Magnetari – cei mai puternici magneți descoperiți până acum în univers

Pe planeta Pământ există numeroase tipuri de magneți, de la magneţii naturali (magnetită), magneți de frigider, magneți educaționali, până la cei industriali și de cercetare . Cei mai puternici  magneți descoperiți până în momentul actual în Univers sunt însă cei denumiti magnetari.

Ce sunt acești magnetari?

Acești magnetari sunt stele neutronice cu câmp magnetic extrem de puternic, care emit radiații electromagnetice de energie extrem de mari.

Cum se formează acești magnetari?

Durata vieții unei stele este foarte lungă, însă odată ce ea se apropie de etapa finală a vieții ei, explodează și se transformă într-o supernovă. În cazul în care steaua a fost mai mare, ea lasă în urma ei și o stea neutronică. Steaua neutronică este o stea extrem de densă. Dacă ea este de dimensiunile unui orășel, o linguriță din materia ei cântărește cel puțin un miliard de tone.

O altă caracteristică a stelei neutronice este viteza foarte mare de rotație, aceasta efectuând sute de rotiri pe secundă.  Toată mișcarea sa și densitatea generează un câmp magnetic extrem de puternic. Câmpul magnetic al unei singure stele neutronice este de un trilion de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Terrei. Însă magnetarii sunt o versiune extrem de magnetică a stelelor neutronice.

Câmpul magnetic al unui magnetar este de 1.000 de trilioane mai puternic decât cel al Pământului.

Cercetătorii încearcă să găsească magnetari în spațiu încă din anul 1979, când un șoc foarte mare de radiații gama a pulsat în sistemul nostru solar. Un astfel de puls magnetic a reușit să perturbe echipamentul electric de pe întreg globul și să genereze anomalii atmosferice.

Ce forță are un magnetar?

Până în momentul actual, în jur de 25 de stele neutronice din cele 2.000 descoperite de oamenii de știință au fost clasificate ca magnetari. Conform cercetătorilor, această raritate a existenței unor magnetari este benefică pentru Terra. Această afirmație are la bază o explozie a unui magnetar din 2004 care se află la 50.000 de ani lumină și a fost suficient încât să afecteze Pământul. Această explozie a fost suficientă încât să avarieze și să scoată din funcțiune sateliții articificali pe orbita Pâmântului.

O distanță de doar 50 de mii de ani lumină a putut să creeze foarte multe pagube.  Însă o distanță de doar 1000 de kilometri între Pământ și magnetari ar putea rade de pe fața planetei continente întregi și chiar să afecteze sistemul nervos al omului și structura moleculară a organismului. Această explozie reușește să aducă forța gravitațională mai aproape de nucleul Pământului. În acest fel, orice creatură s-ar face bucăți până la nivel atomic şi probabil viaţa ar trebui să o ia de la zero pe planeta afectată.

Acești magnetari sunt forțe cu adevărat distrugătoare și pot eradica existența vieţii pe planeta Pământ. Să ne bucurăm că totuşi nu s-au descoperit magnetari mai aproape de Pământ.

Sursa: Descopera.ro; cercetare hobber.ro

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP