Stiati ca?
Este adevarat, bancnotele de un dolar sunt magnetice! Tot ce trebuie este sa faci rost de un magnet neodim puternic pentru a dezvalui secretul.
Experiment
Crezi sau nu, bancnotele de un dolar sunt imprimate cu cerneala magnetica ca o modalitate pentru a reduce falsificarea lor. Pliaza bancnota de la jumatate dupa cum se vede in poza si tine magnetul neodim aproape de partea de sus a bancnotei. Observa cum partea de sus a bancnotei se misca atunci cand cerneala magnetica este atrasa de magnet. Bob Becker, un profesor in Kirkwood, Missouri, in legatura cu acest experiment a facut un pas inainte transformand bancnota in supa, folosind un blender.
Poti scoate fierul dintr-o bancnota de un dolar?
Dolari americani sunt printati cu o cerneala speciala care contine urme de fier si alt material magnetic. Deci, singura intrebare logica care reiese este: Poti scoate fierul dintr-o bancnota de un dolar? Bob Becker a gasit un mod de a extrage fierul dintr-o bancnota de un dolar. Vei fi uimit cat de mult fier se afla intr-o singura bancnota de un dolar.
Materiale
- Bancnota de un dolar (incearca sa o imprumuti de la un prieten 🙂 )
- Un blender de bucatarie
- Apa
- Un magnet neodim puternic
- Ai nevoie de o bancnota de un dolar. Acum poti cauta adanc in buzunarul tau pentru a gasi bancnota sau puteti urma sfatul lui Bob Becker si incercati sa o imprumutati de la un prieten. De ce ar trebui sa sustinem experimentul si sa mai platim pe deasupra pentru el :)?
- Tine magnetul neodim aproape de bancnota si observa cum este atrasa.
- Umple blenderul pe jumatate cu apa.
- Dupa ce ai verificat bancnota sa fie autentica, arunc-o in blender si pune capacul.
- Ce urmeaza? Transforma bancnota de un dolar in supa! Asigura-te ca este rupta in mii de bucatele.
- Dupa aproximativ un 1 minut, opreste blenderul si toarna continutul intr-o punga.
- Pune magnetul de neodim in palma si pozitioneaza punga deasupra magnetului. Leagana punga cu scopul de a atrage tot fierul de magnet. Indeparteaza usor magnetul si priveste cu atentie cum fierul este atras de magnet.
Este usor de mentionat ca poti repeta experimentul si cu bancnotele de 5 si 10 dolari, dar nu irosi bancnotele. Asta nu inseamna ca din mai multe bancnote rezulta mai mult fier.
Incearca sa faci acest experiment cu o bancnota imprumutata :)! Doar sa ii spuneti persoanei de la care o imprumutati ca o sa ii cresteti “activele lichide”.
Cum functioneaza?
Magneti neodim (NdFeB) sunt compusi din neodim, fier, bor si cateva metale de tranzitie facandu-i unii dintre cei mai puternici magneti din lume.
Daca puneti un magnet in buzunar si mergeti pe langa frigider, sa nu va fie de mirare daca un membru al familiei o sa va gaseasca prins de usa frigiderului :).
Trebuie mentionat ca magneti sunt atat de puternici incat trebuie manevrati in conditii de siguranta.