Ferofluid – lichidul magnetic cu proprietăți magice!

Cu siguranță ați văzut numeroase videoclipuri pe Internet cu un lichid precum cerneala, care se transformă în spini cu țepi. Ce este mai exact acest lichid aproape magic? Acesta este lichidul numit ferofluid – sau ferolichid -, o substanță care conține bucăți microscopice de oxid de fier, ulei și surfractanţi. Cel mai comun oxid de fier introdus în ferolichid este magnetitul, un material feromagnetic care nu numai că este atras de magneți, dar poate fi și magnetizat, astfel încât lichidul să devină un magnet în sine.

Forma cu spini pe care o capătă ferolichidul este cauzată de nevoia substanței de a găsi o formă stabilă, astfel încât să poată minimiza cantitatea totală de energie sub acţiunea magnetului. Acest fenomen specific ferofluidului este cunoscut sub denumirea de “instabilitate a câmpului normal”.
Ferolichidul este încă în cercetări științifice, dovedindu-se de curând că acesta are potențialul de a fi folosit în multe aplicații din punct de vedere medical. În afară de puterea sa de a forma sculpturi și forme spectaculoase, ferolichidul are și aplicații uimitoare în lumea reală.
Un prim exemplu este reprezentat de utilizarea lui în pistoanele de suspensie hidraulică, deoarece puterea câmpului magnetic pemite suspensiei să accepte intensități diferite, în funcție de ceea ce este nevoie. O altă utilitate bună pentru ferofluid este faptul că poate fi atașat ca sigiliu lichid la multe dispozitive electronice.

În viață de zi cu zi, s-a încercat introducerea ferolichidului în obiecte de uz casnic. De exemplu, designer-ul Zelf Koelman a creat un ceas de interior cu afișaj bazat pe ferolichid. Acesta funcționează pe un display care în spate are electromagneti puternici care datorită activării sub forma unui ceas digital atrag particulele de ferofluid pe aceste forme, astfel încât să afișeze ora.

Dacă doriți să aflați mai mult despre ferolichid și să încercați diferite experimente cu el, pe Hobber.ro puteți să achiziționați ferofluid în două variante:

  • ferofluid în sticlă (doar lichidul în sticlă cu pipetă pentru dozări mici) sau
  • ferofluid în soluția în sticlă transparentă, cu magneţi

accesibile la următorul link➡

În concluzie, ferolichidul este un lichid cu proprietăţi interesante foarte util în experimente atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari!

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP