Proiect cu magneti: Bateria trenulet !!! Un nou tip de tren !?

Revenim cu un proiect cu magneti deosebit de interesant. Si anume cum poti produce miscare cu ajutorul unei baterii AA, al unor magneti si a unei spire lungi de cupru. Oare am inventat un nou tip de tren magnetic?

trenuletul eletric cu magneti
Proiect cu magneti pentru pandemie; propulsie cu ajutorul magnetilor

Ce pasi trebuie sa urmam pentru proiectul cu magneti?

Putem realiza un „tren” auto-alimentat folosind o baterie, patru magneti si un solenoid din sarma de cupru.

Pasii de realizare ai proiectului cu magneti sunt:

1. Obtine sarma de cupru. Aceast trebuie sa provina din clasica sarma de 1,5 sau 2,5 mm diametru, cu invelis din plastic. Pentru montajul din imagine vei avea nevoie de multi metri liniari. Este foarte important ca sarma de cupru sa fie dintr-o bucata si sa fie dezizolata (nu acoperita cu lac incolor).

2. Apoi treci sarma de cupru printr-un dispozitiv care taie izolatia de plastic de pe ea, ca sa poti sa ai firul de cupru gol.

3. Cauta un lemn cu diametrul de 19-20 mm caruia ii faci o gaura la un capat pentru a ancora capatul firului de cupru. Astfel vei putea sa dai forma sarmei de cupru, tip cilindru.

4. Infasori sarma de cupru desizolata pe lemn. Nu conteaza in ce directie infasori firul in jurul lemnului. Doar ca daca faci doua circuite separate, infasurate in directii diferite, bateria o va lua in directii opuse. Dupa ce dai forma sarmei de cupru, taie firul. Apoi scoate-l cu atentie de pe lemn.

5. Ultimele lucruri de care ai nevoie sunt o baterie noua si patru magneti neodim puternici. Bateria AA functioneaza excelent in acest montaj si este de o marime potrivita pentru acest experiment magnetic. De asemenea, iti recomand 4 magneti din neodim, supermagneti superputernici, cu diametru 12 mm, grosime de aproximativ 3-4 mm. Poti folosi cate doi magneti la fiecare capat al bateriei, cu plus si cu minus.

6. Realizeaza montajul final, cu un circuit complet. Aici introduci bateria cu magnetii la capete  si gata! O sa vezi ca incepe sa se miste trenuletul propulsat magnetic prin circuitul de cupru. 

In scopuri demonstrative, am plasat solenoidul intr-un tub din plastic si am fixat capetele la tub. Acest lucru te ajuta sa protejezi solenoidul de mainile mici carora le place sa apuce si sa stranga lucrurile 🙂 (Am invatat pe calea grea). Fara acest tub, este posibil ca sarma de cupru sa formeze un cerc mult mai mare decat diametrul bateriei si sa nu se deplaseze bine. De asemenea, un circuit lin ajuta ca bateria sa poata calatori fara intreruperi pana la consum complet.

trenulet-baterie-magneti
Cum poti realiza un trenulet propulsat cu magneti

 

Instructiuni speciale:

Atentie!!! Exista un „secret” pentru a finaliza montajul magnetic cu bine. Magnetii de pe fiecare capat al bateriei trebuie sa aiba polii intr-un fel orientati spre baterie. Daca nu faci acest lucru si asezi magnetii neodim aleator, bateria doar va sta in interiorul sarmei de cupru si se va incalzi! Deci, odata ce trenuletul este ansamblat, pur si simplu plaseaza-l in interiorul sarmei de cupru. Se va impinge sau se va deplasa prin solenoid de la un capat la altul! Daca nu se misca, roteste bateria sai misca spirele de cupru, poate s-a intepenit undeva. Apoi ar trebui sa functioneze in conditii bune.

Iata un videoclip YouTube care iti arata intreg procesul: 

Acest videoclip poate fi gasit ca cel mai simplu tren electric din lume.

Proiect cu magneti: Cum functioneaza trenuletul magneti dpdv stiintific?

Cand plasam magnetii pe capetele bateriei de fapt inchidem un circuit electric prin intermediul sarmei de cupru spiralate pe care o ating magnetii. Practic poti vedea ca, la trecerea curentului prin circuit, magnetul din stanga este respins spre stanga de campul din solenoid, iar magnetul din dreapta este atras de camp in interiorul solenoidului. Impreuna, magnetii impreuna vor impinge bateria in interiorului sarmei de cupru, asa cum poti observa si in desen.

magbatt09

Vrei sa ne contactezi pentru alte proiecte, idei, sugestii sau o colaborare ?

Ne place sa descoperim modalitati noi si economice in care putem sa facem sa treaca mai usor perioada de pandemie. Avem cu totii parte de restrictii, neplaceri, stres si nesiguranta zilei de maine. Dar daca ne alocam timpul spre proiecte interesante impreuna cu copii putem sa trecem impreuna mai bine peste aceasta perioada… si sa fim mai bine pregatiti pentru ziua de maine.

Daca vrei sa ne contactezi pentru mai multe informatii despre magneti, aplicatii ale magnetilor si solutii magnetice, poti sa ne suni la 0762 749 009 sau expediind un mesaj la office (at) hobber.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cerere oferta / Publicare in SEAP