Magnetii pentru ridicat sarcini – Ghid de alegere si utilizare

Magnetii pentru ridicat sarcini sau dispozitivele magnetice de ridicat sarcini fac parte din categoria magnetilor industriali, fiind proiectati sa optimizeze si usureze munca in sectiile de productie unde se manipuleaza profile metalice (tevi si provile rectangulare si rotunde) sau tabla de diverse grosimi.

Marele avantaj in utilizarea dispozitivului magnetic de ridicat sarcini consta in faptul ca, prin actionarea unui levier, campul magnetic se poate activa usor atunci cand este asezat pe materialul de ridicat sau dezactiva cu usurinta atunci cand sarcina a fost deplasata. Astfel, nu mai este nevoie de personal suplimentar care sa lege sarcina de ridicat cu chingi, lanturi, franghie metalica sau chiar sa sudeze urechi pe profilul de manipulat, ceea ce economiseste resursele utilizate in productie (timp, materiale consumabile si bani). De asemenea, spre deosebire de electromagneti pentru ridicat sarcini, care au nevoie si de o alimentare speciala cu energie electrica, magnetii pentru ridicat sarcini nu necesita alimentare electrica – sunt plasati in carligul macaralei si pot incepe sa fie utilizati imediat (dupa instructajul potrivit).

Magnetii pentru ridicat sarcini ofera multe avantaje:

  • magnetul este permanent, deci nu se consuma in timp
  • magnetul functioneaza fara o sursa de energie electrica (se reduce costul de exploatare si instalare/certificare al sursei de energie electrica)
  • nu sunt necesare cabluri de ridicat sarcini sau chingi care devin consumabile in timp
  • face posibila optimizarea timpului in procesul de manipulare al pieselor metalice
  • intretinerea magnetului este simpla: se are grija ca magnetul sa se pastreze „curat” si sa adere cat mai bine la obiectele care urmeaza sa fie metalice ridicate
  • face posibila manipularea de catre un singur operator a unor sarcini impresionante (pana la 5000 kg)
  • impreuna cu diverse dispozitive de manipulare a sarcinilor, usureaza foarte mult munca operatorilor tinand in suspensie sarcinile care trebuie transportate si manipulate, forta necesara din partea operatorului fiind minima
  • reduce posibilitatea accidentarilor atunci cand sunt utilizati cu grija
  • magnetii pentru ridicat sarcini sunt proiectati pentru a rezista in timp, incorporand zecile de ani de experienta ale producatorilor in domeniu.

Datorita optimizarilor in productie si manipularea sarcinilor feroase pe care le ofera, magnetii pentru ridicat sarcini pot fi intalniti frecvent in:

  • industria prelucratoare: constructii metalice, inclusiv structuri metalice si constructii de hale metalice; constructii de porti si garduri metalice
  • industria constructoare de masini
  • industria constructoare de nave maritime
  • comert cu produse din metale feroase si spatii logistice pentru manipulare  profile, tevi si tabla
  • ateliere mecanice (incarcare si descarcare masini unelte), lacatuserie, ateliere de constructie obiecte metalice grele (piese turbine, debitare cu laser, sudura)
  • dar si in aplicatii inedite temporare: exemplu recuperare de obiecte metalice grele (lanturi, tabla, deseuri metalice – speram ca nu torpile si tancuri) din apa sau filtrare a diverselor impuritati feroase mici si mari din fluxul de productie (in industrii non-alimentare, gen productia de ciment/clincher)

Cum aleg magnetii pentru ridicat sarcini potriviti?

Sunt o serie de factori care trebuie cunoscuti atunci cand achizitionam un magnet industrial pentru ridicat sarcini. Acesti factori sunt:

  1. forma obiectelor feroase de ridicat: dispozitivul de ridicat sarcini se comporta cel mai bine atunci cand ridicam obiecte groase din metal, avand o forta mai scazuta daca ridicam obiecte metalice cu goluri (tevi rectangulare sau rotunde) sau table subtiri
  2. materialul din care sunt confectionate obiectele: cu cat contin mai mult fier cu atat mai bine, magnetii pentru ridicat sarcini sunt mai eficienti
  3. suprafata obiectului de ridicat: daca suprafata este rugoasa, cu multe asperitati, magnetul pentru ridicat va avea o forta mai redusa. Cu totul alta este situatia daca ridicam obiecte cu suprafetele netede
  4. acoperirea de suprafata a sarcinii de ridicat: cel mai bun rezultat este obtinut cand dispozitivul de ridicat sarcini este pozitionat direct pe metal. Daca suprafata obiectului de ridicat este acoperita cu straturi de vopsea sau alte materiale protectoare, chiar si aer, forta de ridicare va fi mai scazuta.
  5. temperatura de operare: se stie ca magnetii au o forta mai scazuta cu cat temperatura este mai ridicata. Astfel, unii magneti chiar isi pierd in totalitate magnetizarea daca depasim 80 grade Celsius (magnetii neodim) sau 250 grade Celsius (magnetii din ferita).
  6. limitari in capacitatea podului rulant: si magnetii pentru ridicat sarcini are o greutate proprie, cateodata semnificativa (dead weight poate ajunge la 400 kg pentru un magnet de ridicat sarcini de 5.000 kg !). Daca adaugam la acest lucru si capacitatea maxima a podului rulant, putem sa ne gandim mai bine la sarcinile maxime pe care le putem ridica. Magnetii pentru ridicat sarcini care au in componenta magneti neodymium sunt insa mai usori, si pot reduce acest inconvenient.

Deci in alegerea unui dispozitiv pentru ridicat sarcini potrivit trebuie sa se ia in calcul tot complexul de factori prezentat mai sus, rezultand astfel la solutia cea mai potrivita pentru fiecare caz particular.

Pentru mai multe informatii despre magnetii de ridicat sarcini (cu forte de la 1 kg la 5000 kg) puteti vizita categoria Magnetii pentru ridicat sarcini din magazinul tau de magneti hobber.ro !

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP