Poate fi blocat campul magnetic?

Am primit in ultima vreme des intrebarea: Poate fi blocat campul magnetic? Practic, teoria ne spune ca un camp magnetic nu poate fi blocat, ci doar deviat. Liniile de camp magnetic trebuie ca in toate cazurile sa se inchida intre polii nord si sud ai magnetilor. In devierea campului magnetic ajuta orice material feromagnetic, deci orice material care contine fier, nichel sau cobalt.

article2010.01.pic3p
Poate fi blocat campul magnetic cu ajutorul unei placi metalice? Click pe imagine pentru animatie.

 

300px-Magnet0873
Liniile de forta ale unui camp din jurul unui magnet puse in evidenta cu ajutorul piliturii de fier. Se observa ca liniile de camp converg la capetele magnetului.

 

In video-ul urmator vedeti cum poate fi blocat campul magnetic dintr-un hard disk. Cu toate acestea campul magnetic este deviat, ceea ce totusi reprezinta si o „blocare” a acestuia in anumite zone.

Exista multe aplicatii ale magnetilor ferita si neodim in care este utila limitarea campului magnetic. Cateva dintre aceste aplicatii in care poate fi blocat campul magnetic sau poate fi ecranat campul magnetic sunt:

– suportul magnetic de telefon mobil – campul magnetic din suport este redirectionat cu ajutorul placutei metalice care se lipeste de telefon, in zona acumulatorului. Astfel, electronica telefonului nu este afectata de campul magnetic.

– magneti tip oala (magnet incastrat intr-un invelis din otel, care poate avea gaura sau surub intern sau surub extern etc) – campul magnetic se manifesta foarte puternic doar pe partea magnetului care trebuie sa fie atasata de obiecte feromagnetice

dispozitivele magnetice de ridicat – acestea au un maner care actioneaza magnetul din interior si il pot ecrana sau il pot activa, incat sa atraga bucati de tabla si profile metalice, avand forte de pana la 3000 kg !

– transportul magnetilor puternici cu avionul – pachetele sunt masurate pentru ca in afara lor sa nu radieze un camp magnetic puternic. Daca insa magnetii interfereaza cu electronica de bord se pot produce accidente aviatice, motiv pentru care sunt reglementari foarte stricte pentru ecranarea campului magnetic cu bucati de tabla din otel.

Poate fi blocat campul magnetic?

In concluzie, campul magnetic emis de un magnet nu poate fi oprit ca un buton de pornit-oprit, insa cu ajutorul unor placi metalice sau alte dispozitive campul magnetic poate fi limitat in distanta la care actioneaza sau redirectionat. Astfel putem beneficia de aplicatii noi cu magnetii, in domeniul industrial si nu numai!

Vrei sa experimentezi cu magneti? Gasesti toate tipurile de magneti pentru experimente si proiecte industriale la noi in magazin!

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP