O baterie care ar putea rezista vesnic!

Va puteti imagina o lume in care sa nu fiti nevoiti sa schimbati periodic bateria telefonului smatphone? O lume in care sa puteti umbla intr-o varietate de aplicatii, fara ca bateria gadget-ului sa se deterioreze?

Ei bine, acest lucru ar putea fi realitate, intrucat cercetatorii de la Universitatea Irvine din California, au descoperit o baterie ce ar putea fi incarcata de sute de mii de ori fara a-si pierde autonomia. Asadar, cu aceasta descoperire, viata telefoanelor, a tabletelor sau a laptopurilor s-ar prelungi considerabil.

Mya Le Tay, una dintre canditatele Phd ale universtatii, explica cum ea si colegii ei au reusit sa realizeze aceasta baterie cu ajutorul unui nanowire.

Nanowire = un material de cateva mii de ori mai subtire decat un fir de par, foarte conductiv si cu o suprafata suficient de mare pentru a sustine date si transfer de electroni.

Oamenii de stiinta au mai incercat sa foloseasca acest material intr-o baterie normala, dar in urma proceselor de incarcare si de descarcare, filamentele se expandeaza si se sparg, pentru ca sunt foarte fragile.

Se pare ca aceasta problema a fost rezolvata accidental de Mya Le Tay cand, in joaca, a acoperit nanowire-ul cu un gel foarte subtire si asa a inceput ciclul.

“Mya se juca cand a invelit totul cu un gel foarte subtire si a inceput ciclul. A descoperit ca adaugand gelul putea sa realizeze ciclul de sute de mii de ori fara sa se piarda din capacitatea bateriei. Este o nebunie pentru ca de obicei aceste lucruri “mor” dupa 5.000-7.000 de cicluri in cel mai bun caz” a spus profesorul departamentului de chimie de la UCI, Reginald Penner.

Nanowire intr-o capsula de dioxit de  magan.

In prezent cei de la universitatea Irvine au invelit nanowire-ul de aur intr-o capsula de dioxid de mangan si apoi au plasat-o intr-un gel similar cu plexiglas-ul pentru a imbunatati fiabilitatea.

Mya Le Thai a testat aceasta descoperire de peste 200.000 de ori de-a lungul a trei luni si nu a detectat o deteriorare a capacitatii sau a puterii bateriei.

Aceasta descoperire poate revolutiona toate gadget-urile folosite in prezent, ramane de vazut cand va putea fi folosita acesta baterie minune.

Sursa articolului aici.

Pentru mai multe informatii si detalii despre noi va asteptam pe site-ul nostru!

You may also like...

Lasă un răspuns