Stiai ca iti poti face propriul magnet?

Folosind materiale simple şi un cui iţi poţi crea propriul magnet.

Nu de multe ori poţi face ceva atât de complex precum un magnet din materiale atât de simple. Electricitatea şi magnetismul au fost folosite de mult timp de oamenii de pretutindeni pentru a-şi uşura munca. Lucrul amuzant este că ambele sunt complicate şi foarte puţini oameni le înţeleg cu adevărat.

Probabil că este mai uşor să pui piesele împreună şi apoi să fii uimit de ceea ce pot face împreună. De ce ai nevoie? De agrafe pentru hârtie, un cui, o bucată de sărmă de cupru cu izolaţie pe ea, un cuţit sau cutter şi o baterie. Paşii pentru experimentul care utilizează electricitate şi magnetismul sunt următorii:

1.           Atinge cuiul de clemele de hârtie pentru a te asigura ca nu este magnetic. Poţi mişca clemele folosind cuiul, dar nu le va ridica deloc.

poza1
Stiai ca iti poti face propriul magnet?

2.           Taie aproximativ 13 mm de izolaţie de pe ambele capete ale cablului. Nu tăia cablul, doar izolaţia. Lasă aproximativ 50 mm şi după înfăşoară-l bine în jurul cuiului, apropiat unul de celalalt. Nu trebuie să laşi spaţii la înfăşurare. Aproximativ 2/3 din cui trebuie înfăşurat în cablu.

poza2
Stiai ca iti poti face propriul magnet cu ajutorul unei baterii?

3.           Introdu curent în cablu ţinând capetele la polii bateriei. Fii conştient de faptul că acest lucru provoacă un „scurtcircuit” care va  consuma rapid bateria. De asemenea, curentul poate încălzi firul până la punctul în care o sa iţi frigă degetele.

poza 3
Iti poti impresiona profesorul cu acest experiment

 

4.           Cu cablul conectat la baterie, apropie din nou cuiul de clemele de hartie şi observă ce se întamplă. Magnetul creat de tine atrage clemele!

poza4
Cand curentul trece prin sarma, creeaza un camp magnetic in interiorul cuiului.

 

Cum functioneaza?

Ceea ce ai creat folosind cablul bine înfăşurat în jurul cuiului este numit solenoid. Când curentul trece prin sârmă, creeaza un câmp magnetic în interiorul cuiului. Acest magnet este relativ slab, dar este folositor pentru nişte lucruri simple – cum ar fi ridicarea clemelor de hârtie din spaţii înguste unde nu poţi ajunge. Dar poate fi transformat şi într-un magnet foarte puternic pentru aplicatii industriale, utilizând mult mai multe spire de cupru, curenţi de intensitate mare şi un miez de fier – este un clasic electormagnet.

Crearea propriului magnet poate fi un experiment şcolar foarte interesant cu care sigur vei impresiona audienţa.

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP