inversarea polilor magnetici ai Terrei, cand ?

Inversarea polilor magnetici ar putea avea loc mai devreme decat se crede.

Polii magnetici ai pamantului (sudic si nordic) s-au schimbat intre ei de mai multe ori de-a lungul istoriei terrei, ultima data avand loc acum aprox. 780.000 ani. Geofizicienii care au studiat campul magnetic al terrei au dezbatut amplu faptul ca acestia sunt pe punctul de a se schimba din nou, si in baza noilor date, s-ar putea intampla mai devreme decat s-a preconizat.

Magnetic_field_changes June_2014_magnetic_field

 

Ansamblul de sateliti ai Agentiei Spatiale Europene a dezvaluit faptul ca magnetismul Terrei scade in intensitate de 10 ori mai repede decat s-a estimat initial, respectiv cu 5 procente per deceniu, fata de 5% intr-un secol. Un camp magnetic slabit ar putea indica o inversiune iminenta, prezisa de oamenii de stiinta si care s-ar putea intampla in mai putin de 2000 ani. In sprijinul celor descrise anterior s-a constatat ca nordul magnetic pare ca se deplaseaza catre Siberia.

Geofizicienii nu inteleg inca pe deplin procesul inversiei polilor, dar sunt cu totii de acord ca Terra are un camp asemanator celui al magnetilor cu doi poli. Centrul pamantului este alcatuit dintr-un nucleu interior din fier solid si unul exterior din fier lichid care functioneaza ca un puternic conductor electric. Fierul lichid din nucleul exterior este plutitor si pe masura ce se incalzeste aproape de nucleul interior se ridica, se raceste, iar apoi se scufunda. In miscarea de rotatie a pamantului acest lichid de fier se distorsioneaza si genereaza un camp magnetic auto-perpetuant/ care se mentine intre el si polii pamantului.

Periodic, fluxul fierului lichid se perturba local si rasuceste/ intoarce partial campul in directia opusa, slabindu-l. Nu se stie ce anume declanseaza aceste perturbari. Se pare ca reprezinta o consecinta inevitabila intr-un sistem haotic natural, pe care geofizicienii o observa frecvent in simularile computerizate. Gary A. Glatzmaier, geofizician la Universitatea din Santa Cruz, California, afirma: ”Asemenea unui uragan, inceperea inversiunii polilor nu poate fi prevazuta ca moment sau loc, in ciuda cunoasterii principiilor de baza ale fizicii”. Inversarea locala dispare dupa aprox. 1000 ani, insa uneori distorsiunile campului magnetic se extind continuu, culminand cu reversiunea polaritatii intregului camp. Rasucirea se petrece de-a lungul a 5000 ani, in medie; poate dura intre minim 1000 si maxim 20.000 ani.

Se prea poate ca satelitii ASE sa fi surprins o slabire a campului magnetic care sa nu se incheie cu o rasturnare completa. De-a lungul istoriei Terrei au existat, intr-adevar, mai multe false inceputuri (ale unei asemenea inversiuni). Desi descrescatoare, intensitatea campului magnetic al pamantului isi egaleaza propria forta medie, in milioane de ani. Inainte de inceperea efectiva a procesului de reversie, forta campului electromagnetic s-ar putea mentine mai slaba timp de 2000 ani.

Este greu de estimat impactul unei inversari a polilor geomagnetici asupra civilizatiei moderne, dar este putin probabila o calamitate. Desi campul magnetic asigura o protectie esentiala impotriva radiatiilor solare, fosilele descoperite (in depozitele sedimentare) nu evoca extinctii corelate sau cresterea nivelului radioactiv in timpul reversiunilor precedente. In prezent s-ar putea intrerupe alimentarea curentului electric si perturba sistemul de (tele)comunicatii – s-a mai intamplat ca anomaliile campului electromagnetic sa provoace arderea unor transformatoare de curent sau scurt-circuitarea. Dar Prof. Glatzmaier se linisteste la gandul ca peste o mie de ani nu vom mai avea linii de alimentare/ electrocentrale. ”Vom fi avansat suficient incat sa putem face fata unei inversari a polilor terestri”.

Original Post

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP