De ce sunt vitali magnetii in spatiu?

Anul 2019 a marcat aniversarea a 50 de ani de cand omenirea a pasit pentru prima data pe suprafata lunii. Chiar si asa, nu multa lume stie ca acest moment glorios nu ar fi putut fi posibil fara ajutorul magnetilor. In acest articol vom vorbi despre rolul important pe care l-au jucat magnetii in spatiu.

Apollo 11 dupa aselenizare

Calculatoarele pentru sistemele de navigare si cele de ghidare de pe nava Apollo 11, precum si de pe sistemul de aterizare pe luna au fost proiectate de Laboratorul de Instrumentare al MIT (Massachusetts Institute of Technology). Sistemul de memorare folosea magneti pentru a genera energia electrica necesara. Acest lucru a facut ca sistemul sa fie mult mai fiabil si mai putin susceptibil la pene de curent.

Cum sunt folositi magnetii in spatiu pentru sateliti?

Inca de la misiunea navei Apollo 11, magnetii au continuat sa joace un rol important in explorarea spatiului. Bobinele electromagnetice au o atributie importanta in viata unui satelit. Generatorul de cuplu magnetic controleaza altitudinea si stabilizarea.

Generatoarele de cuplu magnetic sunt niste dispozitive care folosesc campurile magnetice ale pamantului pentru a alinia satelitii corespunzator fara a avea nevoie de propulsoare sau componente mobile, care se pot strica foarte usor. Acestea produc un camp magnetic care reactioneaza la campul magnetic exterior, in cazul satelitilor, campul magnetic al Pamantului. Astfel, generatoarele produc cuplul mecanic necesar pentru a roti satelitul. Prin acest mod este posibila rotirea satelitului doar cu energie electrica si cu magneti.

Cum sunt folositi magnetii pentru Spectrometrul Alfa Magnetic?

Spectrometrul Alfa Magnetic AMS-02/cum sunt folositi magnetii in spatiu.
Spectrmetrul Alfa Magnetic AMS-02

In luna mai a anului 2011, NASA a lansat Spectrometrul Alfa Magnetic (AMS-02). Detectorul de particule de ultima generatie care a fost transportat si montat pe Statia Spatiala Internationala. Acest modul detecteaza si masoara antimateria din razele cosmice, oferind informatii vitale care ajuta la intelegerea modului prin care s-a format universul si in paralel cauta existenta materiei intunecate.

Radiatia si particulele trec printr-o serie de detectoare din Spectrometrul Alfa Magnetic, iar caracteristicile speciale particulelor care trec prin acesta sunt inregistrate.

Forta magnetica este generata de un ansamblu de magneti permanenti de tip neodim care cantareste 1200 kg. Initial s-a luat in considerare utilizarea unui magnet supraconductor. Ideea a fost insa respinsa, pe baza faptului ca magnetii supraconductori au o durata de viata mult mai mica fata de magnetii permanenti de tip neodim (3 ani versus 8-10 ani). Ansamblul de magneti permanenti genereaza campuri magnetice de pana la 0,15 Tesla.

Iar daca te-ai gandit care este cel mai mare magnet pe care il poti cumpara, echipa Hobber sare in ajutor! De la noi poti achizitiona cel mai puternic magnet disponibil pe piata.

Cel mai puternic magnet pe care il poti gasi la noi. Este un magnet de tip neodim bloc cu dimensiunile:105 x 100 x 50 mm
Cel mai puternic magnet de la Hobber si din comert!

De asemenea mai avem o larga varietate de magneti de tip neodim si de produse magnetice diverse, impreuna cu jocuri pentru copii sau solutii magnetice pentru scoala sau pentru birou.

Cum ne pot ajuta magnetii in viitor sa calatorim in spatiu?

Multi cercetatori considera ca magnetii detin cheia calatoriei spatiale. Campurile magnetice, precum cele generate de magneti permenenti puternici neodim sau chiar de magneti supraconductori ar putea fi folosite pentru a propulsa navele spatiale catre colturile necunoscute ale Universului. Magnetii in spatiu ar putea oferi raspunsul pentru explorarea de lunga durata a spatiului cosmic.

Cum te mai putem ajuta?

Proiectele tale sunt gata sa inceapa! Magazinul nostru hobber.ro este la doar un click distanta.  Aici gasesti magneti de diferite tipuri (neodim, ferita, folie magnetica), magneti pentru scoala si magneti de birou. De asemenea, mai gasesti si magneti industriali, vopsea speciala (MagnetPaint, BlackboardPaint, SketchPaint, GlowPaint, GreenscreenPaint) si produse de terapie cu magneti si turmalina. Alaturi de produse magnetice si diverse accesorii care sa te ajute in utilizarea magnetilor. 

Oricare ar fi proiectul tau, la locul de munca sau acasa, noi te putem ajuta si cu siguranta vom gasi solutia magnetica cea mai atractiva si potrivita pentru tine!

Si, bineinteles, sa nu uitam de partenerii nostri de la MagneticPromo.ro. Care vin cu produse personalizate, produse magnetice pe comanda si o multitudine de obiecte de marketing si promovare. Acestia lucreaza cu echipamente performante, printre care si gravatorul laser Thunder Laser Nova 51.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cerere oferta / Publicare in SEAP