Saptamana Altfel cu Hobber #3 – tipuri de magneti

Tipuri de magneti

Stiati ca exista trei tipuri de magneti, fiecare dintre aceste tipuri avand utilizari specifice? Acesti magneti sunt:

  • Magneti permanenti
  • Magnetii temporari
  • Electromagneti
maxresdefault
Exista trei tipuri de magneti

Tipuri de magneti : magneti permanenti

Magnetii permanenti sunt cei cu care suntem cei mai familiarizati, cum ar fi magnetii agatati de usile noastre de frigider (folii magnetice) sau magnetii din boxe (magneti ferita inel sau magneti neodim inel). Magnetii sunt permanenti in sensul ca odata magnetizati, isi pastreaza un nivel de magnetism pe perioade foarte lungi de timp. In functie de material, acesti magneti permanenti se pot demagnetiza prin expunerea lor la temperaturi ridicate (neodim de la aprox. 80 grade Celsius, magneti ferita de la 250 grade Celsius). Alte tipuri de magneti permanenti mai putin utilizati la noi sunt magnetii AlNiCo (magneti din aliaj de aluminiu-nichel-cobalt) foarte utilizati in aplicatii ca magnetii educationali sau magneti rezistenti la temperaturi mai inalte si magnetii SmCO (magneti din aliaj samariu-cobalt) care rezista la temperaturi inalte si anumite tipuri de radiatii.

Magnetii permanenti au o multitudine de aplicatii in ateliere de lucru si spatii industriale, la birou si scoala, in casa si in atelierul personal. Magnetii permanenti se intalnesc in mii de obiecte pe care le utilizam zilnic: boxe si casti, magneti de birou pentru whiteboard, folii magnetice pentru prezentari si poze, prinderi magnetice pentru telefon, biciclete cu franare magnetica, experimente cu mangeti pentru scoala, prinderi magnetice pentru unelte si cutite, recuperatoare magnetice, magneti pentru reciclare etc.

permanent-magnets-9.gif
Magnetii permanenti pot avea diferite forme si pot fi adusi la comanda de hobber.ro

Tipuri de magneti : magneti temporari

Magnetii temporari sunt cei care actioneaza ca un magnet permanent atunci cand se afla intr-un camp magnetic puternic, dar isi pierd magnetismul atunci cand campul magnetic dispare. De exemplu ar fi agrafa pentru hartie si alte articole din fier, care desi contine fier, atunci cand intra in contact cu un magnet poate transmite aceasta proprietate de atractie a materialelor feromagnetice catre alte agrafe.

37f105b897436b51f17f411c9bc20ed7
La hobber.ro gasiti si magneti ”colorati”, scolari.

Tipuri de magneti : electromagneti

Un electromagnet este o bobina elicoidala din sarma de cupru bine legata de un miez de fier care actioneaza ca un magnet permanent cand curentul „curge” prin sarma. Rezistența si polaritatea campului magnetic create de electromagnet sunt reglabile prin schimbarea intensitatii curentului care „curge” prin fir si prin schimbarea directiei fluxului curentului. Aplicatiile electromagnetilor sunt multiple: in deschideri de usa si control acces, in spatii logistice si industria constructiilor de masini sub forma de electromagneti de ridicare in manipulari de table si profile feromagnetice, in reciclarea materialelor, in industria constructiilor de masini etc.

electromagnet_1
Forta unui electromagnet este reglabila

De asemenea, tipurile de magneti se pot clasifica si dupa:

– tipul de acoperire (magneti fara acoperire, cu un strat triplu de NiCuNi, cu cauciuc, cu rasina epoxidica, cu aur, cu argint sau alte materiale),

dupa magnetizare, in functie de aliajul din care sunt construiti, pot avea puteri diferite. De exemplu magnetii neodymium pot avea magnetizari intre N35-N52 cu rezistenta la pana 80 de grade Celsius sau din alte clase de temperatura, sau clasicii magneti ferita cu magnetizare Y35.

– dupa directia magnetizarii, aceasta poate fi axiala, diametrala sau magneti cu tipuri de magnetizare speciala (arc de cerc, sectorial sau chiar in puncte, magnetii „printati”).

Nu rata si : Saptamana Altfel cu Hobber #1 – levitatie magnetica

Nu rata si : Saptamana Altfel cu Hobber #2 –motor homopolar

Vrei sa ne contactezi?

O poti face completand acest formular : AICI

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP