Pastila magnetica ajunge acolo unde trebuie

Un sistem magnetic capabil sa blocheze o pilula la locul potrivit pe perioada de timp necesara absorbtiei a fost pus la punct de cercetatorii de la Brown University.

“Pilotarea” unei pastile pana in locul unde absorbtia principiului activ este maxima, si blocarea ei in locul respectiv pe o perioada de timp optima. Este ceea ce au reusit cercetatorii de la Brown University, care au pus la punct un sistem de control magnetic al pilulelor ingerate, in masura sa evite oscilatiile cantitatii de medicament realmente absorbite pe cale orala.

Cercetatorii au realizat niste capsule de gelatina similare ca aspect cu cele traditionale, dar care contin in interiorul lor un micut magnet; prin intermediul unui al doilea magnet, aceste pilule pot fi ghidate din exterior, pentru a ajunge (si a ramane) exact in pozitia dorita in tractul gastrointestinal, unde substanta activa va fi absorbita pentru a fi transportata in sange. Oamenii de stiinta au experimentat cu succes aceste capsule pe un esantion de soareci, monitorizati cu raze X.

Nu este prima oara cand oamenii de stiinta incearca sa utilizeze un magnet pentru a ghida medicamente, dar sistemul pus la punct la Brown University are particularitatea de a fi si unul sigur; reuseste sa dozeze corect fortele necesare pentru a tine pe loc pilula, fara ca magnetul din exterior sa o atraga, distrugand tesuturile.

Potrivit cercetatorilor, cea mai mare provocare a fost aceea de a calcula intervalul unei forte necesare pentru a mentine pilula in locul respectiv, si realizarea unui dispozitiv adecvat. “Aceasta tehnologie ar putea furniza un nou mod de administrare a medicamentelor la pacienti, inclusiv la cei cu cancer”, a precizat Edith Mathiowitz, cercetatoarea care a coordonat studiul. De asemenea, i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa identifice portiunea din intestin unde un medicament este cel mai bine absorbit.

Sursa: Descopera.ro
Sursa: Le Scienze

You may also like...

Lasă un răspuns