Trenul care leviteaza

Trenul care leviteaza

Descriere:

5
Demonstratie, trenul care leviteaza

Aceasta este o demonstratie super tare despre cum polii se resping. Avem o platforma care pluteste deasupra a doua benzi magnetice si care poate fi impinsa usor de la un capat la celalalt. Este similara conceptului cu trenurile MAGLEV la care se lucreaza in Germania, Japonia si Franta.

Constructia:

4
Calea ferata este pur si simplu formata din doua benzi magnetice

Magnet-neodim-bloc-HQ-40-10-05-N

 

Calea ferata este pur si simplu formata din doua benzi magnetice, fiecare avand o lungime de 60 cm, o latime de 1,5 cm si o grosime de 1,5 mm, cu partea de nord orientata in sus. Sunt asezate la o distanta de 30 mm fata de marginile platformei din lemn (cu o suprafata de melamina alba), care are o lungime de 60 cm si o latime de 10 cm. Capetele si peretele din spate sunt atasate la baza, cu o inaltime de aproximativ 7 cm. Partea frontala este un perete din plexiglas, astfel incat sa poti vedea platforma trenului plutind deasupra senilei.

3
Calea ferata este pur si simplu formata din doua benzi magnetice

 

Platforma trenului este realizata din spuma, de 15 cm lungime, 10 cm latime si grosime de 63 mm. Pe partea inferioara este atasata o pereche de benzi magnetice de aproximativ 15 cm lungime, de 1,5 cm latime si o grosime de 1,5 mm, cu partea lor nordica orientata in jos. Acestea sunt plasate la aproximativ 30 mm de marginile laterale.

2
La capetele bazei si ale platformei de tren sunt atasati magneti pe acelasi pol

 

La capetele bazei si ale platformei de tren sunt atasati magneti pe acelasi pol astfel incat sa respinga trenul cand ajunge la capatul liniei.
Pe marginea laterala a platformei a fost plasata o banda de teflon pentru ca trenul sa alunece in timp ce calatoreste pe pista.

Zidul din spate si peretele frontal din plexiglas sunt necesari pentru a mentine platforma centrata deasupra pistelor. Ce s-ar intampla daca nu erau acolo?

Demonstratie:
Impinge usor trenul si vei vedea cum pluteste deasupra pistei. Magnetii de la capete il ajuta sa nu se loveasca de zid.

Concluzie:
Este doar un experiment distractiv care demonstreaza principiul de respingere a polilor unui magnet. Exista patru perechi de magneti asezati pe acelasi pol astfel incat sa se respinga.

Aceasta este o diagrama simplificata care prezinta zonele de atractie si de respingere dintre magneti pentru acest experiment.

1
Trenul care leviteaza – diagrama

 

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP