Ce poti face… a doua zi de Pasti? (bonus magneti in reciclare)

Ne-am bucurat de sarbatorile de Paste cu multe intalniri in familie. A fost un moment placut in care ne-am incarcat bateriile si am profitat de vremea buna ca sa facem si o mica excursie la tara.

Si de acolo am apucat-o pe drumuri de munte, acolo unde se termina asfaltul in Slon (Prahova) spre nord. Vreme buna, priveliste minunata (se vedea la un moment dat o parte din barajul de la Mâneciu), aer curat, calorii arse ;-).

Cu ocazia aceasta am profitat de ocazie sa facem si o mica “ecologizare” a zonei si ceea ce a pornit ca un joc (am agatat de pe drum o sticla frumoasa de PET uitata) s-a transformat incet-incet intr-o colectare sistematica de deseuri.

Naveta de plastic plina cu deseuri
Naveta de plastic plina cu deseuri

Am testat din plin si principiul potrivit caruia “sa ai grija ce iti doresti si Doamne Doamne iti da” deoarece dupa primele deseuri colectate (cateva doze de aluminiu, PET, plastic) am dorit o punga… si asa punga a aparut incalcita intr-un catin. Apoi pentru ca am avut mainile pline de deseuri si punga plina de asemena… am vrut ceva mai mare si asa am gasit in drum o naveta de plastic (dintr-acelea de paine) in stare destul de buna… care s-a umplut repede din pacate.

Nepotica Maria a contribuit din plin la colectarea deseurilor
Nepotica Maria a contribuit din plin la colectarea deseurilor
Maria a invatat o lectie despre ecologie
Maria a invatat o lectie despre ecologie

Am fost ajutati in aceasta actiune de nepoata Maria, care a avut astfel parte de prima experienta de ecologizare. Sunt sigur ca ea va avea grija in viitor ce face cu deseurile si, probabil, ii va atentiona/invata si pe altii din jurul ei. Credem ca ar trebui sa se faca mai multe astfel de actiuni coordonate impreuna cu cei mici, deoarece este mult mai usor de constientizat si inteleg importanta reciclarii si a pastrarii naturii in forma ei nealterata. In plus, admiram eforturile celor precum Apa Canal Sibiu – Wilo care au diverse evenimente de constientizare a importantei reciclarii (magnetii sunt de la hobber.ro si ei sunt clientii nostri !)

https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/lectie-de-ziua-mondiala-a-apei-copiii-au-pescuit-gunoaiele-care-nu-au-ce-cauta-in-canalizare-115191.html

Este trist ca zone frumoase din tara devin tot mai pline de deseuri. Observam o inclinatie tot mai mare catre doze si pet-uri de bere Ciuc si Bucegi, Coca-Cola (interesant, mai putine de Pepsi Cola, poate nu au cota de piata sau consumatorii sunt old school) etc. Poti sa iti si dai seama de promotia curenta sau tipul de consumator dupa starea si tipul ambalajului.

Cred ca pentru anumite ambalaje este predestinat sa poarte nume de munti… ca poti sa te bucuri de bere Ciuc in Muntii Ciuc si sa lasi acolo ambalajul sau de o bere Bucegi in Muntii Bucegi. Asa turistii viitori vor stii pe ce munte sunt, nu?

Cred ca fiecare om are dreptul sa se bucure de o bere sau un suc ok, sa consume tigari daca este prea curat aerul de munte etc. Este dreptul fiecaruia. Oricum, fenomentul senzational este ca aceste ambalaje devin brusc mai grele imediat dupa golire… adica a avut 2,5 L la urcare dar dupa ce nu mai are continut devine brusc foarte greu si nu mai poate fi carat, asa ca este abandonat pe undeva. Ar trebui sa se constituie o comisie de specialisti sa studieze fenomentul, poate il adapteaza in procese avansate de productie, sa produci ceva din nimic.

Noi ne-am simtit totusi bine in drumetie si speram ca data viitoare sa gasim locul un pic mai curat. Si la fel de curat sa fie peste tot pe unde mergem.

Spor in proiecte si drumetii frumoase!

 

PS Ne mandrim ca multe din produsele magnetice de la hobber.ro sunt utilizate in industrii care recicleaza, sunt folosite in sortare si recuperare de deseuri feroase, sortare doze de aluminiu etc. Pentru mai multe aplicatii cu magneti in reciclare ne puteti contacta pe www.hobber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cerere oferta / Publicare in SEAP