de cupru nu atrage magnetul suficient pentru a-i opri caderea. In schimb, magnetismul dintre aluminiu/cupru si neodim duce la caderea usoara a magnetului. Daca nu vei explica diferenta dintre cele doua greutati, vei arata in fata publicului ca un mic magician :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cerere oferta / Publicare in SEAP