Patru noi elemente chimice au fost adaugate in Tabelul lui Mendeleev

Patru noi elemente chimice au fost adaugate in Tabelul lui Mendeleev!

Oameni de stiinta din Rusia, America si Japonia au descoperit patru elemente chimice. Aceasta decoperire a fost verificata de catre experti si elementele au fost adaugate formal in tabelul periodic, completand cel de-al saptelea rand, informeaza The Guardian.

Aceste noi elemente sunt primele ce vor fi adaugate in tabel in ultimii cinci ani, cand au fost puse elementele 114 si 116.

Cele patru elemente au fost verificate pe 30 decembrie de Uniunea Internationala pentru Chimie Pura si Aplicata (IUPAC), organizatia globala ce guverneaza masuratorile, nomenclatura si terminologia din chimie.

IUPAC a anuntat ca o echipa ruso-americana de savanti de la un institut din Dubna si de la un laborator din California a prezentat suficiente dovezi pentru a revendica descoperirea elementelor 115, 117 si 118.

Pentru descoperirea elementului 113, ce fusese revendicat si de rusi si de americani, IUPAC a acordat creditul unei echipe de oameni de stiinta de la institutul Riken din Japonia.

Kosuke Morita, cel care a condus cercetarile la Riken, a spus ca echipa sa “priveste acum spre teritoriul neexplorat al elementului 119 si mai departe de acesta”.

Ryoji Noyori, fost presedinte Riken si laureat Nobel a spus ca “pentru savanti, aceasta descoperire are o valoare mai mare decat o medalie olimpica de aur”.

Cele patru noi elemente urmeaza sa primeasca numele final sau simbolurile in perioada urmatoare de la echipele care le-au descoperit, ele fiind denumite provizoriu ununtrium (Uut sau elementul 113), ununpentium (Uup, elementul 115), ununseptium (Uus, elementul 117) si ununoctium (Uuo, elementul 118).”  Elementul 113 va fi primul care urmeaza sa fie numit in Asia.

tabelul-lui-mendeleev-completat-patru-elemente

You may also like...

Lasă un răspuns