Sunt afectati oamenii de magneti?!

Odata cu dezvoltarea de magneti puternici pentru cercetarea fizica, utilizarile industriale si chiar transportul, un numar tot mai mare de oameni sunt expusi campurilor magnetice. Acestea sunt de mii de ori mai puternice decat cele in care au evoluat oamenii. Sa luam exemplul trenurilor maglev care folosesc forta magnetica pentru a levita, astfel reusind sa elimine frecarea dintre roti si sine. Fiind inconjurati de atatea campuri magnetice, a aparut bineinteles intrebarea: Sunt oamenii afectati de magneti?

In aceasta imagine se poate observa un tren Maglev.
Tren maglev

In vecinatatea magnetilor uriasi din unele laboratoare, vizitatorii pot simti cum obiectele magnetice din imbracamintea acestora sunt atrase de catre magneti. Japonia dezvolta un vehicul cu levita magnetica, care va supune atat pasagerii, cat si echipajul, la campuri magnetice puternice.

Magnetismul nu este resimtit de catre oameni intr-un mod evident si nici nu exista dovezi substantiale ca ar fi daunator. Cu toate acestea, are efecte subtile asupra vederii si performantei inimii.

Probabil cel mai cunoscut efect senzorial al magnetismului este prezentat in intuneric total, atunci cand capul unei persoane ai carui ochi sunt complet adaptati la intuneric este pus intre polii unui magnet de curent alternativ. Pe masura ce intensitatea campului creste, persoana va incepe sa vada o stralucire slaba in jurul campului vizual periferic. Cand campul este redus, stralucirea dispare.

Cercetatorii de la Laboratorul Lawrence Berkeley de la Universitatea din California, vizeaza campuri magnetice cu curent continuu, mult mai frecvente in laboratoare decat campurile magnetice de curent alternativ.

Cum sunt influentati oamenii de campurile magnetice?

Investigatiile cercetatorilor de la Lab. Berkeley au dus la o descoperire fascinanta. Ochii fiintelor umane si ale altor animale, au spus ei, urmeaza un ciclu diurn de sensibilitate la culoare si la lumina. Celulele cu conuri ale retinei care interpreteaza culorile de baza rosu, verde si albastru sunt in starea lor cea mai activa in timpul zilei, independent de iluminare.

Ceilalti senzori ai retinei, celulele de tip baston, nu pot discrimina culoarea, dar sunt sensibili la lumina slaba. In mod obisnuit, acestea functioneaza in principal intre orele 06:00 PM si 6:00 AM, dar pot fi activate in alte momente, deoarece ceasul biologic care le controleaza poate fi suprascris. Acelasi lucru este valabil si pentru functionarea pe timp de noapte a celulelor de tip con.

Dr. Raybourn de la Laboratorul Lawrence a studiat ochii broastelor testoase, ale caror celule receptoare sunt mari si relativ usor de manipulat. El a descoperit ca activarea celulelor de tip baston din retina broastei testoase de la ora 6:00 PM este modificata subtil de magnetism, dar dezactivarea de la ora 6:00AM nu este.

Un astfel de efect asimetric „in aceasta fereastra de timp foarte ingusta”, a spus el, este „foarte nedumeritor”. Experimente similare trebuie incercate pe mamifere mici.

Care sunt efectele campurilor magnetice asupra inimii?

Studiul general, dirijat de Dr. Thomas Tenforde, a explorat, de asemenea, efectele campurilor magnetice puternice asupra performantei inimii. S-a observat ca acestea induc o schimbare inregistrata de electrocardiograme. Electrocardiogramele inregistreaza modificarile de tensiune ce rezulta din impulsurile electrice mici induse in timp ce muschii inimii se contracta si se relaxeaza.

Fiecare bataie a inimii produce o succesiune de unde, dintre care una, numita unda T, inregistreaza restaurarea potentialului electric in ventriculul inimii. In experimentele cu sobolani, Dr. Cornelius Gaffey a descoperit ca, atunci cand un sobolan este plasat intre polii magnetici ai unui magnet, marimea undelor T inregistrate creste direct proportional cu campului magnetic.

Se considera ca acest efect se datoreaza evacuarii majoritatii sangelui din inima in acea etapa a ciclului pulsului. Deoarece sangele conduce electricitatea, fluxul, prin campul magnetic foarte puternic, genereaza un curent. Dar nu pare sa existe nicio indicatie a vreunei leziuni a inimii.

Deci, sunt afectati oamenii de magneti?

Pana in prezent, Dr. Raybourn a spus ca, „niciunul dintre experimente nu sugereaza vreo problema evidenta de siguranta”. Cu toate acestea, exista cercetatori care cred ca fiintele umane sunt subtil influentate de magnetism. Ca urmare, un grup de la Universitatea din Manchester din Anglia a raportat in revista Nature descoperirea depozitelor magnetice de oxid de fier in oasele sinusurilor umane.

Unele experimente au sugerat ca fiintele umane au un sentiment de directie bazat pe magnetismul pamantului, ca si cum ar fi echipate cu busole innascute. Potrivit raportului din Nature, absenta aparenta a fierului in sinusurile persoanelor care sufera de anemie sugereaza ca oasele sinusurilor pot actiona ca rezervoare de fier care pot fi golite in cazul in care corpul intra in deficit de fier.

Experimenteaza si tu!

In cazul in care vrei sa inveti si mai multe despre magneti si sa experimentezi chiar tu proprietatile magnetismului, te asteptam cu o serie de jocuri si jucarii magnetice care folosesc proprietile fascinante ale magnetilor precum:

Cum te putem ajuta?

Proiectele tale sunt gata sa inceapa! Magazinul nostru hobber.ro este la doar un click distanta.  Aici gasesti magneti de diferite tipuri, produse magnetice, cat si accesorii care sa te ajute in utilizarea magnetilor.

Oricare ar fi proiectul tau, fie ca este la locul de munca sau acasa. Noi te putem ajuta si cu siguranta vom gasi solutia atractiva pentru tine! 

Si bineinteles, sa nu uitam de partenerii nostri de la MagneticPromo.ro, care vin cu produse personalizateproduse magnetice pe comanda si o multitudine de obiecte de marketing si promovare. Acestia lucreaza cu echipamente performante, printre care si gravatorul laser Thunder Laser Nova 51.

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP