Cat de puternic este un magnet?

Cu toții, pasionați de magneți și cei care dezvoltă aplicații cu magneți, ne-am întrebat în diverse situații cat de puternic este un magnet pentru aplicația noastră. Adică ce forță de atracție sau forță de adeziune are un magnet față de un obiect feromagnetic.

Cat de puternic este un magnet?

Un mic magnet neodim poate sustine chiar si o cheie reglabila cu greutate de peste 1 kg!
Cat de puternici pot fi magnetii neodim!

Ca informație importantă, adăugăm forța adezivă aproximativă în grame sau kilograme la descrierea magneților comercializați pe  hobber.ro. Aceasta este doar o valoare maximă teoretică a magnetului, care poate fi obținută în condiții ideale de test în laborator. Precum consumul de carburant al unui autovehicul în condiții de trafic urban, extra-urban și mixt.

Dar cat de puternic este un magnet? Raspunsul corect este că această forță de atracție a unui magnet depinde de foarte multi factori din practică și îi vom afla în continuare.

Forța adezivă reală a unui magnet sau cat de puternic este un magnet depinde de următorii factori:

Cat de puternic este un magnet neodim in functie de distanta pana al obiect
Cat de puternic este un magnet neodim in functie de distanta pana al obiect

a) Distanța dintre magnet și suprafața adezivă:
Dacă nu există contact direct între magnet și obiectul feromagnetic, forța adezivă scade rapid odata cu creșterea distanței față de obiect. Chiar și un mic decalaj de jumătate de milimetru între magnet și obiect ar putea reduce forța adezivă la jumătate. De asemenea, dacă avem straturi de vopsea sau alte materiale pe obiectul feromagnetic, acestea contribuie de asemenea  la o scădere a forței de atracție a magnetului față de obiect. De exemplu în următorul grafic puteți vedea ce se întâmplă în cazul unui magnet neodim disc 10×5 mm față de un obiect aflat la distanță variabilă.

b) Direcția forței:
Forța adezivă teoretică este valabilă dacă se aplică o forță verticală, adică dacă obiectul de atracție magnetică este tras vertical de magnet. Pasionații de magneți știu un secret: dacă dorim să separăm doi magneți puternici este indicat să utilizăm o mișcare de forfecare, care reduce forța necesară pentru separarea lor de până la 5 ori. Deci trebuie să fim atenți la modul cum utilizăm magneții… dacă atârnăm un tablou pe un perete vertical avem nevoie de magneți de 5 ori mai puternici decât ne-am putea aștepta!

c) Materialul obiectului de atracție magnetică:
Forța adezivă teoretică este valabilă atunci când obiectul atracției magnetice este făcut din fier pur. Această valoare scade cu aproximativ 5% în cazul oțelului structural S235 și aprox. 30% cu E360. Deci compoziția obiectului feromagnetic este foarte importantă în forța de atracție a magnetului.

d) Suprafața obiectului de atracție magnetică:
Cu cât suprafața obiectului este mai netedă, cu atât este mai mare forța adezivă a magnetului. Pentru suprafețe mai aspre, trebuie să anticipați o scădere considerabilă a forței adezive datorită straturilor de aer care îndepărtează magnetul de suprafața obiectului atras.

e) Grosimea obiectului de atracție magnetică:
Obiectul nu trebuie să fie prea subțire sau saturația magnetică va fi realizată și o parte a câmpului magnetic va rămâne inutil. În general, nu trebuie să depindeți niciodată de indicațiile noastre generale cu privire la forța adezivă, ci să faceți mai întâi propriul test.

Am aflat mai sus că sunt foarte multe aspecte care pot influența cat de puternic este un magnet sau forța de atracție a unui magnet. Deoarece avem o experiență de peste șase ani în lucrul cu magneții și am vazut până în prezent mii de aplicații ale magneților, ne bucurăm să ajutăm clienții în fiecare proiect cu soluția magnetică potrivită! Și acest lucru se poate realiza simplu, cu o vizită la showroom-ul nostru din București, lângă metrou Dimitrie Leonida. Puteți să ne și sunați la 0762 749 009 pentru o scurtă consultare privind magneții și aplicația în care doriți să îi utilizați, fiecare zi ne poate aduce surprize și aplicații noi!

Apropo: Dacă aveți nevoie de forța adezivă în Newton, înmulțiți forța de atracție din site exprimată în kg cu 9,81 (o masă de 1 kg este egală cu o greutate de 9,81 Newton).

Fiecare zi ne poate aduce surprize și aplicații noi!

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP