Bismut sub formă de cristale – cum le poți crea acasă?

Cristale de bismut DIY
Cristalele spectaculoase de bismut

Bismutul este un metal alb, cu tente de roz, cristalin. Multe companii utilizează bismut în procesul de producţie, începând cu cosmetice, până la aliaje, muniție și stingătoare de incendiu. De asemenea, bismutul este faimos și pentru apartenența sa la medicamentul Pepto-Bismol, un medicament pentru calmarea stomacului.

Elementul bismut își are locul cu numărul 83 în tabelul periodic al elementelor al lui Mendeleev, fiind un element post-tranzițional. Cu toate acestea, pentru un metal, gradul de conductivitate termică și electrică sunt foarte scăzute la bismut. Spre deosebire de celelalte metale, bismutul are un punct jos de topire, la aprox. 271 de grade Celsius. Această caracteristică permite bismutului să formeze mai uşor aliaje pentru matrițe și stingătoare de incendiu dar şi să poată fi utilizat în experimente DIY în condiţii mai simplu de creat decât în cazul altor metale.

*ATENȚIE: Chiar dacă aceste cristale sunt foarte frumoase și interesante, trebuie să aveți grijă la fumul degajat de bismut. Deci ideal locul în care se realizează procesul de topire va fi bine ventilat. Bismutul este un metal, iar topirea sa emană un gaz care poate afecta sănătatea.

Cum să faci cristale de bismut acasă?

Materiale necesare :
  • Bismut cu puritate 99,99% (Acesta se poate achiziționa de la Hobber.ro pe acest link ➡ https://bit.ly/2Nueg1S
  • 2-3  seturi de cupe din oțel inoxidabil sau o cratiţă veche (Acestea se pot găsi și la magazinele cu obiecte de bucătărie);
  • O plită;
  • Mănuși de bucătărie sau alt gen de mănuşi rezistente la temperatură;
  • Ochelari de protecţie;
  • Şorţ de protecţie termică;
  • Clește;
  • Ciocan.

Pasul 1 – Topirea bismutului

Bismut la topit in forme de prajituri
Bismut la topit in forme de prajituri

Cu ajutorul ciocanului, rupeți bucățile de bismut în părți mai mici, de dimensiuni dorite. După aceea, bucățile noi formate trebuie puse în cupele de oțel inoxidabil pe plită, la o anumită înălțime faţă de flacără. Bucăţile mici de metal se vor topi mai repede şi în final va rezulta un metal lichid. Nu uitați ca pe toată durata experimentului să purtați mănușile şi ochelarii de protecție, ba chiar şi un şorţ.

Pasul 2 – Turnarea bismutului în celălalt set de cupe de oțel

În această etapă puneți restul de bismut în celălalt set de cupe și urmați aceleași instrucțiuni. După ce s-a topit și al doilea recipient cu bismut, pregătiți-va pentru etapa finală. Purtați mănușile de bucătărie și cleștii, pentru a ridica cupele și a le turna în prima ceașcă. În momentul în care turnați, încercați să nu puneți și primul strat de deasupra metalului topit, deoarece conține impurități care pot afecta rezultatul final.

Opriți plita pe care a fost setul al doilea de cupe cu bismutul lichid proaspăt turnat. Rata de răcire a metalului poate afecta structura și mărimea acestor cristale de bismut. Din acest motiv este indicat ca aceste cristale să se răcească treptat.

Pasul 3 – Rezultatul final spectaculos!

Formarea cristalelor de bismut la turnarea in recipient
Formarea cristalelor de bismut la turnarea in recipient

Turnați bismutul în primul recipient unde a fost folosit, astfel încât în al doilea să se poată forma. Cristalele se pot desprinde de vas în momentul în care bismutul s-a răcit şi a devenit solid. Acum veți observa că aceste cristale de bismut s-au format în ambele cupe.

În cazul în care nu vă place rezultatul final, puteți să retopiți şi remodelaţi bismutul până când obțineți culoarea și modelul dorit. Aşa puteţi experimenta diverse modalităţi de topire şi turnare, ca un alchimist din vechime, până când ajungeţi la rezultatul spectaculos pe care îl doriţi.

Ca un secret… aceste experiment este un prilej foarte bun de a face seturi de bijuterii personalizate din bismut de mare efect!

Şi ca un bonus de final, puteti vedea în filmul de mai jos cum puteţi realiza un experiment spectaculos de levitaţie a unui magnet neodim între două bucăţi de bismut.

 

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP