Poate fi masurat campul magnetic?

In acest articol vom studia mai multe informatii despre campul magnetic si vom analiza daca campul magnetic poate fi masurat. În plus, vom vedea aplicaţia directă a câmpului magnetic în produsele de terapie cu magneţi şi turmalină sau magnetoterapie.

Câmpul magnetic

Inducţia magnetică reprezinta procesul prin care un obiect sau material este magnetizat de un câmp magnetic extern.

Inducția unui câmp magnetic uniform este o mărime vectorială numeric egală cu forța cu care câmpul magnetic acționează asupra unui conductor lung de 1m, prin care trece un curent de un amper, când este așezat perpendicular pe liniile câmpului magnetic.

 Gauss  = unitatea CGS pentru inducția magnetică.

Reprezentarea grafica a campului magnetic
Reprezentarea grafică a âampului magnetic

Sistemul de măsură centimetru-gram-secundă (abreviat CGS sau cgs) este o variantă a sistemului metric bazat pe centimetru ca unitate de lungime, gram ca unitate de masă și secundă ca unitate de timp. Toate unitățile mecanice CGS sunt derivate fără echivoc din aceste trei unități de bază, dar există mai multe modalități diferite de extindere a sistemului CGS pentru a măsura electromagnetismul.

 Se spune că un magnet de frigider este mai puternic decât Pământul, planeta pe care locuim. Acest lucru este, desigur, incorect. Pământul, datorită dimensiunilor sale imense, are un câmp magnetic nemaiîntâlnit de puternic.

Puterea magnetică

Nu există o formulă matematică standard simplă pentru a calcula puterea unui anumit magnet permanent, fie acesta neodim sau ferită. Magneții permanenţi utilizați în scopuri bio-magnetice sunt descriși ca magneți cu circuit deschis deoarece nu au piese suplimentare feromagnetice pentru a asigura o cale completă pentru energia magnetică. Orice tip de magnet permanent „bară” sau rectangular intră în această categorie. Aceasta ar include magneții utilizați în plăcuțele magnetice pentru matrițe, brăţări magnetice, agrafe magnetice, suporturi magnetice, bijuterii magnetice, unelte magnetice etc.

Miscarea electronilor care induc forta magnetica
Efectul mișcării electronilor care induc forța magnetică

În general, magneții utilizați în produsele de terapie cu magnet variază între 300 și 3000 Gauss.

Un metru gauss este un instrument care poate fi utilizat pentru a măsura liniile de flux magnetic într-un anumit punct de pe un magnet, dar această citire nu oferă informații despre energia totală a magnetului care este testat sau despre cât de departe energia va ieși (radia) din suprafața sa.

Atunci când se descrie puterea magnetică în termeni de gauss, majoritatea producătorilor se referă la puterea radiației de Gauss a materialului magnetic. Acest număr va fi același pentru orice magnet de aceeași dimensiune realizat din același material și adesea nu reflectă adevărata rezistență a unui anumit magnet. Încă o dată, nu este o măsură a energiei totale a magnetului.

Experiment de intensitate a câmpului magnetic

Următoarele fotografii ar trebui să ilustreze problemele legate de evaluarea intensității unui magnet.

Aceeași monedă este fotografiată cu fiecare magnet pentru a ilustra dimensiunea acesteia față de monedă.

 

Evaluarea intensitatii câmpului magnetic este de 12.500 Gauss.

Densitatea fluxului pe suprafața acestui magnet, măsurată cu ajutorul unui metru gauss, este de 985 Gauss. Un magnetometru simplu (un alt dispozitiv folosit pentru măsurarea intensității câmpului) indica  2 Gauss la o distanță de 0,3175 cm față de suprafața magnetului; densitatea fluxului pe suprafața magnetului, măsurată cu ajutorul unui metru gauss, este de 565 Gauss. Magnetometrul citește 2 Gauss la o distanță de aproximativ 1,905 cm. față de suprafața magnetului.

Fig 2 – Magnet din ceramică de ferită
Fig 2 – Magnet din ceramică de ferită

Evaluarea pentru acest magnet este de 3850 Gauss. Densitatea fluxului pe suprafața magnetului, măsurată cu ajutorul unui metru gauss, este de 565 Gauss. Magnetometrul citește 2 Gauss la o distanță de aproximativ 0,84 cm față de suprafața magnetului.

Figura 3 – Magnet din ceramică de ferită
Figura 3 – Magnet din ceramică de ferită

Cu dimensiunile de 26,9875  cm X 8,89 cm X 2,54 cm, are puterea de 3850 Gauss (același cu magnetul din figura 2 de mai sus, fiind construit tot din ferită).

Suprafața plană mare a magnetului măsoară 950 Gauss la capăt, 720 Gauss pe laterale și 465 Gauss la centru. Magnetometrul măsoară 2 Gauss la o distanță de aproximativ 50,8 cm față de suprafața magnetului.

Din ilustrațiile de mai sus ar trebui să fie evident că măsurătorile Gauss ofera mai degraba informatii informative, aproximative.

Deși are cel mai mare număr, magnetul din figura 1 este atât de mic încât energia magnetică totală este destul de scăzută și practic imperceptibilă la o mică distanță față de suprafața sa.

Concluzii

Din ilustrațiile de mai sus ar trebui să fie evident că citirile „Gauss” nu oferă informatii exacte în totalitate despre magneţi ci doar informative.

Prin urmare, este foarte clar că este dificil să se faca o comparatie între produsele magnetice în functie de puterea apreciată în Gauss, deoarece acest lucru nu oferă informații exacte, necesare pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Deci şi în cadrul produselor de terapie cu magneţi, este importantă nu atât valoarea în Gauss a magneţilor componenţi cât şi dimensiunea acestora şi, de fapt ansamblul produsului, care dacă este bine gândit poate acţiona pozitiv asupra corpului celui care îl poartă sau nu.
Atenţie! Plasarea pe anumite zone din corp a unor magneţi puternici de mari dimensiuni pe termen scurt poate avea efecte pozitive dacă este efectuată corect. Puteţi consulta în acest caz un magnetoterapeut sau Magnetoterapia de Buryl Payne. Oricum, noi vă recomandăm cu încredere produsele de terapie cu magneţi şi turmalină sub forma centurilor magnetice, brăţărilor magnetice sau a altor bijuterii magnetice.

 


 

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP