Un titirez magnetic – un cadou inedit?

 Un titirez (denumit și sfârlează sau, mai rar, prâsnel) este o jucărie tradițională simplă, în general de mici dimensiuni, constând dintr-un obiect rigid cu simetrie de rotație, prevăzut la una dintre extremități cu un vârf ascuțit. Atunci când un titirez este pus în mișcare prin răsucire rapidă în jurul axei sale și eliberat pe o suprafață plană, titirezul trebuie să își mențină cât mai mult poziția verticală, rotindu-se în echilibru pe vârf. Deci titirezul magnetic funcționează pe același principiu cu giroscopul.

Giroscop
Giroscop

Jucării similare cu titirezul magnetic au existat încă din Antichitate, când au fost atestate în numeroase areale culturale. Ele și-au păstrat popularitatea de-a lungul întregii istorii, fiind extrem de răspândite și îndrăgite până în prezent.

titirez
Titirez


Titirezul cu magnet. Invenție sau jucărie?

În anul 2008 prof. dr. Ioan Grosu, de la Iași, a inventat un titirez ce se deplasează în direcția dorită de manipulator, cu ajutorul unui magnet. Invenția sa denumită atunci „Jucărie cu dinamică controlată” a fost premiată cu o medalie de argint la Salonul de Invenții de la Geneva.

Noi vă propunem la hobber.ro un titirez magnetic evoluat mult faţă de varianta clasică, şi anume un titirez magnetic prevăzut cu un lansator circular. Cu ajutorul acestui mâner titirezul magnetic este pus în mişcare, accelerat şi apoi lansat pe orizontală, unde se va învârti şi peste un minut. Tot cu ajutorul mânerului putem prelua un titirez magnetic în mişcare pe partea metalică circulară, spre uimirea copiilor. Şi dacă adăugăm faptul că fiecare titirez magnetic este prevăzut şi cu led-uri care luminează atunci când este în mişcare, putem vorbi despre titirezul magnetic ca despre un gadget modern care este interesant şi pentru adulţi.

Titirez magnetic
Titirez magnetic – mi multe culori disponibile

Aceată jucărie  cu magnet, simplă şi amuzantă te va ține ocupat ore în șir. Cât timp te poți juca fără să te oprești? Titirezul popular din trecut, a devenit acum extrem de modern sub formă de titrez magnetic. In plus, titirezul magnetic este o jucarie ieftina, cu un cost de 20 de lei.

Pe măsură ce se învârte titirezul magnetic trece prin toate nuanțele curcubeului, dând impresia de cailedoscop care chiar că îți va atrage privirile ca un magnet.

Astfel, un simplu titirez devine un cadou ideal, o jucărie amuzantă dar și un obiect de studiu perfect pentru forţele magnetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cerere oferta / Publicare in SEAP