Magnetul este izotropic sau anizotropic?
Caracteristica „anizotropic” sau „izotropic” indica daca un magnet are o directie preferata de magnetizare.
Magnetii comercializati de hobber.ro, din neodim (NdFeB), ferita si AlNiCo sunt toti anizotropici.
Unele benzi si foi magnetice sunt anizotropice, iar altele sunt izotropice.
Comparatie izotropic/anizotropic:
izotropic = nu are o directie preferata
- Magnetizare in orice directie
- Preturi mici
- Forta adeziva mai mica
anizotropic = are o directie preferata
- Magnetizare exclusiv in directia specificata
- Preturi mari, are un proces de fabricatie care implica o etapa suplimentara
- Forta adeziva mai mare
Nu poti afla pe loc daca un magnet este izotropic sau anizotropic. Diferenta consta intr-o etapa suplimentara de productie pentru magnetii anizotropici: la producerea magnetului brut este creat un camp electromagnetic care magnetizeaza mai puternic particulele din care este construit magnetul, orientandu-le.
De aceea, magnetii anizotropici sunt mai puternici decat cei izotropici, dar ei pot fi magnetizati numai in directia specificata. Magnetii sunt anizotropi datorita puterii lor, pe de alta parte magnetii flexibili (folii si benzi magnetice) sunt de obicei izotropici permitand campului magnetic sa fie exercitat dintr-o parte in alta a foii.
Un magnet fabricat din material magnetic izotropic nu are o directie preferata de magnetism si are aceleasi proprietati de-a lungul oricarei axe. In timpul fabricatiei, materialul izotrop poate fi manipulat, astfel incat campul magnetic este aplicat in orice directie.
Datorita etapei de productie suplimentare de care au nevoie, magnetii anizotropici sunt mai scumpi decat cei izotropici, uneori chiar fiind dublu ca pret.