Saptamana Altfel cu Hobber #2 – motor homopolar

Saptamana Altfel cu Hobber #2 – motor homopolar

In aceasta postare din ciclul Saptamana Altfel cu Hobber va aratam cum sa va uimiti audienta prin constructia unui motor electric extrem de simplu. Este un experiment cu magneti care a fost foarte apreciat in timpul atelierelor pe care le realizam cu copii din scoli si gradinite, dar aplicatie de care ne folosim aproape cu totii atunci cand utilizam un motor electric.

Ce veti folosi? Un magnet mic cilindric, un surub, o baterie de tip AA si un fir.

MOTORHOMOPOLAR
Saptamana Altfel cu Hobber #2 – motor homopolar

Descriere:

Putem crea miscare utilizand curentul electric prin crearea unui camp magnetic care pune in miscare surubul, principiu intalnit in majoritatea motoarelor electrice. Acest lucru poate fi folosit pentru a construi un  motor electric simplu cu ajutorul unei baterii, a unui magnet neodymium puternic (NdFeB – recomandam un magnet puternic de un diametru aproximativ cat al bateriei, cum ar fi HS-05-05-N sau HS-06-06-N), un fir de cupru plin (preferabil izolat, deoarece cuprul se va incalzi in timpul experimentului) si un surub metalic.

Atentie, magnetul trebuie sa fie mic, cilindric si puternic, de preferabil cat diametrul bateriei. Magnetul NdFeB se ataseaza la capatul surubului, pentru a magnetiza varful surubului astfel incat sa poata fi atasat de capatul bateriei.

Dupa atasarea surubului se ia firul si se conecteaza in partea de sus a bateriei, iar celalalt capat de magnet.

Rezultatul? Surubul incepe sa se roteasca foarte rapid, atingand turatii foarte ridicate.

Forta care face ca surubul sa se invarta vine din interactiunea dintre campul magnetic si curentul electric care „curge” prin campul magnetic. Daca magnetul este puternic, rotatia surubului poate fi foarte rapida.

De asemenea este foarte important ca frecarea dintre surub si baterie sa fie foarte mica, astfel incat viteaza surubului sa fie cat mai mare. Deci ar fi util ca varful surubului sa fie foarte ascutit.

Nu rata si : Saptamana Altfel cu Hobber #1 – levitatie magnetica

Vrei sa ne contactezi?

O poti face completand acest formular : AICI

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP