Pescuitul cu magneti sau magnetic fishing este un domeniu care avea nevoie de un ghid complet! Acest ghid iti va oferi informatiile pe care trebuie sa le cunosti despre acest hobby placut, cum sa incepi, unde sunt cele mai bune locuri pentru acest tip de pescuit si alte informatii utile.
Ce este pescuitul cu magneti?
Similar cu detectarea metalelor, in cazul in care obiectele sunt gasite pe teren folosind un detector de metale, pescuitul cu magneti este despre gasirea obiectelor metalice in apa folosind magneti puternici. Ti-ai imaginat vreodata ce ar putea fi la baza lacului din apropierea locului in care locuiesti? Au fost descoperiri interesante de catre oameni care au fost destul de curiosi sa lege un magnet la capatul unei funii pentru a-l arunca in apa, multi dintre ei fiind chiar foarte surprinsi de ceea ce au gasit.
Pescuitul cu magneti este intr-adevar un hobby interesant si ieftin in aer liber, pe care oricine il poate face. Acest hobby ofera entuziastului sansa de a interactiona cu mediul inconjurator intr-un mod unic, dezvoltand gustul pentru explorare, necunoscut si activitate fizica in aer liber.
Pentru acest tip de pescuit vei avea nevoie de un magnet foarte puternic. Cel mai bine este sa gasesti cel mai puternic magnet disponibil in piata si sa il legi foarte bine de o franghie. Retine ca forta de tragere a magnetului va fi maxima atunci cand obiectul metalic este complet plat. Cu toate acestea, in timpul pescuitului cu magneti, un contact plat este dificil de realizat, deoarece obiectele care stau la baza unui lac pentru o lunga perioada de timp tind sa acumuleze reziduuri (sol, vegetatie, rugina, alge). De aceea, noi iti recomandam sa obtii un magnet mult mai puternic pentru a compensa aceste conditii speciale de agatare.
Care este cel mai bun magnet pentru pescuit?
Cel mai bun magnet de utilizat pentru pescuit este un magnet neodim, deoarece dimensiunea lor relativ compacta poate avea o forta de tragere imensa. Magnetii de neodim sunt magneti din pamanturi rare si sunt considerati cei mai puternici magneti disponibili comercial.
!!! Ca o nota de precautie, te rugam sa fii foarte atent atunci cand manipulezi acesti magneti deoarece sunt foarte puternici si pot provoca vatamari sau pot deteriora electronica. Nu incerca niciodata sa apropii doi dintre acesti magneti, deoarece foarte greu mai pot fi desprinsi sau, in cel mai rau caz, se pot sparge la impact.
Mai jos este un magnet neodim tip oala cu inel care cantareste sub 1 kg dar are o forta de tragere de aproape 160 kg. Acest magnet este incoporat intr-o carcasa de otel si placat cu zinc, pentru protectie impotriva spargerii. Pentru o fixare sigura magnetul tip oala si are atasat un inel pentru a lega in mod sigur funia.
Este importanta franghia pentru pescuitul magnetic?
Da, categoric! Pe langa un magnet puternic vei avea nevoie si de o franghie buna. Iti recomandăm sa gasesti o funie de cel putin 15-20 de metri lungime. Aceasta ar fi suficient de lunga pentru apa de mica adancime si perfecta pentru un pescuit in majoritatea locurilor. Daca stii sigur ca unde doresti sa pescuiesti este foarte adanc sau doresti sa arunci cat mai departe de marginea apei, atunci poti folosi o funie chiar si de 30 metri. Atunci cand pescuiesti de pe poduri recomandarea este clara. Foloseste cu siguranta o franghie de peste 30 metri.
Recomandam utilizarea unui paracord de nylon bun datorita rezistentei sale, durabilitatii, elasticitatii, rezistentei la abraziune ridicate si capacitatii sale de a tine un nod foarte bine. Toate acestea sunt importante avand in vedere conditiile in care poti pescui… apa ar putea fi tulbure si magnetul sa fie intepenit de ceva care ar necesita o fortare puternica a franghiei. Elasticitatea franghiei ii da o senzatie usoara si simtaminte extrapolate. Ca la pescuitul clasic, vei simti cand musca pestele… adica magnetul se fixeaza de ceva. Din moment ce franghia de paracord este usoara si subtire, reactia de tragere pe care o obtii atunci cand totul se incordeaza este mult mai sensibila. Astfel iti vei da seama usor cand magnetul a atras ceva sau a fost atras de ceva.
Ca orice activitate in aer liber, asigura-te ca iei cu tine uneltele potrivite pentru a profita la maximum de experienta. Poti aduce o galeata pentru a pune descoperirile, o pensula pentru a scapa de resturi. Sa nu uitam de manusi dure pentru a evita ranirea atunci cand tragi franghia si manipulezi metalul ascutit si ruginit. Daca mergi in zone mlastinoase sa pescuiesti magnetic si cizmele inalte sunt o alegere buna. Sau poate preferi sa intri descult acolo, pentru maximum de senzatii ;-).
Legat de nod, cel recomandat pentru pescuitul cu magneti este nodul care se strange pe el insusi, asigurand o fixare sigura a magnetului. De asemenea, nodul trebuie sa fie unul care poate suporta greutatea. Daca esti pescar ca hobby si ai un nod preferat, incearca sa il folosesti pe acesta pentru magnet.
Cele mai bune locuri pentru pescuitul cu magneti
Aproape toate locurile au corpuri de apa cum ar fi lacuri, rauri, mlastini, iazuri, baraje, canale. Vei gasi cu siguranta metal in zonele urbane si in locuri vizitate frecvent, mergand pe jos. Chiar si in zonele rurale si in zonele mai greu accesibile, poti incerca pescuitul cu magneti. Zonele mai putin vizitate pot oferi si sanse mai mari. Aici poti face descoperiri interesante de metale care au fost lasate acolo pentru o lunga perioada de timp. Daca se întâmpla sa vezi un put vechi sau o scurgere, atunci arunca magnetul acolo. Poti fi surprins de ce poti gasi la o simpla incercare.
Orasele cu istorie sunt locatii excelente pentru pescuitul cu magneti. Iti poti imagina ce fel de comori (continand metale) au fost lasate de mult din vremuri de dezvoltare industriala, fabrici de mine si zone care au fost odinioara zone de lupta in cele doua razboaie mondiale.
Oamenii gasesc tot felul de obiecte atunci cand practica acest tip de pescuit. Daca esti unul dintre cei norocosi, atunci ai putea gasi obiecte de la gloante, bombe neexplodate, sabii, mitraliere. Cineva a gasit chiar si o carcasa de tanc scufundata. Acestea insa trebuie abordate cu mare grija, mai ales cele care contin munitie posibil neexplodata. Intr-un astfel de caz trebuie sunat la 112 si lasati specialistii in dezamorsari sa se ocupe de „descoperire”.
Lasand armele deoparte, poti gasi semne rutiere, lopeti, unelte, cuie, carlige de pescuit, motoare, rulmenti cu bile, ancore, elice, carcase metalice, dulapuri si alte obiecte unice.
Ce noutati sunt in pescuitul cu magneti?
Au aparut recent si magnetii de pescuit cu fete duble si doua variante alternative de fixare, pentru specialistii in pescuitul cu magneti. Acestia sunt mai utilizati pentru obiecte aflate vertical in apa. Vom reveni curand cu o comparatie intre cele doua tipuri de magneti pentru pescuit, cu o fata magnetica sau cu doua fete magnetice.
Care sunt cateva capturi recente cu ajutorul magnetilor?
Mai jos va prezentam o descoperire din Canalul Basingstoke din Marea Britanie. In acest loc, o fata de sase ani si parintii ei au pescuit 6.000 de gloante. Aceasta zona a canalului este situata in apropierea centrului de pregatire a armatei Pirbright.
Mai jos este King’s Sedgemoor Drain, Lacul Gray de la Kingsweston din Marea Britanie. Aici un tata si fiul sau (activitate de familie, ce mai) recuperat peste 30 de piese de la arme. Descoperirea include, printre altele, cateva M16-uri, un AK47, un pistol Thompson din WW2 si un revolver de razboi civil din SUA.
Ce legi se aplica in pescuitul magnetic?
Cand vine vorba de legile de pescuit cu magneti, regulile vor varia in functie de legislatia nationala si de stat. Cel mai bine este sa te consulti cu primaria sau prefectura din zona ta daca nu esti sigur. Oamenii pot avea opinii diferite cu privire la faptul ca pescuitul cu magneti este legal sau ilegal. Cu toate acestea, poti alege sa vezi pescuitul cu magneti ca pe o activitate ecologica. Astfel, vei ajuta ajuta la curatarea cailor navigabile si ecologizarea unor zone. Si, mai important, sa le faci mai sigure pentru oameni de toate varstele si preocuparile. In plus, fierul vechi extras poate fi valorificat in mod simplu… Si ne referim aici si la capturi de sute de kilograme pe luna, depinde de locatie. Nu vorbim inca despre faima pe care o dobandesti daca descoperi o comoara demult pierduta…
Astfel poti fi mandru ca ai ajutat intr-un fel sa aduci un impact pozitiv asupra mediului, in timp ce te bucuri inca de acest hobby in aer liber.