ESTE ADEVARAT, bancnotele de un dolar sunt magnetice!

 

Stiati ca?

Este adevarat, bancnotele de un dolar sunt magnetice! Tot ce trebuie este sa faci rost de un magnet neodim puternic pentru a dezvalui secretul.

Experiment

dolari americani si magneti

Crezi sau nu, bancnotele de un dolar sunt imprimate cu cerneala magnetica ca o modalitate pentru a reduce falsificarea lor. Pliaza bancnota de la jumatate dupa cum se vede in poza si tine magnetul neodim aproape de partea de sus a bancnotei. Observa cum partea de sus a bancnotei se misca atunci cand cerneala magnetica este atrasa de magnet. Bob Becker, un profesor in Kirkwood, Missouri, in legatura cu acest experiment a facut un pas inainte transformand bancnota in supa, folosind un blender.

Poti scoate fierul dintr-o bancnota de un dolar?

Dolari americani sunt printati cu o cerneala speciala care contine urme de fier si alt material magnetic. Deci, singura intrebare logica care reiese este: Poti scoate fierul dintr-o bancnota de un dolar? Bob Becker a gasit un mod de a extrage fierul dintr-o bancnota de un dolar. Vei fi uimit cat de mult fier se afla intr-o singura bancnota de un dolar.

supa din bancnota

Materiale

 • Bancnota de un dolar (incearca sa o imprumuti de la un prieten šŸ™‚ )
 • Un blender de bucatarie
 • Apa
 • Un magnet neodim puternic
 1. Ai nevoie de o bancnota de un dolar. Acum poti cauta adanc in buzunarul tau pentru a gasi bancnota sau puteti urma sfatul lui Bob Becker si incercati sa o imprumutati de la un prieten. De ce ar trebui sa sustinem experimentul si sa mai platim pe deasupra pentru el :)?
 2. Tine magnetul neodim aproape de bancnota si observa cum este atrasa.
 3. Umple blenderul pe jumatate cu apa.
 4. Dupa ce ai verificat bancnota sa fie autentica, arunc-o in blender si pune capacul.
 5. Ce urmeaza? Transforma bancnota de un dolar in supa! Asigura-te ca este rupta in mii de bucatele.
 6. Dupa aproximativ un 1 minut, opreste blenderul si toarna continutul intr-o punga.
 7. Pune magnetul de neodim in palma si pozitioneaza punga deasupra magnetului. Leagana punga cu scopul de a atrage tot fierul de magnet. Indeparteaza usor magnetul si priveste cu atentie cum fierul este atras de magnet.

Este usor de mentionat ca poti repeta experimentul si cu bancnotele de 5 si 10 dolari, dar nu irosi bancnotele. Asta nu inseamna ca din mai multe bancnote rezulta mai mult fier.

Incearca sa faci acest experiment cu o bancnota imprumutata :)! Doar sa ii spuneti persoanei de la care o imprumutati ca o sa ii cresteti ā€œactivele lichideā€.

Cum functioneaza?

Magneti neodim (NdFeB) sunt compusi din neodim, fier, bor si cateva metale de tranzitie facandu-i unii dintre cei mai puternici magneti din lume.

Daca puneti un magnet in buzunar si mergeti pe langa frigider, sa nu va fie de mirare daca un membru al familiei o sa va gaseasca prins de usa frigiderului :).

Trebuie mentionat ca magneti sunt atat de puternici incat trebuie manevrati in conditii de siguranta.

You may also like...

Lasă un răspuns