Franare magnetica

Frana liniara cu magneti permanenti, cunoscuta si sub numele de frana cu curent turbionar, este un sistem de decelerare sigur, care nu necesita alimentare cu electricitate, acesta fiind­­­­­­ utilizat impreuna cu o placa conductiva metalica. Magnetii din ceramica sau neodim sunt lipiti de o placa de fier. Procesul de franare magnetica nu necesita alimentare cu electricitate.

Franele cu magneti sunt utilizate in aplicatii precum manipularea bagajelor, sisteme de deplasare a persoanelor, si franarea in parcurile de distractii pentru a reduce viteza la viteza aproape zero.

Ce presupune o franare magnetica?

Principiul de functionare este destul de simplu. Pe masura ce o placa conductiva electric se deplaseaza printr-un camp magnetic permanent cu o anumita viteza, in placa se produc curenti turbionari. Acesti curenti turbionari, impreuna cu campul magnetic, produc o forta care se opune fortei motrice a placii. Rezultatul este o actiune de franare asupra placii conductoare. Forta de franare este proportionala cu viteza; cu cat viteza relativa este mai mare, cu atat este mai mare forta de franare. Cu atat este mai mica viteza, cu atat este mai mica forta de franare. Astfel, se produce o decelerare foarte lina, controlata a incarcaturii.

Daca ansamblul compus din placa conductoare sau din magneti nu se misca, nu va avea loc nicio franare. Ca urmare, frana magnetica nu va putea sa opreasca complet sistemul.

Frana magnetica cu o singura fata.
Frana magnetica cu o singura fata

In functie de configuratia sistemului si de deplasarea totala, fie placa conductoare, fie ansamblul magnetului poate fi montat pe vehicul sau pe sistemul de paleti.

Frana magnetica cu doua fete.
Frana magnetica cu doua fete

Energia rezultata din sistemul de franare este transformata in caldura. La viteze mai mari, se produc mai multi curenti turbionari, ceea ce duce la generarea unei cantitati de caldura mai mare in placa conductiva.

Deoarece nu exista contact fizic intre placa conductiva si ansamblul de magneti, nu exista parti care se pot uza si, ca urmare, nu este necesara nicio intretinere.

Sistemele de franare pot fi proiectate personalizat pentru a avea orice viteza de iesire dorita, pana la viteza aproape zero.

Frana magnetica cu doua fete. Exemplu de franare magnetica.
Frana magnetica liniara cu doua fete

Cum poate fi folosit procesul de franare magnetica?

Franele magnetice liniare pot fi utilizate ca sistem pasiv de franare / decelerare in care un ansamblu cu magneti permanenti interactioneaza cu o placa conductiva pentru a decelera un vehicul in miscare. Franele cu magneti permanenti sunt de fapt deceleratoare; vor reduce viteza incarcaturii, dar nu vor aduce complet viteza la zero. Forta de decelerare este proportionala cu viteza.

Un motor liniar cu inductie ar putea fi utilizat ca sistem de franare activ in cazul in care motorul liniar genereaza o forta inversa fata de vehiculul in miscare. Un motor cu inductie liniar genereaza o forta care poate fi controlata prin variatia tensiunii de intrare si a frecventei motorului. Motorul de inductie ar interactiona cu placa conductoare. Pentru ambele cazuri de mai sus, ambele ar fi montate pe vehiculul in miscare.

Experimenteaza si tu franarea magnetica!

Un simplu experiment pe care il puteti face chiar acasa pentru deomonstarea prezentei curentului turbionar este caderea libera a unui magnet printr-o teava de cupru. Se poate observa faptul ca magnetul nu va cadea liber ci va fi infranat.

Vei avea nevoie de:

  • o teava de cupru
  • un magnet care se poate misca liber in interiorul tevii din cupru (cu cat magnetul este mai apropiat ca si dimensiuni de diametrul tevii cu atat franarea va fi mai eficienta)

Ai reusit sa produci franare magnetica!

Cum te putem ajuta?

Proiectele tale sunt gata sa inceapa! Magazinul nostru hobber.ro este la doar un click distanta.  Aici gasesti magneti de diferite tipuri, produse magnetice, cat si accesorii care sa te ajute in utilizarea magnetilor.

Oricare ar fi proiectul tau, fie ca este la locul de munca sau acasa. Noi te putem ajuta si cu siguranta vom gasi solutia atractiva pentru tine! 🙂

Si bineinteles, sa nu uitam de partenerii nostri de la MagneticPromo.ro, care vin cu produse personalizateproduse magnetice pe comanda si o multitudine de obiecte de marketing si promovare. Acestia lucreaza cu echipamente performante, printre care si gravatorul laser Thunder Laser Nova 51.

You may also like...

Lasă un răspuns